Tvornica BOROVO D.D. danas obilježava 90. obljetnicu postojanja, a na održanom svečanom programu predsjednica Uprave BOROVO d.d. Vukovar prisjetila se kako je sve započelo. „Okupili smo se kako bismo proslavili 90. obljetnicu tvornice Borova d.d., kako bismo dali na značenju ovom jubileju, jer malo je firmi u Hrvatskoj koje imaju toliku tradiciju i 90 godina postojanja. Našim djelatnicima htjeli smo dati do znanja da su oni snaga Borova i da bez njih nema ništa, i da samo zajedničkim radom i trudom možemo napraviti boljitak i napredak za Borovo. Osnivač Tomaš Bata napravio je lijepu priču za grad Vukovar. Na poljoprivrednom području odlučio je izraditi novu tvornicu obuće i na današnji dan je proizveden prvi par kožne obuće. Znamo kako je on bio vizionar i napravio je puno za ovo područje. Napravio je i poznate „Bata vile“ – stanove u kojima su živjeli radnici, a sve u cilju olakšanja života i stjecanja lojalnosti zaposlenika. Na ovom putovanju od 90 godina, Borovo je imalo svoje avanture i svoje turbulencije. Proizvodili smo 23 milijuna pari obuće i na ovoj lokaciji je bilo 22 tisuće zaposlenih. Same te brojke govore dovoljno”, poručila je Gordana Odor.

Borovo d.d. danas zapošljava 600 djelatnika – 400 u Vukovaru, a 200 u 74 maloprodajna objekta te proizvodi 400.000 pari obuće na godišnjoj razini.

Svečanom je programu prisustvovao i župan Damir Dekanić sa svojim zamjenikom Franjom Oreškovićem. „Čast mi je i zadovoljstvo čestitati Upravi i svim djelatnicima Borova d.d. na 90. rođendanu. Tvornica Borovo d.d. je tijekom svoje povijesti pokazala kako je žilava i samim time što se nalazimo danas ovdje pokazuje koliku snagu ima. Iako najveći utjecaj na poslovanje ima država kao većinski vlasnik, s pozicije župana Vukovarsko – srijemske županije učinit ću sve što je u mojoj mogućnosti da Borovo ostane i opstane, da se poboljšaju uvjeti rada, poboljšaju plaće, redizajnira u stručnom smislu i da ostane prepoznatljiv brend u ovom dijelu Europe“, poručio je Dekanić.


Borovo d.d. najpoznatiji je proizvođač obuće u Hrvatskoj, s najdužom tradicijom, baštinom i ljubavlju prema cipelama. Osnovao ju je 1931. godine češki industrijalac Tomaš Bata, sa sjedištem u Vukovaru. Borovo je tijekom proteklih 90 godina izgradilo svoj identitet, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj regiji stvaranjem moderne, urbane, sportske i certificirane sigurnosne i radne obuće.

Borovo cipele postale su dio života mnogih naraštaja i sinonim su za kvalitetu i udobnost. U njihovoj proizvodnji koriste se samo materijali prirodnog porijekla kao što su koža, platno od 100% pamuka i prirodna guma od kaučuka koja se također proizvodi u tvornici u Borovu koja je u gotovo 100%-tnom državnom vlasništvu te država kontinuirano pomaže i s posebnom pažnjom nadgleda i prati poslovanje nekadašnjeg obućarskog giganta koji je zapošljavao gotovo cijeli Vukovar i okolicu.