2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 28. studenoga 2022.

Bonnie i Clyde (Bonnie And Clyde, 1967.)

Više od autora

- vl promo-fkf_bonnie-and-clyde_1967_ST-poster

‘Bonnie i Clyde’ je kriminalistička drama Arthura Penna iz 1967. godine s Warrenom Beattyjem i Faye Dunaway u ulogama zloglasnih pljačkaša banaka koji su harali središnjim SAD-om tijekom Velike depresije.

Clyde Barrow (Warren Beatty) i Bonnie Parker (Faye Dunaway) upoznaju se kada Clyde pokuša ukrasti auto Bonniene majke. Bonnie, koja se dosađuje radeći kao konobarica, zaintrigirana je Clydeom i odluči mu se pridružiti u njegovom uzbudljivom životu punom sitnog kriminala. Njihovi zločini poprime veće razmjere kada im se pridruži C.W.Moss (Michael J. Pollard), a zatim i Clydeov stariji brat Buck (Gene Hackman) te Buckova žena Blanche (Estelle Parsons). Sa sitnih pljački prijeđu na orobljavanje banaka što sa sobom donese i puno veće posljedice. Vrlo brzo nađu se u bijegu od policije, koju predvodi teksaški rendžer Frank Hamer (Denver Pyle).

Film je dijelom sniman u i oko Dallasa, Teksas. U nekim su se situacijama koristile stvarne lokacije banaka koje su stvarni Bonnie i Clyde opljačkali.

fkf_bonnie-and-clyde_1967_ST2

Film je zamišljen kao romantična i humorna verzija gangsterskih filmova tridesetih godina, poboljšana s modernim tehnikama snimanja. Arthur Penn namjerno je neke scene nasilja snimio u komičnom tonu koje bi se onda pretvorile u strahovito i krvavo nasilje. Na film su dobrim dijelom utjecali redatelji Francuskog novog vala, pogotovo u kontekstu brzih prijelaza i nemirne montaže, što je posebno primjetno u završnoj sekvenci. Zapravo, film je prvo ponuđen Francoisu Truffautu, najslavnijem redatelju Novog vala koji je radio na scenariju, ali je ovaj odbio.

Film je bio nominiran za čak deset Oscara no na kraju je osvojio dva i to Estelle Parsons za najbolju sporednu žensku ulogu i Burnett Guffey za fotografiju.

Film je po objavljivanju postao zloglasan zbog navodnog slavljenja ubojica i razine filmskog nasilja i krvi, što je bilo neobično u to vrijeme. Bosley Crowther iz New York Timesa je bio tako zaprepašten da je započeo kampanju protiv povećanja brutalnosti u američkim filmovima. Osim toga, mnogi kritičari su prigovarali zbog humornog prikaza ozbiljne tematike.

TRAILER: BONNIE & CLYDE

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno