Kontaktirajte nas

Glazba

Bio jednom jedan Gipss… I evo ih opet!

Objavljeno

-

Legendarna riječka grupa Gipss sprema svojim poklonicima malu senzaciju u vidu koncerta kojega će održati u klubu Palach 26. travnja, a sve povodom reizdanja svog čuvenog EP-a ‘Vragoder’.

Gipss je bio sjajni alt rock band koji je uvelike obilježio hrvatsku nezavisnu underground scenu u prvoj polovici 90-ih godina prošlog stoljeća. Njihova glazba je bila ‘pomalo nesvjesna’ fuzija svih tadašnjih aktualnih glazbenih pravaca – noisea, crossovera, grungea pa i malkice i metala, stvarajući čarobni zvuk koji je publiku osvajao na prvu.

Gipss su bili pobjednici svih važnih festivala uklučujući i Art & Music, a jednom su trenutku dobili priliku snimiti i album. I kako to već biva, tada se zbilo ono najgore (poglavito za nas fanove); većina originalnih članova (autora) odlučuje prestati raditi kao Gipss zbog čega će taj jedan jedini album Gipssa nastati u vrlo krnjoj postavi…

Gipss su nakon demo materijala iz 1993. godine već iduće godine objavili jako zanimljiv novi demo kojega su nazvali Money Power And My New Race. Za jedan demo bio je to istinski sjajan materijal: donio je nekoliko izuzetnih brojeva kakva je bila frenetična Ride, i još slojevitija i zahtjevnija Bullets Fly. Osim njih bilo je tu još šest autorskih skladbi te dvije obrade: nezaobilazna Lennonova Cold Turkey i genijalna obrada Iggyja Popa Rock ‘n’ roll Party, koja me je natjerala da zavolim i pomalo mlaki original… Da takvi su čudotvorni bili Gipss!

GIPSS, 1994.

Nakon odlaska jednog od osnivača Deana Miljanovića, Erik Malnar na gitari, Tomislav Alfirević Nakić vokal i Vanda Vujatović na basu, bend se jedno vrijeme ustalio kao kvintet s drugim gitaristom Nenadom Jakšićem i bubnjarom Ivom Sabljakom.

Nakon niza koncerata odsviranih diljem Hrvatske (jedan održan i u Vinkovcima 2.7.1995.), bend je početkom 1995. otišao u studio na Krk kod Predraga Trpkova i snimio četiri briljantne pjesme koje će se nešto kasnije pojaviti kao legendarno EP izdanje Vragoder.

Djevojčica, Nahrani me, Raspuče i Neda četiri su nove skladbe koje su snimljene u gore navedenoj postavi, izuzev bubnjara Ive koji je tada bio u vojsci a zamijenio ga je tada apsolutno sveprisutni Slobodan Grujičić Bobo (Kojoti). Kada svemu pridodamo produkciju Vlade Simchicha Vave i Mrletovo ludilo u pjesmama Djevojčica i Neda, u kojem se baš ni malo nije štedio, možete samo pretpostaviti o kakvom je fantastičnom materijalu bilo riječ.

Na krilima novog materijala bend nastupa na mnogobrojnim festivalima na kojima bez milosti ‘metu’ konkurenciju i osvajaju najznačajnije nagrade. Jedna od njih je bila i, kako smo već spomenuli, snimanje samostalnog albuma…

I kada je objava EP-a Vragoder bila posve izvjesna s četiri pjesme Djevojčica, Nahrani me, Raspuče i Neda + dvije ranije objavljene Ride i Bullets Fly za malu ali značajnu izdavačku kuću Berislava Sabolića Ill In The Head iz ‘stožera’ Gipssa stižu jako loše vijesti: autorski tim Erik Malnar i Tomislav Alfirević Nakić napuštaju bend.

Njihov posljednji zajednički koncert održao se u klubu Python 11.7.1996. s Markom Jurićem na mjestu bubnjara. Do kraja te godine 1996., biva objavljen EP Vragoder ali i Gipss polako postaju povijest. Ili…

Da uvijek postoje ‘ali’, ‘ili’… Vanda Vujatović, basistica, gitarist Nenad Jakšić s tada novim bubnjarom Markom Jurićem (Belfast Food, Father, The Riverpool) uz pomoć nove vokalistice Melinde Kostelac odlučuju iskoristiti priliku (i obvezu) snimanja albuma te iduće godine 1997. u nakladi Croatia Recordsa biva objavljen i taj jedan jedini album Uh! koji nosi naziv Gipss.

Album je donio jedanaest skladbi od kojih je jedna bila obrada poznate pjesme Denis & Denis Program tvog kompjutera, Djevojčica i Neda koje su već bile objavljene na ‘Vragoderu nisu ponovno snimane vjerojatno zbog Mrletovog neponovljivog gostovanja u njima. Te sreće nisu bile i songovi  Nahrani me i Raspuče koje na albumu Uh! dolaze u novom aranžamanu a pjeva ih Melinda Kostelac. Otpjevala je ona i slijedećih šest naslova: Slika, Zemlja, Šijun, Sam, Uh! (Zig-Zag) i Sunce, nikad službeno zabilježene pjesma benda. Nikad zabilježene a ipak nastale u onoj fazi kada su u Gipssu bili Erik i Tomislav (sve ih odreda možemo ćuti na snimku s koncerta u klubu Python od 11. srpnja 1996. godina).

Dakle, jedini album Gipssa Uh! nije ustvari donio baš ništa novo, što je vjerojatno bio poticaj Eriku i Tomislavu (uz nebrojena podgovaranja od strane obođžavatelja benda) da se još jednom u životu pozabave imenom Gipss!

U suradnji s nakladničkim kućama Ill In The Head (sada sa sjedištem u Kanadi) i domaćim Dallas Recordsom, Gipss će reizdati EP Vragoder koji će biti obogaćen s još nekim materijalima kako bi isti, danas, 22 godine poslije postao album.

GIPSS, 1994.

Album Vragoder će biti objavljen otprilike u isto vrijeme kada je zakazan promotivni koncert u riječkom klubu Palach, u četvrtak 26. travnja. Prema riječima Erika Malnara na koncertu će nastupiti gotovo svi koji su ikada nastupali pod imenom Gipss, izuzev Vande koja se glazbom više ne bavi.

Da stvar bude još ljepša i slađa, s Gipssom će kao gosti nastupiti njihovi istovremenici, grupa N.E.P.A.L. predvođena neuništivim Draganom Raičevićem Rajkom.

Večer je to koju bi stvarno bilo glupo propustiti.

Glazba

27.7.1973. | New York Dolls: New York Dolls

Objavljeno

-

Napisao/la

    142 pregleda

Foto: P. Felix/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images

New York Dolls” debitantski je album američkog glam punk rock sastava New York Dolls, objavljen na današnji dan 27. srpnja 1973. godine u izdanju Mercury recordsa. U godinama koje su prethodile albumu, Dollsi su razvili jaku lokalnu bazu obožavatelja redovnim svirkama na Manhattanu. Međutim, većina glazbenih producenata i diskografskih kuća nije bila voljna raditi s njima zbog vulgarnih tekstova i izgleda kojeg su homofobi mrzili.

Nakon potpisivanja ugovora s Mercuryjem, New York Dolls snimaju svoj prvi album u The Record Plantu u New Yorku s Toddom Rundgrenom kao producentom, što je bilo čudno jer je Todd bio poznat po svojem sofisticiranim pop ukusu. Unatoč pričama o sukobima tijekom snimanja, glavni pjevač David Johansen i gitarist Sylvain Sylvain kasnije su rekli da je Rundgren uspješno snimio kako bend zvuči uživo. Njihova glazba na albumu sadržavala je izvorni rock ‘n’ roll, s namjernim pop utjecajima i senzibilnost Johansenoviih kolokvijalnih i dvosmislenih tekstova koji su se bavili urbanom mladošću, otuđenošću tinejdžera, adolescentnom romantikom i autentičnošću.

“New York Dolls” je naišao je na bezrezervnu podršku kritike, ali se slabo prodavao i podijelio slušatelje. Bend se pokazao vrlo teškim za plasiranje izvan rodnog New Yorka, a i razvili su reputaciju pretjeranih rock zvijezda. Unatoč komercijalnom neuspjehu, New York Dolls bili su utjecajna prethodnica punk rocku 70-ih, jer su grubim muziciranjem i mladalačkim stavom direktno se konfrotirali s prevladavajućim glazbenim trendom sofisticirane popularne glazbe, posebno s progresivnim rockom. “New York Dolls” danas zauzima mjesto jednog od najcjenjenijih albuma u povijesti, i od tada je u raznim publikacijama imenovan za jednim od najboljih debitantskih ploča u rock glazbi te jednim od najvećih albuma svih vremena.

New York Dolls su: David Johansen (vokal), Johnny Thunders (gitara), Sylvain Sylvain (gitara), Arthur “Killer” Kane (bas), Jerry Nolan (bubanj). Buddy Bowser je svirao saksofon a Alex Spyropoulos piano.

Popis pjesama: 1. Personality Crisis | 2. Looking For A Kiss | 3. Vietnamese Baby | 4. Lonely Planet Boy | 5. Frankenstein (Org.) | 6. Trash | 7. Bad Girl | 8. Subway Train | 9. Pills | 10. Private World  | 11. Jet Boy

Nastavi čitati

Glazba

Pipsi u rujnu u dvorištu ALU

Objavljeno

-

Napisao/la

    187 pregleda

Foto: Roberto Pavić

Grupa Pips Chips & Videoclips nastupit će u subotu 11. rujna u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti.

Na dan nesuđenog i sada već dvije godine odgađanog spektakla na Šalati, Pipsi će i ove godine ponuditi fanovima zagrebački koncert dok čekamo bolja vremena i mogućnosti koncerta na Šalati. Uz i dalje prilične nejasne mjere za tako velika okupljanja na kojima se očekuje nekoliko tisuća ljudi, problem su i prošlogodišnji potresi. Oni su uzdrmali tribine legendarnog zagrebačkog stadiona, zbog čega sada tamo nije moguće organizirati koncerte s posjetiteljima na tribinama.

Na ovaj susret u izuzetnom prostoru Pipsi će donijeti dugačak set najvećih hitova iz kompletne karijere.

Koncert u dvorištu ALU ove godine donosi identičnu situaciju kao onaj u garaži MSU prošle jeseni. Svi fanovi koji čuvaju ulaznice za Šalatu ulaze u ALU s popustom. Regularna cijena ulaznice je 120 kn, a sa popustom iznosi 90 kn. Broj ulaznica je limitiran, a koncert će biti održan prema svim u tom trenutku važećim mjerama i preporukama Stožera civilne zaštite RH. Ulaznice s popustom za koncert u ALU kupuju se na mjestu gdje su kupljene ulaznice za Šalatu, uz njihovo predočenje.

Ulaznice u prodaju kreću danas u utorak 27. srpnja. Službena prodajna mjesta su Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Ulica Hrvatske Bratske Zajednice 4), Aquarius CD Shop (Varšavska 13), sva prodajna mjesta Eventima i online.

Nastavi čitati

Glazba

Vrlo aktivno ljeto za Lili Gee: album, koncerti, singlovi, spotovi…

Objavljeno

-

Napisao/la

    164 pregleda

Foto: Nikola Knežević

Lili Gee je bend koji ćete s jednakom strašću slušati na radiju baš kao i na koncertima…

I na jednom i na drugom mjestu su često, a njihovi radiofonični singlovi ulaze lako u uho i pamte se. Odlike su to onih koji iskreno stvaraju glazbu i isto tako je iskreno izvode na pozornicama. Ovoga puta zagrebali su ispod kože, da se slikovito izrazimo, a zapravo je riječ o njihovom novom studijskom albumu koji se zove “Ispod kože”, koji je objavljen prije mjesec dana u ediciji Croatia Recordsa.

Na njemu se nalazi 11 pjesama, odnosno 11 feelgood pjesama nakon kojih ćete se osjećati dobro. Neke pjesme smo već imali prilike poslušati – “Sunce”, “Crveno i crno”, “Nestajem”, “Lutka” i “Skidam se” već su zaplovili radijskim eterom, a ostale čekaju svoj trenutak. Na albumu su ugostili i vrlo zanimljiva imena pa je tako na pjesmi “Vlaška” klavir odsvirao Matija Dedić, na pjesmi “Nestajem” klavijature Vibor Čerič, a na pjesmi “Ima netko” klavir Filip Knežević. Na “Lutki” je za saksofonom Ivica Premelč, a prateće vokale na “Duga” i “Ima netko” snimila je Irena Kučiš-Tomažin. Zanimljiva je i nova verzija njihove prijašnje pjesme “Android” koja se sada zove “Android 2” i zapravo ju frontwoman benda Lidija Graovac pjeva na ruskom jeziku. Prijevod pjesme potpisuje Ena Bašić. Pjesme su snimane u Croatia Records Studiju kod Maura Širola, zatim u studiju Greenwood, studiju Alena Šenkovskog i studiju Bura.

Lidija i gitarist benda Miro Odak autori su svih pjesama, osim “Ima netko” koju potpisuje Krešimir Šakić. Osim njih troje u bendu su još bubnjar Goran Radoš i Borna Čop na električnoj i akustičnoj gitari. Zajedno su i na pozornicama, a upravo ih pozornice čekaju ovoga ljeta. Tijekom srpnja moguće ih je još uživo vidjeti u Caffe baru Reful na Murteru (30.7.) i u Beach baru Mini u šibenskoj Jadriji (31.7.), dok već imaju zakazan i jedan koncert u kolovozu – 14.8. na Žirju.

Osim toga, i pjesma “Lutka” je prije desetak dana dobila svoje uprizorenje, lutka je postala pjevačica benda Lidija Graovac koja je za potrebe videospota redatelja Tomislava Povića u izlogu izvodila novu pjesmu. A slučajne prolaznike koji primjećuju da je lutka oživjela glume članovi Lili Geeja. “Lutka” je pjesma koja je stigla u pravo vrijeme, puna ritma i plesa u vrijeme kada smo se polako vratili koncertima i disco podijima. Na pozornice se vratio i bend koji će novi album promovirati tijekom ljeta većinom na obali.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 1 sat

Ministar Marić odbio oba zahtjeva Nacionalne udruge ugostitelja

Završio je sastanak predstavnika Nacionalne udruge ugostitelja s ministrom financija Zdravkom Marićem. Ugostitelji traže smanjenje PDV-a na piće s 25...

Vijestiprije 2 sata

Povlače se Spar free from keksići od 200 grama

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je danas da se opoziva proizvod Spar free keksići od 200 grama zbog utvrđenog pesticida etilen oksida...

Aktualnoprije 4 sata

Zahtjevi za izdavanje “stare” e-osobne iskaznice zaprimaju se do četvrtka do 15 sati

Zbog prilagodbe proizvodnih sustava AKD-a, u petak građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica. Od ponedjeljka, 2. kolovoza,...

Aktualnoprije 4 sata

Zajednička prevencija kriminaliteta Postaje granične policije Tovarnik i općina Tovarnik, Lovas i Tompojevci

Foto: PU vukovarsko-srijemska  Kako je danas izvjestila Policijska uprava vukovarsko-srijemska, u Postaji granične policije Tovarnik u petak, 23. srpnja, održana...

Aktualnoprije 4 sata

44. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe: Prijave do 1. rujna

Foto: HTSO Hrvatski tamburaški savez u Osijeku organizira 44. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe koji će se održati od 30....

Aktualnoprije 6 sati

Beach Bot – robot koji ‘češlja‘ plažu i skuplja opuške

Svake godine 14,5 milijardi opušaka završi kao smeće diljem svijeta. Jednom prilikom završili su u rukama četverogodišnjaka na jednoj plaži...

Aktualnoprije 7 sati

U Hrvatskoj 193 novooboljele osobe

 U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 193 nova slučaja zaraze koronavirusom, a nema evidentiranih umrlih osoba od posljedica...

Aktualnoprije 8 sati

Jednomjesečni istražni zatvor vozaču s Kosova zbog mogućnosti bijega

Foto: HRT / IMS Na prijedlog županijskog Državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu, sudac istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor vozaču...

Najčitanije