12 C
Vinkovci
Četvrtak, 13. lipnja 2024.

Blagdanski prelazak granice nakon ublažavanja mjera

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

S obzirom na blagdanski vikend i pojačan promet na graničnim prijelazima podsjećamo na dvije bitne promjene koje su nastupile novom odlukom Stožera.

Prva se odnosi na građane Europske unije koji dolaze iz EU-a u Republiku Hrvatsku. Oni, naime, ne moraju imati COVID potvrdu pa jednostavnije rečeno uvjeti su za njih kao prije pandemije koronavirusa.

Druga značajna promjena odnosi se na građane koji dolaze iz trećih zemalja, primjerice iz susjedne Bosne i Hercegovine, Srbije ili Crne Gore. Oni više ne moraju dokazivati razloge zbog kojih dolaze u Hrvatsku, ali moraju ispuniti epidemiološki minimum što znači ili biti cijepljeni, ili imati potvrdu o preboljenju COVID-a 19 ili imati negativan test.

Brojni Hrvati žive u BiH imaju i hrvatsko državljanstvo. No za njih vrijedi pravilo jednako za sve koji dolaze iz trećih zemalja i moraju ispuniti taj epidemiološki dio, javlja dnevnik.hr.Građani EU-a koji su u tranzitu kroz Hrvatsku, a dolaze iz trećih zemalja u 12 sati moraju napustiti RH.

Hrvatski građani koji moraju ići na put primjerice, u Srbiju, na povratku u Hrvatsku moraju pokazati COVID potvrdu ili negativan PCR, a građani koji iz Njemačke ili Austrije dolaze u Hrvatsku to više ne moraju.

PrintScr

 

U povodu blagdanskog vikenda, policija poziva na oprez u prometu, propisan razmak te upozorava na gužvu na graničnim prijelazima uključujući i ponedjeljak kada će se većina putnika vraćati doma. Savjetuju svim vozačima na put krenuti odmorni i provjeriti ispravnost vozila prije polaska.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno