23 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Anita Horvat: Slikala bih dok ne padnem s nogu

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Otkako zna za sebe, Vinkovčanka Anita Horvat voljela se kreativno izražavati, a zavirivši u portfolio njezinih radova, u to smo se i sami uvjerili. Impresivno kombinira boje i slike, oživljava i najveće sivilo i s kistom u ruci stvara jedan drugačiji, posebniji svijet.

„S obzirom na to da sam oduvijek imala naglašenu kreativnu crtu, htjela sam imati kreativno zanimanje. Volim svoj posao i u njemu imam slobodu kreativnog izražavanja, no zna biti stresno pa trebam nekakav “ispušni ventil” i vrijeme samo za sebe. Nešto gdje se mogu izraziti bez kočnica”, priča nam 36-godišnja Anita vrteći film zbog čega radi ovo što radi.

Zaposlena je u odjelu marketinga u jednoj velikogoričkoj tvrtki gdje se odselila prije 10 godina, no Vinkovci će, kaže, uvijek biti njezin prvi grad, a ona će uvijek biti Vinkovčanka. U Velikoj Gorici je tako i zasnovala obitelj zbog čega su slikanje i želja za stvaranjem pali u drugi plan, ali sve je ponovno oživjelo kada se njezina obitelj našla u izolaciji.

Prije nešto više od dvije godine krenula je s oslikavanjem glinenih lončanica za cvijeće, vjerojatno jer je u to vrijeme puno boravila u dvorištu i vrtu. Kako kaže, htjela je unijeti malo boje u zelenilo, a budući da voli jarke i žive boje, kalići su prepuni šarenih oblika, motiva cvijeća, sunca i duga.Slikanjem se intenzivnije počela baviti unatrag godinu dana. Anita napominje kako voli i jedno i drugo, a trenutno najdraže joj je oslikavanje terakote, iako ponekad oslika i predmete od metala, plastike i drveta.

„Kada uzmem kist u ruke i osjetim miris boje prebacim se u drugi svijet. Uz pravu glazbu ili tišinu u pozadini, mašti i kreativnosti nema kraja. Jedini problem je što sam uglavnom vremenski ograničena za slikanje pa moram prekinuti kreativni proces i obuzdati bujicu emocija i ideja koje izlazi van. Vrlo vjerojatno bih slikala dok ne padnem s nogu”, kaže Horvat dodavši kako se nakon jednog takvog kreativnog procesa osjeća “ispražnjeno”, ali opušteno i zadovoljno. Dok opet ne dođe do novih trnaca, ideja i nakupljenih emocija koje opet moraju izaći van. I tako u krug.

Sve radi isključivo iz hobija i za svoju dušu i svoje radove najčešće poklanja obitelji i prijateljima. Upravo oni su ju, kaže, potaknuli da pokaže svoje radove na društvenim mrežama. „Ako će moji radovi potaknuti i nadahnuti barem jednu osobu da uzme kist u ruke i počne stvarati – onda sam puno napravila”, dodaje Anita i napominje kako joj svaki pozitivan komentar daju dodatni vjetar u leđa.

Ne nedostaje ni novih ideja. Kao ljubiteljica mode planira se okušati i u oslikavanju tekstila, a možda ponovno i u izradi nakita – baš kao nekada.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno