Flash of the blades Ember Team Đakovačka ime je mladog hrvatskog ovčara iz Vinkovaca koji je na natjecanju u Austriji odnio titulu mladog prvaka Europe. Ova beba neobičnog imena tako je, nakon Edgara koji je prošle godine osvojio prvu titulu mladog prvaka, donio novo europsko odličje u naš grad te učinio svoga vlasnika izuzetno ponosnim.

15. lipnja u gradu u Wels u Austriji održana je Europska izložba pasa (European Dog Show) na kojoj je nastupio Vinkovčanin Dragan Cvitkušić i njegov pas Flash of the blades Ember Team Đakovačka. Flash je hrvatski ovčar star tek 9 mjeseci, no to nije bila prepreka da osvoji titulu mladog prvaka Europe.

“Prošle godine smo bili na natjecanju u Varšavi gdje je Edgar uzeo prvu titulu mladog prvaka Europe, pa smo zaključili da bi bio red da nastavimo biti dio europske i svjetske scene. Geografski gledano, ovo nam je u Austriji bilo blizu, pa smo odlučili iskoristiti priliku. Otišli smo tamo, prijavili se, nastupili i to je to“, rekao je Cvitkušić te istaknuo kako je njegov ovčar nastupio u razredu mladih vučjaka, razredu od 9 do 18 mjeseci. Zanimljivo je spomenuti kako je, na dan kada je osvojio titulu, Flash taman napunio 9 mjeseci i dobio pravo nastupa. “Znali smo da imamo dobrog psa, ali nismo očekivali ovakvu titulu. Kad je sudac odlučio da je upravo on mladi prvak Europe, ostao sam šokiran“, dodao je.

Otkako je Flash došao kod Dragana, s dva i pol mjeseca, počeli su ga učiti kroz igru i druženje s ljudima. On se veseli svakome, tako da nema straha od nastupa i sudaca, voli čovjeka, voli djecu i to sve ide lagano kroz igru.

Flash je stigao iz uzgoja Ante Žeravice iz Đakova, a osim njega, na natjecanju u Welsu nastupio je i Edgar, prošlogodišnji osvajača titule mladog prvaka Europe. Bio je prvi u svom međurazredu Intermedia koji obuhvaća pasmine u starosti od 15 do 24 mjeseca, a kasnije je ušao u izbor za šampiona Europe u zrelima. Nažalost, ovoga puta nije uspio osvojiti titulu, a u konkurenciji su bili psi koji su stariji, zreliji i čvršći od Edgara.

“Nije nam se ponovila prošla godina, no bit će još europskih i svjetskih natjecanja. Trenutno idemo na odmor, no nakon ljeta nastavljamo istim tempom gdje nas čekaju nove pripreme i nova natjecanja“,  istaknuo je Dragan Cvitkušić.