Projekcijom dokumentarnoga filma pod nazivom “Boom! A Film about the Sonics“, američkoga autora Jordana Albertsena o kultnom bendu iz Seattlea, sinoć je u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima otvoren 13. Festival dokumentarnoga rock filma – DORF 2019.

Sve prisutne je u ime organizatora pozdravio predsjednik Udruge ljubitelja filma RARE Toni Šarić, a festival je svečano otvorio pročelnik za kulturu grada Vinkovaca Davor Mecanović.

“Zahvaljujući DORF-u i prethodno otvorenim Antičkim filmskim večerima Vinkovci su ovoga tjedna središte filmske umjetnosti u Slavoniji“, rekao je Mecanović te posebno zahvalio entuzijastima iz Udruge RARE koji su kroz godine DORF učinili značajnim kulturnim događajem.

Nakon filma o Sonicsima, američkom garage rock sastavu koji je postavio temelje punk rocka, publici se predstavila hrvatska autorica Tina Šimurina s filmom “Putnici“ koji govori o ljubavnoj i životnoj priči dvoje protagonista zagrebačke umjetničke scene Margareti Vidmar i Draženu Pavaliću.

Na festivalu će do 24. kolovoza biti prikazano 13 filmova od kojih šest u regionalnoj konkurenciji za festivalsku nagradu. Uz “Putnike“ u natjecateljskoj konkurenciji nalaze se i film “Times of Great Depression“ hrvatskog redatelja Vladimira Gojuna o glazbeniku Adamu Semijalcu, film “Band vs. Brand“ redateljica Hanne Szentpeteri i Simone Jerale o dva slovenska indie rock sastava kao i tri srpska filma “Nebeska tema – Film o Vladi Divjanu“ autora Mladena Matičevića, “Električni orgazam za ljude budućnosti“ redateljice Marije Vukić i film “Rock & Roll u okružnom zatvoru“ autora Igora Čoke i Lee Vahrušev.

Nagrada za najbolji film, ali i nagrada za životno djelo i nagrada za doprinos ‘undergroundu’ o kojima odlučuje DORF, dodijelit će se u subotu na zatvaranju festivala.