18 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

Avantura života: staza duga 2200 kilometra

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Hrvatski hiker Nikola Horvat, prvi Hrvat koji je prehodao 4.300 kilometara dugu rutu od Meksika do Kanade, znanu kao Pacific Crest Trail, u travnju prošle godine krenuo je iz Iloka na hodnju dugu 2200 kilometara do Dubrovnika trasirajući rutu Croatian Long Distance Trail. Hodnja je trajala ukupno 104 dana, uglavnom kroz polja i šume kako bi se izbjegle asfaltirane ceste. Kod hotela Dunav postavljena je ploča koja simbolizira početak staze, a nakon što se uspeo na najviši vrh Vukovarsko-srijemske županije Lisku koji se nalazi na skromnih 141 metar nadmorske visine, nastavio je hodnju kroz vinograde i polja prema Vukovaru i Osijeku.

Putovanje je snimao nagrađivani filmaš Tin Borovčak, a kako je cijela avantura izgledala pokazao je Nikola danas u Velikoj gradskoj vijećnici gdje je održao zanimljivo multimedijalno predavanje popraćeno video snimkama, slikama i inspirativnim govorom. “Hodati više od tri mjeseca nekim geografskim područjem samo po sebi je atrakcija. Tako je bilo i u Hrvatskoj. Danas ću ovdje predstaviti i svoje knjige, a nadam se da će se netko od posjetitelja za koji mjesec ili godinu uputiti na neko takvo putovanje“, rekao je Nikola. Na ovaj pothvat odlučio se jer je kroz Ameriku propješačio 4 tisuće kilometra, pa je zaključio da bi u Hrvatskoj bilo dobro napraviti tako nešto. Kroz rad s udrugom koju je osnovao, uspjeli su napraviti GPS tragove i na put su krenuli 1. svibnja 2018.

Podršku Nikoli dala je i nekolicina članova Hrvatskog planinarskog društva “Cibalia” koji su hodali s Nikolom kroz Vukovarsko-srijemsku županiju. “Ispratili smo ga u Iloku i dočekali na rtu Oštro u Prevlaci. Cijelim njegovim putem od 2200 kilometara imao je našu podršku, viđali smo ga usput i bodrili ga, a put je bio jako naporan i izazovan.“, rekao nam je Igor Nađ, predsjednik planinarskog društva “Cibalia“.

Croatian Long Distance Trail počinje u Iloku kao hrvatskoj najistočnijoj točki te prolazi kroz Vukovar, Osijek, Našice pa preko Papuka i Bilogore do Virovitice i Koprivnice. Potom se ulazi na Kalnik i ide se sjeverno do najsjevernije točke RH – Svetog Martina na Muri. Nakon toga se hoda  južno preko Međimurja, Strahinjčice i Ivanščice, Zagorja i Medvednice. Slijedi Žumberak, Gorski kotar, te se preko Klane ulazi u Istru gdje se istarskim planinarskim putem dolazi do Savudrije – najzapadnije točke RH. Potom se preko Pazina, Labina i Učke zaobilazi Rijeka te se kreće u planine Sjevernog i Južnog Velebita. Nakon vrha Sinjala (1831 m) na Dinari, najvišeg vrha RH, planinari se na Svilaju, Kozjak i Mosor, a potom se kreće prema Omiškoj dinari i Biokovu s kojega se staza spušta na Ploče te se trajektom vozi na Pelješac, potom prema Srđu iznad Dubrovnika i na kraju do Prevlake, najjužnije točke Hrvatske.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno