Kontaktirajte nas

Aktualno

Beroš: Nećemo dostići 50 posto cijepljenih do kraja lipnja

Objavljeno

-

U Hrvatskoj je dosad cijepljeno 43 posto odraslih osoba, pa se do kraja lipnja neće doseći planirana 50-postotna procijepljenost, potvrdio je danas ministar zdravstva Vili Beroš i ponovno apelirao na građane da se cijepe radi zaštite od covida i omogućavanja turističke sezone, objavila je Hina.

Hrvatska je procijepila 43 posto odrasle populacije, što je znatno manje od zemalja koje su nam turistički konkurenti – Italija ima 62 posto cijepljenih, Španjolska 57 posto, Grčka 49 posto, izjavio je Beroš nakon užeg kabineta Vlade.

Europski prosjek procijepljenosti je 55 posto, no mi možemo i moramo više, poručio je Beroš koji se javnosti obratio nakon jučerašnjeg otvorenog pisma u kojem je apelirao na građane da se odazovu cijepljenju.

Upozorio je da se pojavljuju nove varijante konornavirusa, poput lambda varijante u Južnoj Americi, koja je zaraznija i mogla bi dovesti do četvrtog vala epidemije. Cijepivo, ističe, štiti i od tih novih sojeva.

Priznao je kako je u ovom trenutku “sasvim izvjesno” da Hrvatska neće ostvariti plan od 50 posto cijepljenog odraslog stanovništva do kraja lipnja. Nije zadovoljan što je tome tako, ali s cijepljenjem se nastavlja, s tim da se o uvođenju obaveze cijepljenja i dalje ne razmišlja.

Kampanja cijepljenja, ocijenio je, nije promašena, a 43 posto samo je njezino prolazno vrijeme. Cijepljenje se nastavlja dok se ne dostigne procijepljenost od 75, odnosno 80 posto, istaknuo je.

Građane koji odgađaju cijepljenje do jeseni upozorio je da griješe jer se neće zaštititi na vrijeme, niti će spriječiti pojavu četvrtog vala. Istaknuo je i da su sve priče oko štetnosti cjepiva promašene.

Moguća bolest i nakon cijepljenja, no bez težih oblika, respiratora ili smrti

“U ovom trenutku znamo da cjepivo stvara imunitet najmanje deset mjeseci, vjerojatno i više. Ako se sada cijepimo, do proljeća sljedeće godine smo mirni”, poručio je.

Komentirao je i situaciju da neki ljudi dobiju covid i nakon cijepljenja pojasnivši da su mogući blaži oblici bolesti i nakon cijepljena, no cijepljenje osobe su zaštićene od težih oblika bolesti, hospitalizacije, respiratora i smrtnog ishoda.

Današnju epidemiološku situaciju u Hrvatskoj ocijenio je stabilnom i dobrom, a postotak pozitivnih među testiranima je 2,16 posto. No, još nije vrijeme za procjenu kada će doći do kraja epidemiji.

Pohvalio se i podatkom da je 79,9 posto zdravstvenih djelatnika cijepljeno jednom dozom, a 64,8 dvjema, te najavio da će se nastaviti njihovo cijepljenje.

Upitan za aplikaciju vezanu uz organiziranje javnih događaja i skeniranje QR kodova, rekao je kako je ona u završnoj fazi.

“Mislim da je aplikacija koja će provjeravati validnost potvrde o cijepjenju, preboljenju ili testiranju već spremna, tako da to neće biti prepreka da odluka o EU-ovim digitalnim potvrdama stupi na snagu kako je planirano, 1. srpnja”, rekao je Beroš.

Na pitanje o mogućnosti da se u Hrvatskoj “skinu zaštitne maske”, kao što je to najavljeno u Italiji, odgovorio je kako je za to potrebna adekvatna procijepljenost, poput talijanske. Prije toga ne, poručio je Beroš.

Aktualno

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Objavljeno

-

Napisao/la

    10 pregleda

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno znači, prvenstveno za sve neonatologije u Hrvatskoj, a pogotovo za one manje, kao što je naša u Vinkovačkoj bolnici.

“Drago nam je da klub roditelja nedonoščadi “Palčići” nije zaboravio na nas. Ovo je već treća donacija u slijedu kojom nam nastavljaju stavljati osmijeh na lice i donositi sreću”, rekla je dr.sc. Marija Jurković, voditeljica Odjela za pedijatriju. Prije svega, bitna je mogućnost pružanja adekvatne skrbi nedonoščadi koja se rode u manjim centrima i koja imaju veće probleme. “Moraju biti liječeni u klinikama, međutim, postoji dio nedonoščadi koja mogu primiti adekvatnu skrb i u bolnicama kao što je naša u Vinkovcima. Naravno da je za to potrebna odgovarajuća oprema, osoblje i znanje, a mi se prije svega trudimo učiniti dostupnim sva tri segmenta skrbi”, dodala je Jurković.

Briga na neonatoligiji prvenstveno je bitna roditeljima nedonoščadi. Mogućnost skrbi u bolnici gdje je ono rođeno i koja nije kilometrima udaljena od mjesta stanovanja, uvelike olakšava situaciju i boravak, gdje roditelji mogu lakše posjećivati svoje dijete i s njim provoditi duže vrijeme. “Stalna prisutnost roditelja, bitna je za razvoj nedonoščadi i osjećaj sigurnosti. Sve to omogućit će ova današnja donacija. Osim novog uređaja, posjedujemo i nekoliko starijih koji nas i dalje dobro služe i obavljaju svoju funkciju”, zaključila je Jurković.

Sama priča sa opremom na neonatoligiji nikad nije gotova iz dva razloga: stalni priljev novih i naprednijih uređaja, njihova modernizacija i nešto što je prije svega pogodnije za pacijente. Industrija napreduje, na tome se puno radi, u ovom slučaju radi omogućavanja što kvalitetnije skrbi za nedonoščad u prvim danima života. Drugi razlog je samo korištenje opreme koja se konstantno troši i potrebna joj je kontinuirana obnova.”

Voditeljica odjela za pedijatriju zahvalila se u svoje ime, u ime svih kolega pedijatara, svih medicinskih sestara, ravnatelja dr. Krunoslava Šporčića, a osobito pacijenta nedonoščadi i njihovih roditelja, klubu roditelja nedonoščadi “Palčići” i svim donatorima.

“Ovdje smo bili 2014. godine sa četiri vrijedna uređaja, otprilike ukupne vrijednosti 190 000 kuna. Danas smo ovdje sa intenzivnim inkubatorom, za koji su sredstva prikupljena u sklopu akcije “Palčići za Hrvatsku” gdje je prikupljeno 2 400 000 kuna, kojima bi trebali donirati uređaje u 25  rodilišta, za potrebe koje su nam poslali”, rekla je Željka Vučko, klub roditelja nedonoščadi “Palčiči” i dodala kako je vrijednost ovog inkubatora 158 000 kuna. Akcija je ovo koju je pokrenuo ovaj klub, nakon potresa u Zagrebu, a koja je zapravo nastavak akcije “Vratimo Palčiće u Petrovu”

“Mi nećemo stati dok i posljednji uređaj koji je kupljen u akciji ne dobije svoje mjesto tamo gdje će biti zaista najvrijedniji”, objasnila je Vučko.

Nastavi čitati

Aktualno

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Objavljeno

-

Napisao/la

    68 pregleda

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je 25. listopada oko 18.40 sati, na državnoj cesti D55, smrtno stradao 54-godišnji biciklist.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 29-godišnjak, upravljajući vozilom marke Audi vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola i opojne droge amphetamin te za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije, naletio na bicikl kojim je upravljao 54-godišnjak u istom smjeru, te bez zaustavljanja radi pružanja pomoći, nastavio kretanje u smjeru Vinkovaca, gdje su ga u 22 sata pronašli policijski službenici PPRP Vinkovci.

Uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. Istražni sudac odredio mu je mjesec dana istražnog zatvora, priopćila je policija.

Nastavi čitati

Aktualno

Vinkovački klubovi raznim aktivnostima obilježavaju Svjetski dan juda

Objavljeno

-

Napisao/la

    59 pregleda

U suradnji s Hrvatskim judo savezom, vinkovački klubovi su u sklopu Svjetskog dana juda organizirali razne aktivnosti kako bi obilježili važan dan za sve judaše. Naime, obilježava na rođendan utemeljitelja toga sporta, Jigoro Kanoa, 28. listopada. Ovogodišnja tema Judo dana je solidarnost što se izvrsno poklapa s osnovnim principima sporta, ITA KYOE! što znači prosperitet i blagostanje.

Princip je to koji izdiže Judo iznad granice sporta i svrstava ga u red društvenih vrijednosti koje treba njegovati i slijediti. Ovo je tema koja poručuje da niti jedan težak trenutak ne traje zauvijek, istovremeno i uči da je teške trenutke lakše proživljavati kroz solidarnost s drugima oko nas. Judaši vinkovačkog Olimpa svoj je program “Želim zdravlje, biram Judo” započeo likovnom radionicom u kojoj su polaznici crtali, bojali te izlagali judogi izrađen od papira na kojem su pisale poruke zbog čega je dobro baviti se ovim sportom.

Osim toga, naučili su tko je Jigoro Kano te kako i gdje je nastao njihov sport. Članovi kluba sudjelovali su i na edukativnoj radionici i kvizu znanja o poznavanju juda. Djeca su pokazala odlično znanje, kreativnost i snalažljivost što je rezultiralo zanimljivim odgovorima. Njihovi kolege iz judo kluba Vinkovci istim povodom danas pripremaju zabavnu i edukativnu radionicu s ekološkom temom i prezentacijom sporta pod nazivom “Tamo gdje ljubav vlada nema ni velikih ni malih.”

Za sutra najavljuju prikupljanje pomoći u suradnji s Udrugama Mladi protiv gladi i zaštitu životinja Rocco što je odličan primjer solidarnosti u praksi koja je i glavna teme ovogodišnjeg Svjetskog dana juda.

Nastavi čitati

Najčitanije