33 C
Vinkovci
Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Bosančić: cijena vode vraćena na stari obračun, refundacija za veljaču na računima za ožujak

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

„Cijena vode ostaje nepromijenjena, vraća se na stari obračun. Svi koji su platili račune za veljaču, obračunat će im se kao pretplata na računu za ožujak i nitko po tom pitanju neće biti oštećen”, priopćio je jednoglasnu Odluku Skupštine Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije u ime većinskog vlasnika predsjednik tijela, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, koji ju je, podsjetimo sazvao po žurnom postupku prije dva tjedna.

I dok oporbena, kako je rekao, ‘piskaranja po društvenim mrežama’ ocjenjuje irelevantnim, nezadovoljstvo javnosti plasirano kroz medije i mišljenje građana itekako im je, ponavlja važno, i to su, naglašava Bosančić, uvažili.

Time je Skupština kompanije službeno stavila izvan snage Odluku o cijeni vodnih usluga donesenu 27. prosinca 2022. godine.

Najvažnije je izražen jedinstven stav, nazočnih članova Skupštine, načelnika općina, suvlasnika, poručili su po završetku redom predsjedavajući Ivan Bosančić, direktor društva Mario Komšić i načelnici općina Jarmina Goran Ileković; Privlake Darko Galić; Nuštra Hrvoje Drinovac; Andrijaševci Ante Rajković, Starih Jankovaca Dragan Sudarević; Tordinaca Davor Adžić: Nijemaca Vjekoslav Belajević i Tovarnika Anđelko Dobročinac, sada već u ozbiljnijem broju okupljeni za razliku od prosinačke kojoj se odazvalo samo tri člana, rečeno je.

„Usuglasili smo se kako ćemo u narednom razdoblju pripomoći Vodovodu iznijeti dodatne situacije, primarno poskupljenja ulaznih troškova posljedica proteklog vremena. Nadalje, dodatno ćemo promisliti o svim planiranim projektima i investicijama kroz ovu godinu od čega će neki ipak morati pričekati bolje vrijeme”, kazao je predsjednik Skupštine.

Oni neophodni, nastavljaju sa sufinanciranjem iz lokalnih proračuna, najavio je dodavši kako prema Skupštini nisu išli samo zahtjevi korisnika nego i zaposlenika što se odražava na cjelokupno poslovanje Vodovoda, uključujući troškove plaća zaposlenih.„Danas kada vidimo koliko jedan strojar ima plaću u Vodovodu u odnosu na privatni sektor, onda je jasno zašto smo na ovakav način morali pristupiti rješavanju problema. Veliko je distribucijsko područje s brojnim intervencijama, stručnih radnika nam je potrebno i oni će svakako u narednom periodu morati biti plaćeni”, kazao je predsjedavajući Skupštine.

I ministar gospodarstva Davor Filipović u razgovoru sa stranačkim kolegom Bosančićem podržao je nastojanja za iznalaskom povoljnijeg rješenja problema te obećao pomoći kako bi se premostilo naredno razdoblje, a da se ne dovede u pitanje poslovanje tvrtke i isplata plaća, potvrdio je gradonačelnik. Naime, Vodovodu nedostaje operativaca na terenu što je posljedica neprivlačnih i malih plaća pa se ljudi češće odlučuju za posao u privatnom sektoru, moglo se čuti tijekom današnjeg sastanka.

„Nisu isključivo zahtjevi prema nama od strane korisnika nego i od strane zaposlenika. U narednom ćemo razdoblju vidjeti koliko će jedinice lokalne samouprave moći pomoći, a koliko ćemo morati to sve odgoditi za neko buduće vrijeme kako bi se kompromisno izniveliralo i jedno i drugo. Ili će se u konačnici morati smanjiti ulazni troškovi ili će se sve skupa morati financirati značajnijim iznosima lokalnih proračuna”, iznio je neka od mogućih rješenja koje aktualni suvlasnički saziv očekuje u predstojećem razdoblju.

„Ovo je godina u kojoj se otvara puno završenih projekata. Od jednog dolazimo na pet pročistača, samo sanacija mulja s njih sada pet bit će u vrijednosti 5,5 milijuna kuna. S obzirom na to da smo bili brzi, vrijedni i imamo najbolju aglomeraciju u Hrvatskoj jer smo ju i prvi završili, očito je da će nam to sada malo biti i prepreka. Biti ekološki osviješteni i napredni u ovom trenutku u odnosu na ostale, očito će nas malo i koštati”, zaključuje Bosančić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno