Povijesno i športsko društvo “Hrvatski sokol“ Vinkovci organiziralo je predstavljanje knjige autora Zlatka Virca “Ban Jelačić i vinkovački graničari – 1848. – Priča o stolu”. Knjiga je napisana i predstavljena u čast 160 godina od smrti hrvatskog bana Josipa Jelačića i na spomen sudionicima obrane Hrvatske i doprinosu vinkovačkih graničara. Ovom knjigom autor želi poručiti Vinkovčanima da budu ponosni što su nasljednici tih generacija.

Predstavljanje knjige počelo je simboličnim nastupom Šime Jovanovca i KUD-a Šumari uz pjesmu “Odavno smo graničari stari”.

“Na vinkovačkom grbu, u njegovom donjem dijelu nalazi se prikaz kamenoga stola. Neupućenom vjerojatno nije poznato o čemu se radi. Za uvod u ovu temu, najkraće rečeno, radi se o kamenom stolu za kojim je general Josip barun Neustädter pozivao vinkovačke graničare da se pridruže banu Jelačiću u borbi protiv Mađara. Postavlja se pitanje koliko u toj priči o kamenom stolu ima povijesne istine”, istaknuo je Zlatko Virc.

Na prikazu noge kamenoga stola uklesana je 1848. godina. Danas ne znamo kad je i tko dao isklesati kameni stol. Vjerojatno je tada dao uklesati i godinu 1848. Brodska pukovnija dala je veliki doprinos pobjedi nad Mađarima, što je u kasnijim vremenima utjecalo na javno mnijenje i značaj toga doprinosa i postao je ponosom stanovnicima Vinkovaca.

“Stol, prema prvoj – najstarijoj fotografiji stajao je u glavnom parku nasuprot zgradi, danas sjedištu Crvenoga križa, gdje je bilo sjedište Gradskoga poglavarstva. Kasnije je stol udaljen od ruba parka više prema unutrašnjosti i bio je cijeli dok mu nije osamdesetih godina pukla ploča. Iza 1991. godine je nestručno restauriran i postavljen na neuglednu lokaciju. Morali bismo se prema tom kamenom stolu odnositi s puno više poštovanja jer on je danas jedini javni spomenik koji govori o vojnim uspjesima i doprinosu prethodnih generacija blistavoj povijesti hrvatskoga naroda”, dodaje autor te naglašava da je uvjeren da će Vinkovci vratiti taj stol u prvotno stanje te da će on odigrati značajnu ulogu i ispričati priču o velikom doprinosu vinkovačkih graničara u borbu za Hrvatsku.