12 C
Vinkovci
Subota, 30. rujna 2023.

Bez obzira na rast cijena, u Vinkovcima se i dalje traži stan više

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Iako, prema istraživanjima, dva najveća svjetska tržišta, njemačko i američko, bilježe najveći pad cijena nekretnina od travnja 2020. godine kada je prvi pandemijski val donio ozračje straha, pa su mnogi odustajali od velikih ulaganja, u Vinkovcima se i dalje traži stan više, a cijene rastu u nebo što ovdašnji posrednici ne pamte u novije vrijeme.

„Cijene nekretnina u Vinkovcima i dalje rastu. Veću potražnju u posljednje tri godine proizvela je mogućnost APN-ovih stambenih kredita za mlade obitelji uz kamatu subvencioniranu od strane države. I dalje stanova nedostaje, a najatraktivnija je novogradnja čemu u prilog ide i lokacija novijih stambenih zgrada ili onih u trenutnoj izgradnji”, potvrđuje direktor vinkovačke agencije Procella nekretnine Ivo Bikić, već dva desetljeća svakodnevno prateći ovo tržište. Dosta Vinkovčana bira moderne i luksuznije stanove.

Foto: Njuškalo

„Cijena metra četvornog u novogradnji kreće se od 1500 do 1700 €. Ne pamtimo kada su cijene u Vinkovcima dosezale ovaj red veličina i ti stanovi imaju svoje kupce. Također rastu i cijene u starijoj stanogradnji. Do nedavno ste mogli kupiti stan pristojne kvadrature na trećem ili četvrtom katu za 600 €/m², danas toga više nema jer se i ondje cijene kreću od minimalno 800 pa čak i 1000 €/m². Uglavnom oni iziskuju i dodatna ulaganja do 300 €/m² pa se cijena u konačnici još više penje”, ističe Bikić.

Kada je riječ o obiteljskim kućama, dodaje, one povoljnije se prodaju.

Ovo se odnosi i na naselja koja gravitiraju prema Vinkovcima, kao što su primjerice Ivankovo, Andrijaševci, Nuštar odnosno Mirkovci na rubu grada. Ondje kupoprodaja nekretnina još uvijek postoji dok su udaljenija mjesta trenutno u nepovoljnoj situaciji. Kao zanimljivost, Bikić izdvaja rast cijena poljoprivrednog zemljišta kojeg praktički više nema, pa se traži komad zemlje više i plaća suhim zlatom.

Gore rečeno potvrđuje i ponuda na jednom od popularnih internetskih pretraživača koji trenutno ima 27 stanova u Vinkovcima.

Primjerice, novouređeni od 65 m² u širem središtu i starijoj gradnji prodaje se po cijeni od 95 000 €, dakle 1 461 €/m², u Zagrebačkom bloku 33 m² stoji 53 000 €.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno