Tri hrvatska vojnika iz 10. kontingenta koji je upućen u Afganistan u ožujku ove godine stradala su nakon što se u njihovo vozilo jutros u Kabulu zabio bombaš samoubojica. Prema prvim informacijama, jedan naš vojnik teško je stradao, a dvojica su teže ranjena. Ozlijeđeni su vojnici iz Osijeka, Vinkovaca i Sesveta. Kako piše Večernji list, ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da se rano jutros dogodio napad na naš kamion u Kabulu. Prema istom izvoru, u 8,45 po lokalnom vremenu, na 200 m od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice bicikala u naše vozilo, napad samoubojice, te je došlo do prevrtanja vozila s našim vojnicima. Vrlo brzo pružena je pomoć našim ozlijeđenim vojnicima.

Jedan je naš vojnik teško stradao, ima ozljede glave te je u životnoj opasnosti. Drugom je vojniku teže ozlijeđena noga, a trećem ruka. Najteže ozlijeđeni 1992. je godište, pet je godina u sustavu kao i drugi vojnik, dok je treći 1987. godište.

Riječ je o izoliranom napadu, ostali vojnici su na sigurnom, a s događajima je upoznata predsjednica, Vlada Republike Hrvatske i obitelji stradalih vojnika. Ozlijeđeni pripadnici naših specijalnih snaga, koji pripadaju postrojbama specijalnih snaga saveznika pod zapovjedništvom su Britanaca. Riječ je o savjetničkim ulogama i obučavanju afganistanskih specijalaca. Trenutačno je u Afganistanu 99 naših vojnika, koji na teren idu uz potpunu zaštitu, no takve incidente teško je prevenirati. Naše snage u Afganistanu nastavljaju sa zadaćama kao savjetnici i mentori, a ne u borbi s pobunjenicima.