27 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. travnja 2024.

Bit Božića nisu vilenjaci i orašari nego mali Isus

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci pred mnogobrojnom publikom upriličena je božićna priredba „Kada stari Božić susretne novi” u organizaciji Udruge udomitelja za djecu i mlade Cibale Vinkovci.

Pridržavajući se tradicije večeras je u lijepom ambijentu nove knjižnice pokazano kako izgleda Badnja večer i Božić. „U predstavi je riječ o suvremenijem dobu gdje djeca više vole vilenjake i orašare, a nasuprot tome nalazi se tradicija i starinsko njegovanje običaja u kojem se nalazi mali Isus”, poručila je predsjednica i suosnivačica Udruge udomitelja Cibale Gordana Štrbo.

Izvođača na današnjoj predstavi bilo je jako puno; djeca i udomitelji udruge Cibale, KUD-ovi Izvor i I.G.Kovačić Ivankovo, snaše i volonteri udruge Mladi protiv gladi.

Glavna poruka predstave je, prema riječima Gordane Štrbo, kako djecu treba vratiti pravim izvornim vrijednostima, odnosno da nisu orašari i vilenjaci bit Božića, nego mali Isus koji je u štalici. „Uvijek se držim tradicije i treba djecu vratiti pravim vrijednostima. Nakon predstave mislim da bi se i veliki i mali mogli zamisliti, jer u jednom dijelu predstave prisjetit ćemo se ljudi kojih više nema i zbog čega bi, nakon njihovog odlaska, radovati se Isusu”, poručuje predsjednica Udruge udomitelja za djecu i mlade koja ima 9 članova/udomitelja te 25-ero djece u dobi od 3 mjeseca do 20 godina i navodi kako je zadovoljna svojim udomiteljima i podrškom lokalne zajednice, Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.


„Mi smo mlada udruga, tek nam je tri godine, ali smatram da je i ovo što smo sada ovdje i što smo dobili veliku podršku puno znači”, zaključuje Štrbo.

Današnju predstavu iskoristio je i Grad Vinkovci kako bi već tradicionalno podijelili božićne pakete za svu udomljenu djecu.

„Ovo je praksa od 2018. godine kada smo imali 18 djece, a danas imamo 40 djece. S jedne strane pozitivna brojka jer imamo udomitelje koji su spremni udomiti djecu, koja su zbog različitih životnih okolnosti nađu u ovoj situaciji, a s druge strane poražavajuća brojka jer se povećao broj djece koja imaju potrebu za udomljavanjem”, dodala je Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno