Kontaktirajte nas

Film

Animafest Zagreb: Program 26. Svjetskog filma animiranog filma

Objavljeno

-

Iznimno bogato i atraktivno, 26. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb, ponovno će od 6. do 11. lipnja Zagreb učiniti svjetskim središtem animacije i potvrditi  da zasluženo ima status jednog od vodećih svjetskih A festivala. Više od 300 filmova najrazličitijih tehnika, žanrova i trajanja, publika će moći pratiti u kinima Europa i Tuškanac, te Zagrebačkom plesnom centru, ali i na open-air projekcijama u parku Zrinjevac. Program Animafesta predstavili su na konferenciji za medije u srijedu umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice Paola Orlić i Matea Milić, te članovi selekcijskih komisija Nikica Gilić i Vesna Meštrić.

Već tradicionalno, uvod u glavna festivalska zbivanja bit će program Animation goes MSU!, koji s projekcijama na medijskoj fasadi najvećeg zagrebačkog muzeja počinje već 24. svibnja, a koje je predstavila viša kustosica i jedna od izbornica, Vesna Meštrić. Potom će tijekom dva vikenda uoči festivala Animafest publici opet darovati seriju besplatnih open-air projekcija na Zrinjevcu.

“Zrinjevac se lani pretvorio u najljepše zagrebačko kino, a open-air projekcije izazvale su golem interes javnosti. Stoga ih publici ove godine darujemo dvostruko više, uvjereni kako su najbolja najava 26. festivalskog izdanja”, rekla je producentica Paola Orlić.

Festival najavljuje i nova animirana špica te plakat, djelo mlade hrvatske animatorice Tee Stražičić, koja se trenutačno nalazi na rezidenciji u Danskoj. U konferenciju se uključila putem servisa Skype, te zahvalila festivalu na povjerenju i kontinuiranoj potpori domaćim autorima.

Središnji program i ove godine čini 6 natjecateljskih cjelina, za koje su pristigle prijave više od 1700 naslova iz više od 70 zemalja. Selektori natjecateljskih programa bili su Daniel Šuljić za natjecanje dugometražnog filma, Ana Hušman, Draško Ivezić i Daniel Šuljić za natjecanje kratkometražnog i natjecanje hrvatskog filma, Nikica Gilić, Martina Meštrović i Daniel Šuljić za natjecanje studentskih filmova, Vesna Meštrić i Daniel Šuljić za Animation Goes MSU! te Martina Peštaj za natjecanje filmova za djecu.

Uncanny Valley (Paul Wenninger)

Umjetnički ravnatelj Daniel Šuljić predstavio je selekciju kratkometražnognatjcanja, u koju je uvršteno 46 naslova, među kojima i oni velikana poput Georgesa Schwizgebela (Švicarska), Phila Mulloya (UK), Igora Kovalyova (Rusija) i Theodora Usheva (Kanada), ali i ključna imena kineske nezavisne animacije – Lei Lei, Jie Shen, Haiyang Wang te Xi Chen i Xu An. Uz novi val animacijskih zvijezda u usponu, kao što su Peter Millard (UK), Paul Wenninger (Austrija), Celine Devaux (Francuska) i Laura Harrison (SAD), potrebno je istaknuti sjajan uspjeh hrvatske animacije, koju će u kratkometražnom natjecanju predstavljati čak četiri autora: Marko Tadić s filmom Moving Elements, Martina Meštrović s Peter’s Forest, te Vladimir Kanić s filmom Only Lovers Leave to Die i Veljko Popović sa Planemo. Kanić je svoj film predstavio uključenjem u konferenciju putem Skypea, a Popović je osobno najavio svoj najnoviji film.

“Već dugo kroz žestoko selekcijsko sito glavnog, međunarodnog natjecanja kratkog metra nije prošlo čak četvero hrvatskih autora. Domaćoj produkciji Animafest Zagreb oduvijek je posvećivao veliku pažnju kroz razne programe, a kako je posljednjih godina ona narasla na respektabilnu brojku od tridesetak naslova godišnje, lani smo uveli i natjecanje hrvatske animacije. Ove je godine (uz već spomenuta četiri naslova i još jedan u natjecanju filmova za djecu) u njega uvršteno još deset filmova velike raznolikosti u izboru tema i tehnika animacije – od donedavno za hrvatsku animaciju netipičnih lutkarskih filmova, preko nekoliko eksperimentalnih pa do klasičnih 2D-crteža“, rekla je Paola Orlić.

Daniel Šuljić predstavio je potom natjecanje dugometražnog filma, koje donosi devet iznimno atraktivnih naslova različitih tematika i tehnika – od hvaljene Anomalise Charlieja Kaufmana i Dukea Johnsona, preko španjolske ekološke senzacije Psiconautas, the Forgotten Children Pedra Rivera i Alberta Vázqueza, do američke dokumentarističke senzacije i laureata Sundancea, filma Nuts! redateljice Penny Lane. Stvarnim događajima inspirirani su Sabogal, snažna politička drama o ljudskim pravima utemeljena na nedavnoj kolumbijskoj prošlosti, te The Magic Mountain rumunjske autorice Ance Damian o borcu protiv komunizma kojem je glas posudio Jean-Marc Barr. April and the Extraordinary World Christiana Desmaresa i Francka Ekincija priča je o djevojčici koja traži nestale roditelje u vrijeme Napoleonove diktature, dok je Extraordinary Tales Raula Garcie vizualno raskošna ekranizacija pet kratkih priča Edgara Allana Poea. Posljednja dva naslova u dugometražnom natjecanju stižu iz Japana. To su znanstvenofantastični Harmony dvojca Michaela Ariasa i Takashija Nakamure, te cyberpunk priča The Empire of Corpses, u čijem je središtu partner Sherlocka Holmesa – John Watson.

Natjecanje filmova za djecu, koje, prilagođeno raznim dobnim skupinama bira medijska pedagoginja Martina Peštaj, imalo je ove godine 403 prijavljena filma, a na koncu je odabran 41. Predstavila ih je producentica Matea Milić, prema čijim riječima taj segment ovogodišnjeg programa nudi sjajnu priliku za upoznavanje djece s raskošnim obiljem animacijskih tehnika – od pijeska, preko crteža na staklu, klasične crtane animacije i 3D-a, pa sve do animiranog – sušija! I u ovaj segment programa uvršten je jedan hrvatski film, Prehlađeni vuk autorice Ivane Guljašević Kuman. Na sadržajnoj razini ovaj segment programa obiluje pričama o životinjama i o obiteljskim odnosima, a za nešto stariju djecu tu su i filmovi o traženju identiteta, ali i o solidarnosti te sudbini djece izbjeglica. Uz to, Animafest će, kao i prethodnih godina, za najmlađe organizirati radioničke edukacijske programe, nastavljajući tako odgajati nove generacije gledatelja ali i budućih animatora.

Planemo

Nikica Gilić, član Festivalskog vijeća, ali i jedan od selektora, predstavio je program natjecanja studentskih filmova. “Studentska selekcija ove je godine bila iznimno raznovrsna i šarolika, predstavljala je najrazličitije poetike i tehnike animacije, tradiciju prerađenu kroz očište mladih autorica i autora, kao i najnovije tendencije i smjerove digitalne animacije i multimedijske poetike. Mađarski i drugi srednjoeuropski animirani filmovi, često uklopljeni u tradicije apsurda i egzistencijalizma, predstavljat će poslasticu za zagrebačku publiku, naviklu na autorski animirani film, dok će japanski, korejski, kineski i tajvanski studentski radovi oduševiti i visokom razinom izvedbe i uspješnim modelima modernizacije istočnoazijskih umjetničkih tradicija”, rekao je Gilić. Izdvojio je nekoliko zanimljivih ostvarenja, među kojima i Velodrool (Sander Joon), Nothing you Need to See (Keigo Ito) i The Apple Core (Remy Mathilde).

Dobitnici nagrada Animafesta izravno se kvalificiraju ne samo za nagradu Oscar, već i za Cartoon d’Or, od milja nazivan Europskim Oscarom, pa je upravo Oscarima posvećena jedna od ovogodišnjih tematskih cjelina. U sklopu nje, publika će moći vidjeti najeksperimentalnije animirane filmove koji su kroz povijest osvajali tu nagradu, potom blok oskarovaca po izboru višestruko nagrađivanog autorskog para Marcy Page i Normanda Rogersa, te konačno domaće naslove koji su konkurirali za nagradu Američke filmske akademije. Druga tematska cjelina posvećena je fenomenu Animanarchy ili Animation in the Raw te će uz povijesni pregled ključnih naslova, nastao u suradnji s kustosom Alexisom Hunotom, donijeti i izbor iz novije produkcije.

Kao što je već objavljeno, Nagradu za životno djelo 2016. Vijeće Animafesta dodijelilo je belgijskom animacijskom velikanu, Raoulu Servaisu. On će nagradu osobno primiti na otvorenju festivala, a njegovi će radovi biti predstavljeni u programu Majstori animacije.

Na filmske programe nadovezuje se i treće izdanje Međunarodnog znanstvenog skupa o animiranom filmu, Animafest Scanner III, koje će 7. i 8. lipnja ponovno okupiti vodeće povjesničare i teoretičare animacije iz cijeloga svijeta. Uz filmski program, dodatno se razvijaju i programi kojima se animacija predstavlja izvan kinodvorana: u muzejskom i galerijskom prostoru (projekt Animation goes MSU! i izložbe u galeriji ULUPUH), u svijetu videoigara te u javnom prostoru, putem evenata i AV-performansa.

Prve festivalske iskaznice za festivalske programe, tzv. Early Bird iskaznice, koje nude velik broj pogodnosti, već su u prodaji u sustavu Entrio, dok će ulaznice za pojedinačne festivalske programe biti dostupne početkom svibnja.

Partneri festivala su Hrvatski audiovizualni centar i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

ANIMIRANA ŠPICA FESTIVALA

 

Klikni za komentar

You must be logged in to post a comment Prijava

Komentiraj

Film

29.7.2002. | Misteriozni znakovi

Objavljeno

-

Napisao/la

    291 pregleda

Foto: Tak Fujimoto

Na današnji dan 29. srpnja 2002. godine održana je newyorška premijera odličnog SF-horor filma “Misteriozni znakovi” (Signs) M. Night Shyamalana.

Sjajni dječji glumački nastupi priskrbili su filmu tri nominacije za Young Artist Award, a film je postao jedan od najgledanijih naslova u 2002. Iako je u produkciju uloženo sedamdesetak milijuna dolara, M. Night Shyamalan nije koristio računalno generirane efekte, pa su čak i znakovi u polju bili djelo poljoprivrednih strojeva.

Bucks County, Pennsylvania. Velečasni Graham Hess (Mel Gibson) napustio je svećeničku službu nakon tragične smrti svoje supruge Colleen (Patricia Kalember) stradale u prometnoj nesreći. Ne mogavši se pomiriti s gubitkom, Graham se udaljio od Boga posvećujući se svojoj djeci Morganu (Rory Culkin) i Bo (Abigail Breslin) s kojima živi na izoliranoj farmi zajedno s mlađim bratom Merrillom (Joquin Phoenix). Jednog dana Grahama zaprepaste neobični znakovi u obližnjem polju čije podrijetlo istražuje policajka Paski (Cherry Jones). I dok su slične pojave zabilježene diljem svijeta, sve je jasnije da su Zemlju posjetili izvanzemaljci. Ne znajući je li riječ o prijateljskom ili neprijateljskom činu, Graham jednoga od uljeza primijeti i na svom imanju…

Američki filmaš indijskog podrijetla M. Night Shyamalan u svojoj se dvadeset i devetoj godini 1999. od autora koji obećava pretvorio u veliku redateljsku zvijezdu. Razlog je bio izniman uspjeh horora “Šesto čulo” koji je postao svjetski blockbuster i nominiran je za Oscara u kategorijama najbolje režije i scenarija. Shyamalan je i za “Misteriozne znakove” preuzeo kompletan redateljsko-scenaristički posao, a prema vlastitom priznanju nadahnuli su ga klasici: “Invazija tjelokradica”, “Ptice” i “Noć živih mrtvaca”.

Ogolivši i zaplet i scenu, Shyamalan se usredotočio na četveročlanu obitelj na farmi suočenu s neobičnim gigantskim znakovima u obližnjem polju. Premda se film referira na brojne naslove slične tematike i ugođaja, Shyamalan je uspio realizirati uistinu originalno djelo. Najveće su mu vrijednosti majstorsko generiranje strave, izvrsno portretiranje središnjih likova i praćenje svih događaja iz njihove perspektive. Taj minimalistički, gotovo klaustrofobični pristup priči u kontrastu s nepreglednim, osunčanim poljima samotnog imanja, urodio je vizualno impresivnim filmom što je zasluga i snimateljskog rada Taka Fujimota, te atmosferične glazbe Jamesa Newtona Howarda. U glavnoj je ulozi oskarovac Mel Gibson (Hrabro srce, serijal Smrtonosno oružje) kojemu je ovo jedan od najvećih uspjeha u karijeri, a partneri su mu podjednako uvjerljivi Joaquin Phoenix (Gladijator), zatim Patricia Kalember (TV serija Sestre), te dvoje darovite djece: Rory Culkin (You Can Count on Me) i Abigail Breslin (Raising Helen).

Nastavi čitati

Film

28.7.1995. | Vodeni svijet

Objavljeno

-

Napisao/la

    335 pregleda

Foto: Dean Semler

Na današnji dan 28. srpnja 1995. godine u američkim se kinima počeo prikazivati “Vodeni svijet” (Waterworld), film koji se nije proslavio u kino dvoranama (kasnije ga je u “plus” dovelo danas nepostojeće video tržište), no ta činjenica nikako ne umanjuje snažan doživljaj koji ostavlja na gledatelje, prvenstveno zahvaljujući vizualno zapanjujućim scenama i prvoklasnoj glumi holivudske zvijezde Kevina Costnera.

Zemljine polarne kape potpuno su se otopile, a more je prekrilo čitavo kopno. Pomorac (Kevin Costner), koji plovi morskim prostranstvima na svom trimaranu, stigne do plutajućeg sela te se ponada da će moći zamijeniti zemlju, koja je postala vrijedna roba, za potrepštine bez kojih ne može. No neprijateljski raspoloženi stanovnici liše ga slobode zbog škrga i peraja na nogama, koje su neki ljudi razvili kako bi se prilagodili novim uvjetima.

Baš u to vrijeme selo napadnu gusari, ali Pomorac uspije pobjeći i spasiti Helen (Jeanne Tripplehorn) i njenu kći. Zajedno s njima, on nastavlja potragu za mitskim kopnom, planinom Everest, nastanjenom ljudima…

Scenarij postapokaliptične priče “Vodeni svijet”, gotovo desetak godina prije snimanja filma, napisao je Peter Rader. Prvenstveno zamišljen kao dječja avantura, David Twory i Joss Whedon (“Kuća lutaka”, “Firefly”, “Buffy”) preradili su scenarij u znanstveno-fantastičnu avanturu, koja je u trenutku snimanja, sve do pojave “Titanika” nekoliko godina kasnije, bila najskuplji filmski projekt ikada snimljen. Siguran u uspjeh filma, u do tada neviđenom velikom produkcijskom budžetu sudjelovao je i sam Kevin Costner, koji je uložio 22 milijuna dolara. Nekoliko godina ranije, Kevin Reynolds zajedno s Kevinom Costnerom snimio je veliki blockbuster “Robin Hood: Princ lopova”, pa imajući na umu prije navedeno, nije bilo razloga sumnjati u veliki uspjeh filma, što se pokazalo prilično neutemeljenim.

Nastavi čitati

Film

27.7.1978. | Tetovirana veza

Objavljeno

-

Napisao/la

    344 pregleda

Foto: Yan-Chien Chuang

Na današnji se dan 27. srpnja 1978. godine održala hongkonška premijera black-exploatation martial arts filma “Tetovirana veza” (E yu tou hei sha xing | The Tattoo Connection),

Banda na čelu s gazdom Lokom (Chan Sing) krade dijamante od osiguravajuće agencije te traže kupca. Agencija šalje svog najboljeg agenta, bivšeg  CIA operativca Lukasa (Jim Kelly), na lice mjesta u Hong Kong da istraži slučaj. Kelly ipak više vremena provodi po noćnim klubovima “to busy lookin’ good” nego što istražuje slučaj. Međutim, uspijeva izvući informaciju od jednog člana bande i polako ulazi u trag Loku i ekipi. Uz gazdu Loka, bandu čine još nekoliko opasnih faca koji vrijeme provode u obračunima sa drugim bandama i maltretiranju ljudi. Gazda Lok najviše povjerenja ima u Dong Toa (Dorian Tan) koji kontrolira robu i pokušava je prodati prije nego li je se Lucas dočepa. Dong sve vrijeme ima moralne nedoumice u vezi posla koji obavlja i tu dolazi u sukob sa samim sobom, napustiti bandu ili do kraja ostati nedorečen.

U međuvremenu, banditi saznaju za Lukasa i Chan Sing šalje svog glavnog tjelohranitelja (Bolo) da ga ubije. Međutim, Kelly je već na brodu – glavnom sjedištu bande odakle planiraju kriminalne aktivnosti, između ostalog i preprodaju droge – i sve je spremno za finalni obračun…

Tipični eksploatacijski kung fu film tog doba. Nakon što se Jim Kelly ulogom nepotkupljivog Williamsa, proslavio u tada (i danas) izuzetno popularnog filma “U zmajevom gnijezdu” (1973.), kojega je režirao Robert Clouse, nije trebalo dugo čekati da se Kelly vrati na veliki ekran i zasja u vlastitom filmu. Pogotovo, što je Bruce Lee tada već bio mrtav.

Samo godinu poslije isti redatelj Clouse poseže za Kellyjevim vještinama i mišićima u filmu “Black Belt Jones” pokušavši njime stvoriti tamnoputog “afričkog Bruce Leeja”. Iako dominantan, pokazalo se da Jim Kelly nema niti približnu karizmu koju je posjedovao Bruce Lee i vrlo brzo postaje dijelom eksploatacijsko-borilačke mega produkcije, u kakvu se definitivno ubraja i ovaj naslov “Tetovirana veza”. Film kojega biste obično pogledali jednom u životu!

Iako se ponegdje vodi kao nastavak “Black Belt Jonesa”, stvarno, “Tetovirana veza” nema nikakve veze sa svojim prethodnikom, naravno, izuzev glavnog glumca Jima Kellyja, za što su producenti bili svjesni da je taj brend možda značajniji od onoga kojega će Kelly stvoriti u tada novom filmu. I bili su u pravu.

Film je režirao Tso Nam Lee a filmu glume, osim spomenutih, Kellyja, Singa i Tana, legendarni Bolo Yueng, Nami Misaki, Norman Wingrove, Bobby Canaverro i drugi.

“Tetoviranu vezu” mogu preporučiti uglavnom fanovima Jim Kellya (1946-2013). Za istinske ljubitelje kung fu filmova ovdje nema ničega što već nisu vidjeli, a za sve ostale ovaj film vjerojatno nije najbolji uvod u blaxploitation / kung fu produkciju.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 9 minuta

Ljekovita aronija Šušković iz jarminskog voćnjaka hit na tržnici

U potrazi za svježim namirnicama, gradska tržnica u Vinkovcima pravi je Eldorado. Od grincajga, svježeg tijesta, suhomesnatih i mliječnih proizvoda,...

Aktualnoprije 12 sati

30 godina Aljmaškog šlepa

Prije 30 godina prognanici Erduta, Dalja i Aljmaša protjerani su iz svojih domova i, tada jedinim mogućim putem – rijekom...

Aktualnoprije 13 sati

Početna tribina projekta „Unapređenje kvalitete života osoba treće životne dobi kroz poludnevni boravak“

Početna javna tribina zajedničkog EU-projekta Općine Ivankovo i Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci „Unapređenje kvalitete života osoba treće životne dobi...

Aktualnoprije 15 sati

Oblaganje prve vinkovačke dvokatnice na samom je kraju

Zbog još veće sigurnosti, a i kako bi oku bilo ugodnije, u tijeku je oblaganje kompletne zgrade s oslikanim panelima...

Aktualnoprije 16 sati

Otvoreni Balkan po uzoru na Schengensku zonu

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regiji, stvoriti jedinstveno tržište rada i...

Aktualnoprije 18 sati

Mjere se produžuju do 15. kolovoza

Nacionalni je stožer Civilne zaštite do 15. kolovoza produžio mjere koje se tiču obveznog nošenja maski, trgovina, javnog prijevoza i...

Aktualnoprije 19 sati

U Hrvatskoj 170 novozaraženih, preminule 4 osobe

U protekla 24 sata zabilježeno je 170 novih slučajeva oboljelih od COVID-19 pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Aktualnoprije 20 sati

Antikvarijat Libar

Ljeto je u svom puno jeku, uživamo u praznicima i danima bez škole. Iako možda u ovom trenutku još ne...

Najčitanije