28 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Bosančić najavio i jesenski rebalans proračuna za ublažavanje energetske krize građanima

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Rebalans proračuna Grada Vinkovaca kojim je ukupna masa povećana za 24 milijuna kuna većinom je komunalnog predznaka, pojasnila je šefica financija Sanja Bošnjak, a najava novih u ovoj godini bit će ćešća i usmjerena pomoći prvenstveno građanima odnosno gradskim tvrtkama i ustanovama kojima su uslijed poskupljenja energenata drastično narasli režijski troškovi, najavio je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Ivan Bosančić.

“Bit će ovo do kraja vrlo izazovna godina s obzirom na to da će poskupljenje energenata vrlo izvjesno utjecati na kvalitetu života naših građana ako se energetska kriza nastavi. Zato već za rujan najavljujem novi rebalans kako bismo mogli intervenirati prema našim građanima, nadalje vrtićima, školama, domovima. Utoliko su sredstva od poreza i prireza važna, a ponavljam prirez se ubire samo od građana s višim primanjima. U ovom trenutku iznimno koristi gradu kada će nam svaka kuna biti potrebna pomoći onima koji neće moći platiti grijanje”, pojašnjava Bosančić razmatranje prijedloga potpredsjednice Vijeća Mirte Arlović za ukidanje prireza koji, kaže, neće pomoći našem malom čovjeku s prosječnom ili minimalnom plaćom jer mu ne uzima ništa, a onima s većim primanjima ostavlja njihovih 10% od poreza na dohodak.

Arlović bi dodaje, rezala, u gradskim tvrtkama, a nezavisni Tihomir Posavčić uštede vidi u gradskom zemljištu i stavljanjem gradskih nekretnina u funkciju. Većina ovo nije podržala.

Svjestan je situacije i oporbeni vijećnik Ključa Goran Kajkić koji implicira da proračunskih ušteda ipak nema. Muči ga projekt subvencija budućoj zatvorenoj tržnici koji država sufinancira s 5 milijuna kuna, a grad ulaže još toliko, nadalje Šokačkom stanu, manifestacijama u gradu koje organizira Kulturni centar što kaže nije prijeko potrebno, nadalje ga zanima konkretno kada će biti dovršen borinački nadvožnjak i tko ima informacije o eventualno utvrđenim nedostacima, zašto nisu povučena sredstva iz europskih fondova za umjetne terene i slično, kako to primjerice radi Vukovar s 95% sufinanciranjem, pita Kajkić.

Vijećnika Domovinskog pokreta Josipa Krpana zanimalo je li se Grad ugovorno zaštitio od poskupljenja radova na najvećim projektima, je li moguće podvesti ih u razumne rokove te mogu li se resursi naftnih polja Đeletovaca koristiti za domaće potrebe.

“Nadvožnjak će biti završen u studenom. Za radove odgovara izvođač, a nadzor ugovara Grad i plaćen je za nadziranje radova. Znam da vas boli, ali nadvožnjak i knjižnicu ću napraviti jer sam za to dobio mandat”, odgovorio je Bosančić Kajkiću, a referirajući se na upit vijećnika Krpana obrazložio kako nema dodatnih troškova za ugovorene radove, a Đeletovci su stvar tržišta, ne ingerencije gradske uprave, pojasnio je.

“Jesmo li sposobni ili ne rekli su birači na izborima prije godinu dana. Dok sam ja gradonačelnik vodit ću računa isključivo o Vinkovcima. Ostali neka vode računa o sebi. Vi, Kajkiću, vodite računa o nacionalnoj, briselskoj, ruskoj politici. Rastemo već pet godina s povijesnom brojkom prihoda našeg gospodarstva od 5 milijardi kuna. Gradska uprava kotačić je u toj priči javnih investicija koje trebaju biti suport gospodarskom rastu”, zaključio je Bosančić tijekom rasprave o rebalansu proračuna.

Primjedbe na izvješće vinkovačke kazališne kuće imao je također Goran Kajkić kojeg je zanimalo je li potrebno mjesto pomoćnika ravnatelja i kako se namiruje godišnji rashod u iznosu 70 000 kuna.

Ravnatelj kazališta Zdenko Rečić odgovorio je kako je svaka stručna i kreativna pomoć potrebna, a vezano uz brojke one nastaju zbog razlike u financijskoj godini koja završava 31. prosinca, a kazališna sezona 20. srpnja te se manje više poravnavaju tijekom godine.

Dodajmo na koncu i jednu ekskluzivu – jednoglasno usvojeno izvješće o radu i financijskom poslovanju Gradskog muzeja Vinkovci o kojem je izvijestio ravnatelj Hrvoje Vulić čiji su rad pohvalili gotovo svi vijećnici.

Također, vijećnici su jednoglasno pozdravili darovnicu Republike Hrvatske za proširenje Industrijske zone Zalužje, zemljišta vrijednog gotovo 185 milijuna kuna, a čijih će prvih 27 hektara, planirano je, u funkciju staviti što prije, najavio je Bosančić.

Bez rasprave su se složili i oko točke sufinanciranja radnih materijala za osnovnoškolce tzv. vaučera u vrijednosti 500 kuna koji će vinkovačkim školarcima biti uručeni i ove godine pri dodjeli svjedodžbi.

Zanimljivost koja je otvorila sjednicu je Kajkićev prijedlog alkotestiranja vijećnika uoči početka svake sjednice koji nije obrazložen, no uveo je u atmosferu rasprava koje bi trebale biti konstruktivnije, jasnije pa makar i žešće no bez praznog hoda s kompletnijom pripremom i komunikacijom točaka dnevnog reda što je jednako dužnost i oporbe i vlasti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno