Završeni su unutarstranački izbori za vodstva gradskih i županijskih organizacija u Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

Članovi su vinkovački Gradski odbor u iduće četiri godine povjerili, bez konkurencije, gradonačelniku Ivanu Bosančiću.

Novi predsjednik, zahvalio im je večeras putem svoje Facebook stranice.

“Poštovane članice i članovi Hrvatske demokratske zajednice, želim vam zahvaliti na podršci i povjerenju koje ste mi iskazali izlaskom na unutarstranačke izbore u velikom broju. Sama kandidatura, a sada i potvrda mog izbora kao predsjednika vinkovačkog HDZ-a, predstavljaju veliku odgovornost kako prema vama, tako i prema svim građankama i građanima Vinkovaca. Vašim glasovima i postignutim rezultatom na ovim izborima, započinje novo poglavlje rada naše stranke u našem gradu. Otvorena suradnja, razmjena iskustava, znanja, konstruktivnih prijedloga i prilika za mlade sposobne ljude, glavna su načela mog rada koja ću preslikati i na rad u stranci koja mora biti glavni pokretač razvoja i prosperiteta naših Vinkovaca.”

Nakon većine prebrojanih glasova izravnih pretendenata na čelno mjesto županijske organizacije ministra obrane Marija Banožića i zamjenika vukovarsko-srijemskog župana Josipa Dabre, pobjednik je Mario Banožić koji će vukovarsko-srijemski HDZ povesti na lokalne izbore 16. svibnja 2021.godine.

Za glas svojim favoritima, čekalo se u redovima uz poštivanje svih epidemioloških mjera – nošenje maski i rukavica te dezinfekciju ruku prije i poslije glasovanja. Glasati su mogli i članovi koji nisu imali mogućnost izravno pristupiti biračkom mjestu. Ispred svojih ulaznih vrata učinili su to pred predstavnicima stranačkog izbornog povjerenstva. Birališta su zatvorena u 19.00 sati.

Pristupiti glasanju, na ukupno 576 biračkih mjesta, moglo je 209.271 članova. Po načelu jedan član jedan glas izabrali su predsjednike i potpredsjednike općinskih i gradskih organizacija kao i gradskih četvrti, predsjednike i potpredsjednike županijskih organizacija HDZ-a, članove predsjedništva te izaslanike za izborne skupštine županijskih organizacija.

Drugi krug izbora u HDZ-u, tamo gdje bude trebalo, održat će se 6. prosinca. Tada će se birati i izaslanici za 19. Opći izborni Sabor stranke, planiran prema Statutu, po završetku unutarstranačkih izbora u lokalnim i područnim organizacijama HDZ-a te ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Današnji izbori, nastavak su izbornog procesa u najvećoj političkoj stranci u zemlji, nakon što je 15. ožujka, većinskom voljom članstva za predsjednika stranke potvrđen Andrej Plenković, zamjenik mu Tomo Medved, i četiri potpredsjednika: Oleg Butković, Ivan Anušić, Branko Bačić i Zdravka Bušić. Podsjećamo, nastavak unutarstranačkih izbora prolongiran je za jesen s obzirom na proljetni ‘lockdown’ i pandemiju koronavirusa.