Kontaktirajte nas

Film

Animafest Zagreb: Program 26. Svjetskog filma animiranog filma

Objavljeno

-

Iznimno bogato i atraktivno, 26. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb, ponovno će od 6. do 11. lipnja Zagreb učiniti svjetskim središtem animacije i potvrditi  da zasluženo ima status jednog od vodećih svjetskih A festivala. Više od 300 filmova najrazličitijih tehnika, žanrova i trajanja, publika će moći pratiti u kinima Europa i Tuškanac, te Zagrebačkom plesnom centru, ali i na open-air projekcijama u parku Zrinjevac. Program Animafesta predstavili su na konferenciji za medije u srijedu umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice Paola Orlić i Matea Milić, te članovi selekcijskih komisija Nikica Gilić i Vesna Meštrić.

Već tradicionalno, uvod u glavna festivalska zbivanja bit će program Animation goes MSU!, koji s projekcijama na medijskoj fasadi najvećeg zagrebačkog muzeja počinje već 24. svibnja, a koje je predstavila viša kustosica i jedna od izbornica, Vesna Meštrić. Potom će tijekom dva vikenda uoči festivala Animafest publici opet darovati seriju besplatnih open-air projekcija na Zrinjevcu.

“Zrinjevac se lani pretvorio u najljepše zagrebačko kino, a open-air projekcije izazvale su golem interes javnosti. Stoga ih publici ove godine darujemo dvostruko više, uvjereni kako su najbolja najava 26. festivalskog izdanja”, rekla je producentica Paola Orlić.

Festival najavljuje i nova animirana špica te plakat, djelo mlade hrvatske animatorice Tee Stražičić, koja se trenutačno nalazi na rezidenciji u Danskoj. U konferenciju se uključila putem servisa Skype, te zahvalila festivalu na povjerenju i kontinuiranoj potpori domaćim autorima.

Središnji program i ove godine čini 6 natjecateljskih cjelina, za koje su pristigle prijave više od 1700 naslova iz više od 70 zemalja. Selektori natjecateljskih programa bili su Daniel Šuljić za natjecanje dugometražnog filma, Ana Hušman, Draško Ivezić i Daniel Šuljić za natjecanje kratkometražnog i natjecanje hrvatskog filma, Nikica Gilić, Martina Meštrović i Daniel Šuljić za natjecanje studentskih filmova, Vesna Meštrić i Daniel Šuljić za Animation Goes MSU! te Martina Peštaj za natjecanje filmova za djecu.

Uncanny Valley (Paul Wenninger)

Umjetnički ravnatelj Daniel Šuljić predstavio je selekciju kratkometražnognatjcanja, u koju je uvršteno 46 naslova, među kojima i oni velikana poput Georgesa Schwizgebela (Švicarska), Phila Mulloya (UK), Igora Kovalyova (Rusija) i Theodora Usheva (Kanada), ali i ključna imena kineske nezavisne animacije – Lei Lei, Jie Shen, Haiyang Wang te Xi Chen i Xu An. Uz novi val animacijskih zvijezda u usponu, kao što su Peter Millard (UK), Paul Wenninger (Austrija), Celine Devaux (Francuska) i Laura Harrison (SAD), potrebno je istaknuti sjajan uspjeh hrvatske animacije, koju će u kratkometražnom natjecanju predstavljati čak četiri autora: Marko Tadić s filmom Moving Elements, Martina Meštrović s Peter’s Forest, te Vladimir Kanić s filmom Only Lovers Leave to Die i Veljko Popović sa Planemo. Kanić je svoj film predstavio uključenjem u konferenciju putem Skypea, a Popović je osobno najavio svoj najnoviji film.

“Već dugo kroz žestoko selekcijsko sito glavnog, međunarodnog natjecanja kratkog metra nije prošlo čak četvero hrvatskih autora. Domaćoj produkciji Animafest Zagreb oduvijek je posvećivao veliku pažnju kroz razne programe, a kako je posljednjih godina ona narasla na respektabilnu brojku od tridesetak naslova godišnje, lani smo uveli i natjecanje hrvatske animacije. Ove je godine (uz već spomenuta četiri naslova i još jedan u natjecanju filmova za djecu) u njega uvršteno još deset filmova velike raznolikosti u izboru tema i tehnika animacije – od donedavno za hrvatsku animaciju netipičnih lutkarskih filmova, preko nekoliko eksperimentalnih pa do klasičnih 2D-crteža“, rekla je Paola Orlić.

Daniel Šuljić predstavio je potom natjecanje dugometražnog filma, koje donosi devet iznimno atraktivnih naslova različitih tematika i tehnika – od hvaljene Anomalise Charlieja Kaufmana i Dukea Johnsona, preko španjolske ekološke senzacije Psiconautas, the Forgotten Children Pedra Rivera i Alberta Vázqueza, do američke dokumentarističke senzacije i laureata Sundancea, filma Nuts! redateljice Penny Lane. Stvarnim događajima inspirirani su Sabogal, snažna politička drama o ljudskim pravima utemeljena na nedavnoj kolumbijskoj prošlosti, te The Magic Mountain rumunjske autorice Ance Damian o borcu protiv komunizma kojem je glas posudio Jean-Marc Barr. April and the Extraordinary World Christiana Desmaresa i Francka Ekincija priča je o djevojčici koja traži nestale roditelje u vrijeme Napoleonove diktature, dok je Extraordinary Tales Raula Garcie vizualno raskošna ekranizacija pet kratkih priča Edgara Allana Poea. Posljednja dva naslova u dugometražnom natjecanju stižu iz Japana. To su znanstvenofantastični Harmony dvojca Michaela Ariasa i Takashija Nakamure, te cyberpunk priča The Empire of Corpses, u čijem je središtu partner Sherlocka Holmesa – John Watson.

Natjecanje filmova za djecu, koje, prilagođeno raznim dobnim skupinama bira medijska pedagoginja Martina Peštaj, imalo je ove godine 403 prijavljena filma, a na koncu je odabran 41. Predstavila ih je producentica Matea Milić, prema čijim riječima taj segment ovogodišnjeg programa nudi sjajnu priliku za upoznavanje djece s raskošnim obiljem animacijskih tehnika – od pijeska, preko crteža na staklu, klasične crtane animacije i 3D-a, pa sve do animiranog – sušija! I u ovaj segment programa uvršten je jedan hrvatski film, Prehlađeni vuk autorice Ivane Guljašević Kuman. Na sadržajnoj razini ovaj segment programa obiluje pričama o životinjama i o obiteljskim odnosima, a za nešto stariju djecu tu su i filmovi o traženju identiteta, ali i o solidarnosti te sudbini djece izbjeglica. Uz to, Animafest će, kao i prethodnih godina, za najmlađe organizirati radioničke edukacijske programe, nastavljajući tako odgajati nove generacije gledatelja ali i budućih animatora.

Planemo

Nikica Gilić, član Festivalskog vijeća, ali i jedan od selektora, predstavio je program natjecanja studentskih filmova. “Studentska selekcija ove je godine bila iznimno raznovrsna i šarolika, predstavljala je najrazličitije poetike i tehnike animacije, tradiciju prerađenu kroz očište mladih autorica i autora, kao i najnovije tendencije i smjerove digitalne animacije i multimedijske poetike. Mađarski i drugi srednjoeuropski animirani filmovi, često uklopljeni u tradicije apsurda i egzistencijalizma, predstavljat će poslasticu za zagrebačku publiku, naviklu na autorski animirani film, dok će japanski, korejski, kineski i tajvanski studentski radovi oduševiti i visokom razinom izvedbe i uspješnim modelima modernizacije istočnoazijskih umjetničkih tradicija”, rekao je Gilić. Izdvojio je nekoliko zanimljivih ostvarenja, među kojima i Velodrool (Sander Joon), Nothing you Need to See (Keigo Ito) i The Apple Core (Remy Mathilde).

Dobitnici nagrada Animafesta izravno se kvalificiraju ne samo za nagradu Oscar, već i za Cartoon d’Or, od milja nazivan Europskim Oscarom, pa je upravo Oscarima posvećena jedna od ovogodišnjih tematskih cjelina. U sklopu nje, publika će moći vidjeti najeksperimentalnije animirane filmove koji su kroz povijest osvajali tu nagradu, potom blok oskarovaca po izboru višestruko nagrađivanog autorskog para Marcy Page i Normanda Rogersa, te konačno domaće naslove koji su konkurirali za nagradu Američke filmske akademije. Druga tematska cjelina posvećena je fenomenu Animanarchy ili Animation in the Raw te će uz povijesni pregled ključnih naslova, nastao u suradnji s kustosom Alexisom Hunotom, donijeti i izbor iz novije produkcije.

Kao što je već objavljeno, Nagradu za životno djelo 2016. Vijeće Animafesta dodijelilo je belgijskom animacijskom velikanu, Raoulu Servaisu. On će nagradu osobno primiti na otvorenju festivala, a njegovi će radovi biti predstavljeni u programu Majstori animacije.

Na filmske programe nadovezuje se i treće izdanje Međunarodnog znanstvenog skupa o animiranom filmu, Animafest Scanner III, koje će 7. i 8. lipnja ponovno okupiti vodeće povjesničare i teoretičare animacije iz cijeloga svijeta. Uz filmski program, dodatno se razvijaju i programi kojima se animacija predstavlja izvan kinodvorana: u muzejskom i galerijskom prostoru (projekt Animation goes MSU! i izložbe u galeriji ULUPUH), u svijetu videoigara te u javnom prostoru, putem evenata i AV-performansa.

Prve festivalske iskaznice za festivalske programe, tzv. Early Bird iskaznice, koje nude velik broj pogodnosti, već su u prodaji u sustavu Entrio, dok će ulaznice za pojedinačne festivalske programe biti dostupne početkom svibnja.

Partneri festivala su Hrvatski audiovizualni centar i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

ANIMIRANA ŠPICA FESTIVALA

 

Klikni za komentar

You must be logged in to post a comment Prijava

Komentiraj

Film

Liam Neeson u romantičnoj komediji snimljenoj u prekrasnoj Toskani

Objavljeno

-

Napisao/la

    159 pregleda

Foto: Discovery film promo

U kina stiže “Talijanska priča” film o iznenadnim ljubavima, neočekivanim događajima i odličnoj talijanskoj kuhinji!

Snimana na stvarnim lokacijama u prekrasnoj i suncem okupanoj Toskani, romantična komedija “Talijanska priča” (Made In Italy, 2020.) novi je film holivudske superzvijezde Liama Neesona koji je uloge akcijskih junaka odlučio zamijeniti s nečim potpuno drugačijim. Ipak, apsolutni protagonist ovog dirljivog uratka sa svojim redovima čempresa i nepreglednim vinogradima Snagiovese odakle je poteklo poznato vino Brunello di Montalcino svakako je krajolik Val d’Orcia. Upravo je na tom području redatelj i scenarist James D’Arcy postavio radnju filma u kojem Neeson glumi sa svojim sinom Micheálom Richardsonom. Vinska ruta koja vijuga duž pokrajina Siena i Grosseto te postaje sastavnim dijelom strukture samog filma čija se radnja odvija među grozdovima poznate toskanse vinove loze Sangiovese i Trebbiano. Ovim putem donosimo vam kino najavu za romantičnu komediju “Talijanska priča” koja od danas stiže u domaća kina!

Riječ je o dirljivoj priči koja govori o londonskom umjetniku Robertu (Liam Neeson) koji se vraća u Italiju skupa sa svojim sinom Jackom (Micheál Richardson) kako bi prodao kuću koju su naslijedili od njihove pokojne supruge odnosno majke. Niti jedan niti drugi ne očekuju da će nekad lijepu vilu zateći u takvom stanju zapuštenosti. Renoviranje ide očajno, a otac i sin u konstantnoj su zavadi što im se ne događa prvi put. Robertov komičan nedostatak znanja renoviranja primorat će ga da potraži pomoć lokalnih mještana. Za Jacka se, s druge strane, čini da napušteno stanje kuće odražava njegovu potragu za sjećanjima na sretnija vremena u društvu svoje majke. No, nagla romantična avantura uskoro bi mogla promijeniti njihove planove…

James D’Arcy filmom “Talijanska priča” ostvaruje svoj redateljski debi. Široj publici najpoznatiji po ulogama u filmovima poput “Atlasa oblaka” i “Dunkirka”, D’Arcy je ujedno i napisao scenarij za film, a odlučio ga je snimiti na autentičnim lokacijama što samom uratku svakako daje posebnu draž. Val d’Orcia je upravo zbog svoje neosporne ljepote tijekom godina bila domaćinom brojnih filmskih setova. Cijenjeni ruski redatelj Andrej Tarkovski upravo je tu snimio svoj hvaljeni film “Nostalgija”, a među najpoznatijim snimljenim filmovima uopće na toj lokaciji svakako su “Gladijator” redatelja Ridleyja Scotta te “Engleski pacijent” redatelja Anthonyja Minghelle.

Za dvojicu glavnih glumaca u filmu, Liama Neesona i Micheála Richardsona koji u filmu glume oca i sina koji se pokušavaju boriti s gubitkom supruge odnosno majke, a koji su otac i sin u stvarnom životu moglo bi se reći da su na neki način već proživjeli samu radnju filma budući je Neesonova supruga odnosno Micheálova majka Natasha Richardson tragično preminula 2009. godine. U jednom intervjuu Liam Neeson je na upit zbog čega je pristao glumiti upravo u ovom filmu izjavio: “Upoznao sam Jamesa D’Arcyja još ranije kao glumca, znam za njegov rad, a i scenarij mi je bio poznat, jer su njegovi dijelovi autobiografski. Prije jedanaest godina izgubio sam suprugu, a Micheál je izgubio majku tako da smo svo trojica na neki način bili i previše upoznati s radnjom i temama filma, ali upravo je to ono što ovaj film čini posebnim iskustvom”.

Romantična komedija “Talijanska priča” u domaća kina stiže danas u četvrtak, 2. prosinca!

Nastavi čitati

Film

Nedeljko Dragić dobitnik je Nagrade za životno djelo 32. Animafesta

Objavljeno

-

Napisao/la

    213 pregleda

Foto: Animafest promo

Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb godišnju Nagradu za životno djelo dodijelit će redatelju, autoru crtanih filmova, karikatura i brojnih ilustracija (npr. Zagi, maskota Univerzijade 1987. u Zagrebu), majstoru stripa (Tupko), te jednom od najvećih autora Zagrebačke škole crtanog filma i svjetskom majstoru animacije Nedeljku Dragiću.

Ispočetka crtač u statičnim medijima te vrijedan suradnik drugih velikana Zagrebačke škole, Dragić od sredine 1960-ih i filma “Elegija” razvija vlastiti osebujni stil u animaciji na osnovu, kako je kritika s pravom primijetila, “bogatog crteža prožetog linearnom, karikaturističkom manirom”.

Tup-tup (1972.)

Majstorski radovi kao što su “Krotitelj divljih konja” (1966.), “Možda Diogen” (1967.), “Idu dani” (1969.), “Per Aspera ad Astra” (1969.; vrhunsko ostvarenje tzv. mini-filma), “Tup-tup” (1972.; nominiran za nagradu Oscar), “Dnevnik” (1974.), “Put k susjedu” (1981.), “Dan kad sam prestao pušiti” (1982.) ili “Slike iz sjećanja” (1989.) osvojili su brojne nagrade u svijetu – u Zagrebu, Annecyju, New Yorku, Oberhausenu, Beogradu… No, osim vizualnošću, pažnju su ta ostvarenja privukla i čestom filozofskom komponentom, razmišljanjem o čovjeku u svijetu (npr. Idu dani), ali i esejističkim i filozofskim prikazom slika iz stvarnosti i iz vizualne kulture (Dnevnik je inspiriran i autorovim doživljajem Amerike i intimnim razmišljanjima). Pri tom je u Dragićevim najboljim djelima česta i komponenta osvrta na vlastitu umjetnost i vlastiti položaj u svijetu.

Slike iz sjećanja (1989.)

Istodobno osoban i filozofičan, razigran i ozbiljan, Nedeljko Dragić stvorio je jednu od najbogatijih, ali i najpoticajnijih riznica remek-djela u čitavom svijetu animiranog filma, nevjerojatnim crtežima obogativši i monografiju Midhata Ajanovića o svom radu u animaciji. Tško je zamisliti primjerenijeg i zaslužnijeg dobitnika nagrade za životno djelo, i to još u obljetničkoj godini Animafesta Zagreb!

Nagrada za životno djelo bit će mu uručena prilikom svečanog otvaranja 32. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2022.

Nastavi čitati

Film

U kina stigla nevjerojatna istinita priča sestrama Williams – “Kralj Richard”

Objavljeno

-

Napisao/la

    267 pregleda

Foto: Blitz film

Novi film studija Warner Bros. “Kralj Richard”, u režiji R.M. Greena, od četvrtka 25. studenog kino dvorane pretvara u teniske terene. Priča prati nevjerojatno putovanje Richarda Williamsa, neustrašivog oca koji je imao ključnu ulogu u odgoju dvije izuzetne tenisačice koje su zauvijek promijenile povijest tenisa. One su sestre Venus i Serena Williams.

Vođen jasnom vizijom budućnosti i koristeći nekonvencionalne metode, Richard ima plan kojim će Venus i Serenu Williams s ulica Camptona u Kaliforniji vinuti na svjetsku scenu kao legendarne ikone. Ovaj dirljiv film pokazuje moć obitelji, ustrajnost i nepokolebljivu vjeru kao sredstvo za postizanje nemogućeg i utjecaja na cijeli svijet.

“Kralj Richard” neodoljiv je film koji mlade legende stavlja u sam fokus. Također prikazuje jasnu poruku o pokretačkoj energiji koja se stvara kada neko zaista vjeruje u nas.

Film je započeo svoj kinematografski život prošlog četvrtka, a već je pokupio niz pozitivnih kritika:

“Nevjerojatna priča, tako dobro ispričana” – Hollywood Reporter

“Kralj Richard je ljubav. Kralj Richard je obitelj” – Variety / Clayton Davis

“Sjajno, nevjerojatno uzbudljivo i moćno” – Daily Mail / Baz Bamigboye

“Vrlo dirljiv obiteljski film. Will Smith u jednoj od svojih najboljih uloga” – Empire Magazine / Alex Godfrey

“Tajno oružje filma je maestralna Aunjanue Ellis” – IGN / Chris Tilly

Glumačku ekipu filma predvodi dvostruko nominiran za nagradu Oscar® Will Smith koji  igra glavnu ulogu Richarda Williamsa, sjajna Aunjanue Ellis igra majku djevojčica, koja je ujedno i stup cijele obitelji, Saniyya Sidney je u ulozi Venus, a Demi Singleton u ulozi Serene. U ostalim ulogama su još i Tony Glodwyn, Jon Bernthal, Kevin Dunn i Craig Tate.

Režiju potpisuje Reinaldo Marcus Green, prema scenariju Zacha Baylina. Producenti su Tim White, Trevor White i Will Smith. Isha Price, Venus i Serena Williams, James Lassiter, Jada Pinkett Smith, Adam Merims, Lynn Harris, Allan Mandelbaum, Jon Mone i Peter Dodd su izvršni producenti filma.

Film “Kralj Richard” pogledajte u svim kinima u distribuciji Blitza, a ulaznice kupite na blagajnama kina ili online.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 1 sat

Županijski stožer izvjestio o 134 novooboljelih, preminule 3 osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 134 nove pozitivne osobe  na COVID-19...

Vijestiprije 2 sata

U Tehničkoj školi obilježili Međunarodni dan volontera: Volontiram, mijenjam svijet!

Ako mislite globalno, a još niste krenuli djelovati lokalno, možda je baš sad vrijeme u kojemu ćete doprinijeti i sebi...

Aktualnoprije 3 sata

Ministar Ćorić: Situacija vezana uz plin i struju za kućanstva u Hrvatskoj je stabilna i pod kontrolom

Hrvatska podržava zajedničke napore u EU da se problematika u energetskom sektoru riješi kroz postojeće procese kako bi se stvorila...

Vijestiprije 3 sata

Dvije nove prijave o nestanku novca iz obiteljskih kuća

U vremenu od 27. do 28. studenoga iz obiteljske kuće u Augusta Cesarca u Vukovaru otuđen je novac, čime je...

Vijestiprije 5 sati

Međunarodni je dan osoba s invaliditetom

Nakon što su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji...

Aktualnoprije 19 sati

Živim život bez nasilja!, poruka je programa In memoriam: Miroslav Tunjić

Uz podršku obitelji Tunjić, Ravnateljstva policije, Grada Županje i Vukovarsko-srijemske županije, Policijska uprava vukovarsko-srijemska je u Velikoj vijećnici Grada Županje...

Aktualnoprije 19 sati

Bosančić žestoko uzvratio Sinčiću i njegovu pomoćniku

Poslijepodnevnom briselskom objavom na svojoj Facebook stranici, naslovljenom “Prijava kriminala EPPO-u i OLAF-u”, europski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić...

Aktualnoprije 20 sati

HZZO upozorava: ne nasjedajte na ponude lažnih djelatnika!

Putem dojava medija i građana, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) obaviješten je kako se ovih dana na području Zagreba...

Najčitanije