Kontaktirajte nas

Aktualno

Beroš: Arena Zagreb će biti pomoćna zdravstvena ustanova

Objavljeno

-

Operativni stožer Arene Zagreb spreman je za zbrinjavanje oboljelih od koronavirusa s blažom do početnom srednje teškom kliničkom slikom prije otpusta kući, a za njih će se brinuti 60 medicinskih sestara i tehničara i 18 liječnika, među kojima i tri liječnika Hrvatske vojske, prenosi HINA.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na predstavljanju da Arena neće biti zdravstveni objekt u užem smislu već pomoćna zdravstvena ustanova koja će rasteretiti zdravstveni sustav.

Na početku će u Areni moći biti smješteno sto pacijenata, no postoji mogućnost proširenja kapaciteta na 290. Pokrivat će područje Zagreba i djela županije.

Centar zasad raspolaže s 33 boce s kisikom, s dvije boce u reanimacijskoj prostoriji i jednom u prijemnoj ambulanti, a u slučaju proširenja stacionara planira se novo ljudstvo i oprema, rekla je glavna medicinska sestra Snježana Krpeta.

Objasnila je da će u stacionaru biti smješteni ljudi s blažim oblicima bolesti, a riječ je ljudima koji još nisu za otpust kući, ali nisu ni za KBC Dubravu. U brizi za pacijente vodilo se računa o svim potrebama pa je civilna zaštita osigurala jednokratne boce vode koje ima dovoljno za svakog bolesnika, a osigurana su i mjesta za higijenu. Prehrana će biti pakirana u jednokratnim kutijama kako bi nakon korištenja mogla ići u otpad. No, prije otvaranja centra glavni glavni sanitarni inspektor treba još uzeti uzorak vode i zraka. Krpeta, koja će voditi sestrinski dio, ustvrdila je da su kompletno opremljeni medicinsko-tehnički, ljudstvom i potrebnim materijalima, uključujući priručni laboratorij i ljekarnu, a imaju 24-satnu komunikaciju s matičnim KBC Sestre Milosrdnice.

Koordinator organizacijskog stožera za podizanje Arena Zagreb Davor Vagić rekao je da će na sto kreveta raditi 18 liječnika, od čega tri liječnika daje HV, sedam KBC Sestara milosrdnica, dok će osam liječnika odrediti ministar.

Pukovnik i neurolog Berislav Dalić koji je odradio četiri misije u Afganistanu rekao je da se HV, nakon što su dobili poziv iz Sestara milosrdnica, rado odazvala jer su vidjeli da mogu pomoći svojim iskustvima. Igor Milić iz Ravnateljstva civilne zaštite rekao je da sve što je potrebno zdravstvenim djelatnicima iz nemedicinskog djela osiguravaju zajedno s kolegama iz Oružanih snaga, a kad se pojavi potreba za bilo kojom potrebom Ravnateljstvo će to promptno rješavati.

Ministar Beroš je objasnio da nastoje promišljati unaprijed i biti korak, ako je moguće ispred ove ugroze te je izrazio nadu da Arena, kao i proljetos ne bude u funkciji, iako su sada brojke puno ozbiljnije pa je moguće da će biti ispunjena bolesnicima. Istaknuo je i da svatko od nas svojim ponašanjem može doprinijeti da kapaciteti Arene ostanu popunjeni što je manje moguće.

Koordinator organizacijskog stožera za podizanje Arene Davor Vagić zahvalio je svojoj ekipi što je u nevjerojatno kratko vrijeme uspjela napraviti (ne)moguće, civilnoj zaštiti i Hrvatskoj vojsci koja u tom sudjeluje logistički i s djelom medicinskog osoblja. Ministar obrane Mario Banožić rekao je da će zdravstveno-vojno osoblje sudjelovati u funkcioniranju centra s dva liječnika, a ako bude potrebe sudjelovat će s dodatnim timom od tri liječnika, šest medicinskih tehničara i još šest pripadnika Hrvatske kopnene vojske koja će se staviti na raspolaganju liječničkom timu.

Aktualno

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

Objavljeno

-

Napisao/la

    52 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10284. Među njima su 903 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 116 pacijenata. Preminulo je 19 osoba. U samoizolaciji je trenutno 19.591 osoba. Do danas su ukupno testirane 2 971 352 osobe, od toga 8 054 u posljednja 24 sata.

Do sada je utrošeno 3 520 008 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,08 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,24 posto odraslog stanovništva. Jučer je utrošeno 3 420 doza cjepiva, a od toga je 1 811 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 16. listopadom 1 870 176 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.754.676 osoba ( 1 649 346 osoba cijepljeno s dvije doze te 105 330 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen, što čini 51,92 posto odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Aktualno

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    49 pregleda

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 10. rujna – 28. listopada 2021.

U suradnji s Glazbenom školom Josipa Runjanina, Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima ugostio je renomirane glazbenike, Klavirski trio: Marco Graziani, violina, Petar Kovačić, violončelo i Terezija Cukrov, klavir.

Koncert je bio odlično posjećen, a na programu si bili: B. Papandopulo: Papandopulijada u C duru / L. van Beethoven: Trio u Es duru op. 1 br. 1 (Allegro, Adagio cantabile, Scherzo. Allegro assai, Finale. Presto) / A. Dvorak: Trio u e molu, op. 90 „Dumky (Lento maestoso – Allegro quasidoppiomovimento, Poco adagio – Vivace nontroppo – Vivace, Andante – Vivace nontroppo – Allegretto, Andante moderato – Allegretto scherzando – Quasi tempo di marcia, Allegro, Lento maestoso).

 

Nastavi čitati

Aktualno

PPD Zagreb uvjerljiv protiv Spačve

Objavljeno

-

Napisao/la

    51 pregleda
Foto: PPD Zagreb

U sportskoj dvorani Trešnjevka PPD Zagreb opravdao je ulogu favorita i pobijedio Spačvu 37:23 u 6. kolu Paket24 Premijer lige. Konačan rezultat možda i ne ukazuje da je u prvom dijelu bilo izrazito zanimljivo s obzirom da je ono završilo izjednačeno 14:14.

 Uporne goste u nastavku je zaustavio kvalitetniji domaćin koji odmah na početku drugog poluvremena radi seriju od 3:0. Nakon gola Vistoropa u 40. minuti i bijega na plus 5, Spačvi više nije bilo povratka i domaćin je mirno priveo utakmicu kraju. Spačva je u posljednjih 15 minuta postigla samo 3 pogotka što je goropadni PPD znao iskoristiti i na kraju steći veliku prednost. Stopostotni Vlado Matanović u domaćem sastavu postigao je 8 pogodaka, dok je David Mandić zabio 6. Marko Vignjević ponovno je postigao dvoznamenkasti broj golova i bio najbolji u vinkovačkim redovima s 10 golova iz 13 pokušaja, a golmanski dvojac Ćirović/Pašagić došao je do 10 obrana.

Novi poraz zapečatio je Spačvu za dno ljestvice, a PPD Zagreb bez konkurencije ide k prvom mjestu u Ligi A. Vinkovačkim rukometašima pod hitno trebaju bodovi, a prva prilika za to je sljedeću subotu kada u Vinkovcima gostuje Rudar.

Nastavi čitati

Najčitanije