U Galeriji “Slavko Kopač” u Vinkovcima danas je svečano promovirana vrijedna donacija koju su Gradskom muzeju Vinkovci i Galerijskom odjelu ovoga muzeja poklonili Anita i Ivan Tomljanović, supružnici uz Vinkovce vezani preko Anite Tomljanović, rođene Komletinčanke.

Gradski muzej Vinkovci i Galerijski odjel muzeja u Galeriji “Slavko Kopač” na izložbi pod nazivom “Anita i Ivan Tomljanović – Donacija” predstavili su vrijedna umjetnička djela koja su kao dar dvoje umjetnika u Vinkovce stigla iz Zadra. Veza umjetnika s Vinkovcima Anita je Tomljanović, inače rođena u Komletincima u obitelji Šokčević, a poklonjena su djela Ivana Tomljanovića. Kako stoji u tekstu koji su uz izložbu priredili ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Danijel Petković i kustos Galerije Ivica Belamarić, prvi susret s djelima supružnika Anite (1926.) i Ivana Tomljanovića (1927. – 2017.), vinkovačka likovna publika imala je 1971. godine. Tom prilikom je sredstvima Grada s izložbe otkupljena Ivanova slika: Porodica moga susjeda, a sretna okolnost bila je ta što je istu sliku Ivan posudio za jednu izložbu. “Tridesetak godina nakon ove posudbe, odlučio nas je nagraditi darivanjem svojih umjetnina, a ugovor je realiziran 6. lipnja 2016. godine u Zadru. Sada kada više slikara Ivana Tomljanovića nema među nama, svesrdno smo zahvalni njegovoj supruzi Aniti Tomljanović, vrsnoj majstorici tkanja tapiserija, na ovom vrijednom daru”, ističu Petković i Belamarić.

Donacija sadrži 10 djela, ulja na platnu i crteža Ivana Tomljanovića, poznatog hrvatskog likovnog umjetnika, pedagoga, restauratora, a koji se sa suprugom bavio i izradom tapiserija od prirodnih materijala. O umjetnicima i donaciji govorio je akademski kipar Antun Babić, prijatelj bračnog para Tomljanović.

Obitelj Anite i Ivana Tomljanovića iznimno je zadužila likovnu umjetnost Zadra, a mnoge njihove umjetnine, prije svega Anitine tapiserije, a za koje je likovne predloške često ocrtavao njen suprug Ivan, kao i brojne Ivanove slike darovane su gradu Zadru u kojem živjeli od 1957. godine. Sada su djela Ivana Tomljanovića i dio likovnog fundusa Gradskog muzeja u Vinkovcima. Velika je čast, moglo se čuti na otvaranju izložbe, u fundusu imati djela ovako cijenjenog umjetnika, a posebna je vrijednost, a što je bila i želja Anite i Ivana Tomljanovića, što je riječ o djelima koja su nastala u Slavoniji, a riječ je o portretima ovdašnjih ljudi.