24 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Besplatan internet za brojne slavonske općine

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U prvom pozivu europskog programa WiFi4EU za ukupno 224 hrvatske općine i grada odobrena su sredstva za postavljanje javnih pristupnih točaka bežičnom internetu. Program je namijenjen svim građanima EU-a i njezinim posjetiteljima kako bi imali besplatan pristup bežičnom internetu na javnim mjestima. Korisnici su se birali prema redoslijedu podnošenja prijava, a na natječaj se prijavilo 366 hrvatskih jedinica lokalne samouprave, ali za samo 224 najbržih gradova i općina odobreno je oko 25 milijuna kuna. Svi će dobiti vaučere od po 15 tisuća eura i ući u krug 2800 jedinica lokalne samouprave koje će podijeliti budžet prvog poziva vrijednog 42 milijuna eura. EU financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti (internetska pretplata) i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine.


Među prvim dobitnicima europskih sredstava za besplatni internet su i gradovi Županja i Otok te 15 općina s područja Vukovarsko-srijemske županije, a to su Babina Greda, Bošnjaci, Gradište, Cerna, Drenovci, Ivankovo, Andrijaševci, Stari Mikanovci, Nuštar, Nijemci, Lovas, Tovarnik, Trpinja, Tompojevci i Borovo. Među dobitnicima po 15.000 eura za WiFi hot-spotove ima još slavonskih gradova i općina: Belišće, Bizovac, Donji Miholjac, Slavonski Brod, Beli Manastir, Semeljci, Darda, Valpovo, Nova Gradiška,Virovitica, Slatina, Vrpolje, Antunovac, Levanjska Varoš, Kneževi Vinogradi, Čepin, Satnica Đakovačka


Omogućavanje pristupa internetu za sve građane osnovni je preduvjet za daljnju digitalizaciju i prelazak cijele zemlje u četvrto industrijsko doba.Dostupnost širokopojasnih usluga jedan je od ključnih elemenata koji lokalnim jedinicama omogućava i olakšava privlačenje ulaganja, uvođenja rada na daljinu, boljeg obrazovanja i kvalitetnijih usluga javne uprave.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno