16 C
Vinkovci
Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Antin i danas tuguje za svoja 42 ubijena mještana, od kojih 13 još uvijek u nadi traži

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Općina Tordinci u jesen ulazi tužnim obljetnicama sjećajući se okupacije naselja i stradanja svojih mještana i nakon 32 godine od Domovinskoga rata, jučer Korođa, danas Antina, sela na tromeđi Vukovara, Vinkovaca i Osijeka.

Antin

“Prvo bih zahvalio braniteljima koji su nam omogućili da danas živimo u Korođu, Antinu i Tordincima, i gradimo ovu općinu. Velika je žrtva. Samo u Antinu 42 poginulih i ubijenih od kojih 13 nestalih. Svjedočimo u nedavnoj prošlosti kako su pronađene dvije masovne grobnice pa se nadamo da će biti pronađeni i mještani za kojima još uvijek tragamo. Nakon okupacije, branitelji su se povukli u Tordince i nastavili ih braniti s Tordinčanima do 25. listopada kada ćemo obilježiti još jednu tužnu obljetnicu”, rekao je načelnik Općine Tordinci Davor Adžić.

U okupiranom selu ostao je 91 mještanin, među kojima i troje djece. Svjedoci se sjećaju kako je potom iz Srbije stigla “takva banda koju nitko nije mogao kontrolirati”.

Dvije jetrve, supruge dvojice braće Zvonimira i Vladimira Flinčeca crninu, kažu, nikada neće skinuti.

“Ja samo moje pronašla, neke koščice koje su sedam i pol godina bile u vodi. Prepoznali smo i sahranili, a ona svoga još traži”, podijelila je s nama Dragica Flinčec.

“Muža tražim. Ovdje je ostao i gubi mu se svaki trag. Neće nitko ništa reći. Jednom me nazvao jedan čovjek i rekao da trebam platiti i dobit ću informacije. To me jako povrijedilo pa sam mu rekla da je moj muž na službi traženja, novaca nemam i nemojte više zvati”, priča Blanka Flinčec drhtavim glasom izlazeći iz crkve. Najteže joj je na Svi Svete. Svi pohode grobove svojih najmilijih, a ti nemaš kamo, ni svijeću ni cvjetić odnijeti.

Kažu danima su ih tukli, ubijali od batina i bestijalno se iživljavali nad nenaoružanim civilima. Od tupog predmeta su navodno i stradali. Careva vikendica i ribnjak poznata su mjesta ubojstava i tortura, a ovdje je viđen i nekadašnji srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić nadimka Toma Grobar za kojeg se zna i u kojoj je kući bio, pričaju.


Okupacija sela zabilježena je fotografijama od kojih je prigodnu izložbu danas priredio Antun Flinčec, Dragicin sin.

Činjenica je kako su generacije antinskih obitelji poubijane ciljano kako bi im se utro svaki korijen.

“Ono što je specifično, nažalost u mjestu Antin, velik je broj stradalih i pogotovo u vremenu izvan ratnih djelovanja dok je srpska četnička vojska ovdje boravila kada je na svirep način ubijeno jako puno civila kojima se i dana danas gubi svaki trag i čiju sudbinu ne znamo. Zato i sada koristim priliku, sve što se događalo izvan borbenih djelovanja itekako znaju svi oni koji su bili u blizini. Apeliram i sada da kažu tako da to ne ostavi posljedice za njih, ali da obitelji nestalih nađu svoj mir”, poručio je s mjesta stradanja vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Danas na sreću, Antin živi. Na ulici srećemo neke nove klince. Nasmijani, križaju se ispred crkve vozeći se na biciklu. Život mora ići dalje. Nije da je lako, ali postoje podaci koji idu u prilog.

“Imali smo jedan od najmanjih padova stanovništva u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Jest 17%, ali u odnosu na druge općine, zadovoljni smo. U roku petnaest dana kreće izgradnja dječjeg vrtića u Tordincima iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Imamo 97 djece do 6 godina, u osnovnim školama 124 učenika. Mladosti ima još uvijek, na sreću na dobroj smo geoprometnoj poziciji, nedostajalo nam je malo infrastrukture na kojoj intenzivno radimo”, potvrđuje načelnik Adžić potkrepljujući brojkom od preko dvadeset projekata u svega 2,5 godine mandata.

Rezultati su vidljivi, a najvažnije su povratne informacije mještana s predznakom zadovoljstva i vjere u budućnost, no sve to zahvaljujući braniteljima i civilima Općine Tordinci, zaključuje načelnik Općine Tordinci.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno