18 C
Vinkovci
Utorak, 6. lipnja 2023.

Azra – Krivo srastanje (1983.)

Više od autora

- vl promo-

mka_azra_krivo-srastanje_1983_coverKrivo srastanje šesti je album rock skupine Azra, snimljen tijekom listopada i studenog 1983. godine u studiju  Cream u Frankfurtu, te Ante Sonic Studiju u Arnhemu, a objavljen 1984. godine u izdanju Jugotona

Krajem 1983. godine bubnjar Boris Leiner vraća se u Azru s odsluženja vojnog roka. Basist Mišo Hrnjak nakon povratka iz vojske prestaje se baviti glazbom, čime ujedno prestaje postojati najpoznatija postava Azre.

Zvuk albuma raznovrsniji je nego na prethodnom ‘Kad fazani lete’. Prevladavajućem hard rock zvuku dodani su motivi finka i soula. Album donosi i prvu obradu narodne baštine u ‘Klinček stoji pod oblokom’, pjesmi koja će postati najveći radijski hit Azre. U ‘3N’ Štulić je preuzeo ritmičku strukturu pjesme ‘Know Your Rights’ grupe The Clash.

Depresivna situacija u državi i osobni problemi autora odredili su ton albuma. Teme se kreću od pobune protiv konformizma, nemoći pojedinca u autokratskom sistemu i turobne društvene zbilje do preispitivanja autorovog unutrašnjeg svijeta i ispisivanja nizova nadrealnih slika. Štulić nije prihvaćao prigovore o nerazumljivosti stihova na albumu. U intervjuu beogradskom magazinu Nin kaže ‘Što nerazumljivije, to pametnije. Taj princip ne važi, radi se o predrasudi. Nema tu šifara. Kad se bolje udubiš vidiš da se radi o jednom pučkom tipu pjesme’.

mka_azra_krivo-srastanje_1983_ST


Naslovnicu albuma izradio je dizajnerski studio Greiner & Kropilak, a prikazana je crno-bijela ilustracija radnika na izlasku iz tvornice. U donjem lijevom kutu nalazi se manja fotografija Branimira Štulića, okružena nazivom albuma i imenom grupe.

Album je snimljen u slijedećoj postavi: Branimir Štulić (vokal i gitara), Stephen Kipp (bas gitara) i Boris Leiner (bubanj).

Popis pjesama: 3N / Mon Ami / Pukovnik i pokojnik / No comment / Krivo srastanje / Jane / Klinček stoji pod oblokom / MSP / Duboko u tebi / Nešto između / Flash

Izdavač: Jugoton, 1983 / Croatia Records, 2003.

AZRA: KLINČEK STOJI POD OBLOKOM [1983]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno