Kontaktirajte nas

Glazba

Oliver i Gibonni: Braća po materi Dalmaciji

Objavljeno

-

m_oliver-gibonni_familija_album-u-prodaji_IS

Naslov albuma ‘Familija’ je više no znakovit. Naravno zbog Olivera i njegova ‘kućnog’ aranžera i producenta Elvisa Stanića, zbog producenta i aranžera Nikše Bratoša – s kojim je Gibo potpisao najbolje i najznačajnije albume – ali i zbog Marka Ramljaka, Vlatka Stefanovskoga, Maaseja Kovačića, Manua Katchea, Pina Palladina, Matije Dedića… odnosno ekipe glazbenika ali i prijatelja s kojima je Gibonni zajedno odradio najbitnije etape u svojoj karijeri.
Pitanje naprosto iskoči poput pajaca na federu iz kutije: zašto zajednički album a ne, recimo, samostalan Gibin CD uz nekoliko pjesama „nabačenih“ Oliveru za njegovo buduće solo izdanje? Autorska kriza Gibonnija, nesigurnost u ishod novog samostalnog albuma, želja da se – opet – pod svaku cijenu napravi nešto drugačije i izbjegne rutina od koje, čini se, Gibo bježi od samog početka svoje samostalne karijere?
Neće biti! Ne samo stoga što je ime Gibonni još uvijek dobro stojeći brand koji jamči zanimanje medija, koncertnu aktivnost (onu ‘vidljivu’ s turnejama i onu ‘nevidljivu’ s brojnim ‘gigovima’ u zemlji i inozemstvu koji plaćaju račune i drže ključne suradnike na okupu) već i zbog kvalitete novog materijala koji je – ajmo to kazati bez ustručavanja – sjajan!
Pojma nemam kako će kad krene serija promotivnih intervjua Gibo ‘verbalizirati’ svoju novu priču no naslov albuma ‘Familija’ je više no znakovit. Na tom su tragu i tekstovi; osebujan umješak univerzalnoga i lokalnoga, osobnog i proživljenog te arhetipskih situacija iz podneblja s kojim je Zlatan Stipišić uvijek ostao čvrsto vezan.

 m_oliver-gibonni_familija_album-u-prodaji_STAlbum otvara Gibo s ‘Onako, od oka’. Akustična gitara i upečatljiva ‘pariška’ harmonika Elvisa Stanića već nakon par taktova najavljuje tipičnu Gibinu grand baladu bogato i temeljito nafilanu emocijama. I sjajnim glazbenim rješenjima (aranžmane potpisuju Nikša Bratoš i sam Gibo) poput efektnog gitarskog sola Stevea Stevensa ili dobro znane gipke ritam sekcije super-dvojca Katche-Palladino. Očekivano, uz zarazan refren – podržan pozadinskim vokalima – koji se lijepi za uho i ostaje u njemu već nakon prvog slušanja. Valja biti brutalno iskren pa kazati: hit – uvjerljiviji i veći od svega s ‘engleskog albuma’ prethodnika.
Igra na sigurno? Gibo kao „svoj na svome“, suvereni vladar u prostoru kojeg je sam sebi domislio te, iz albuma u album, ogradio visokim zidom? Svakako no skladba je i novi kandidat za njegov „best of“ dok je aranžman – a i veličanstveno finale s beatlesovskim rastom, sjajnom gitarom, puhačima a la George Martin, back vokalima i himničkim nabojem  koji neočekivano zamre u lirskim tonovima klavira Maaseja Kovačića – novi trijumf Gibonni-Bratoš kolaboracije.
Oliver i Gibo kao duet nisu od jučer. Pače, njihova je vokalna suradnja – kako se to uobičajeno veli – nešto kao opće mjesto. Ili, ako ćete, zicer „neizvjestan“ poput ishoda Messijevog udarca s bijele točke.  Ništa čudno jer čak bi se (a često i jesu) i najniža estradna bića uz Olivera lako prošvercala kao solidni izvođači. Čemu onda još jedna suradnja Olive i Gibe? Kao simbolična spona/kopča na zajedničkom albumu? Zacijelo da no „Sreća“ je srećom tako logična i organska da se svaki upitnik čini suvišnim. Skladba je bliski rođak 15 godina stare „Ne odustajem“ i mada ni jedna ni druga nisu „my cup of tea“ nesumnjivo će zadovoljiti sve one silne fanove i Gibe i Olivera koji su odavno prigrlili i mega hit s albuma „Mirakul“. I opet su aranžman i (pumpajući ritam i odličan saksofon) jamstvo za  apsolutnu svježinu teme i njeno sidrenje u album odnosno i u sazvučja Gibe i Olivera. Po osobnom  sudu mnogo više nego li je to bio slučaj s „Ne odustajem“ na „Mirakulu“.

I u Gibinoj izvedbi „Kad sam nasamo s njom“ bila je veličanstvena laganica no s Oliverom i u novom ruhu Elvisa Stanića koji je kao producent, aranžer i multiinstrumentalist odradio lavovski posao u studiju, zvuči – senzacionalno.  Uz onaj Oliveru tako mio „usnjak“ na tragu Steviea Wondera (u izvedbi Antonia Serrana) i programirane gudače, skladbi je izglancana blistava aureola  izvanvremenosti. Čisti evergreen!
„Bella figuru“ otvara sjajan intro velikog flamenco gitariste Miroslava Tadića na koji se nadovezuje Gibonnijev novi autorski i izvođački zgoditak. Korijeni – emocionalni, tekstualni i glazbeni – su mu u „Posoljenom zraku i razlivenoj tinti“ no aranžman i stotine malih detalja posve su drugačiji nego li ikada ranije. Ako je Gibo – kao koaranžer – htio da se friški album razlikuje od svih prethodnih novim tretmanom zvučne slike – uspio je!  Gitarski vezovi (uključujući i Gibinu svirku akustične gitare te Nikšine dionice električne) , Matijin klavir, čvrsti Pinov bas, gospelom ozračeni pozadinski vokali, sjajan Manuov bubanj… imaju nešto od Springsteenovske raskošne a opet čvrste „rokerske“ zvučne slike. A kad smo već kod slika – tekst je niska izvrsnih vinjeta spojenih u onu osebujnu cjelinu Gibine „ispovjedne“ poetike. Akustična gitara koja je kao intro uvela u prethodni Gibin broj sada otvara i Oliverovu temu „Gdje to piše“; besprijekornu organsku cjelinu (posao u studiju opet kao producent i aranžer maestralno je odradio Elvis Stanić) u koju su srasli glazba, tekst, sugestivni vokal te aranžman dijelom nadahnut Stingovim grand-baladama sa „Ten Summoners’s Tales“. Novi hit za Olivera i zgoditak – iliti pozitivna recka – za album.
Gibina nova turbo-laganica „Udica“ ima pomalo neobičan početak s crkvenim štihom (naglašenim i diskretnim zvukom zvona i „gregorijanskim“ vokalima koje su izvrsno odradili „Brodosplitovci“ predvođeni maestrom Vladom Sunkom)  te sporovoznu lijenu temu s folkom ozračenom akustičnom gitarom, harmonikom i – sjajnim tekstom. Ako fraza svjetovna misa ima ikakvog smisla tada ju baš sada valja upotrijebiti! Jedna od najboljih balada u Gibinom opusu (i Nikšinoj „doradi“).
„Moja si kuća“ opet ujedinjuje Gibu i Olivera. Na sličnom je tragu kao i prethodna suradnja a ujedno i jedna od dvije najživlje skladbe na smirenom i nježnom albumu laganica. Nesumnjivo će se naći na koncertnom repertoaru čemu će svakako doprinjeti i himnički naboj i lokalpatriotski sentimenti.

 m_oliver-gibonni_familija_album-u-prodaji_ST2

And now something completely different… Oliver u „Za tvoje dobro“, rasnoj baladi sa električnim klavirom i širokopojasnim gudačima, puhačima te usnom harmonikom (koja se poput crvene niti provlači albumom dajući dodatnu prepoznatljivost naizgled „rastresitom“ materijalu). Kvragu, pa evo Oliveru još jednog blistavog standarda i koncertng aduta! Poseban naklon još jednom ide Elvisu Staniću.
Zadnja je pripala Gibi. „Nisi više moja bol“ – koja počinje kao daleki srodnih velikih balada Procol Haruma (ah, pa Matija zna kako to uraditi) besprijekorna je balada za kraj. Refren od kojeg se ježi koža i Gibo apsolutno svoj na svome u temi koju ne bi bilo teško zamisliti ni u izvedbi velikih svjetskih croonera.
„Familija“ će za stare fanove a posebice one koji nisu s naklonošću gledali na Gibinu „englesku“ eskapadu i prošli album, biti ravna – blagovijesti. No kako god da ga vagali i mjerili, riječ je o sjajnom albumu. Čistom dobitku i za Gibu i za Olivera koji miriše na berbu Porina.

Zlatko Gall, Slobodna Dalmacija

VIDEO: Gibonni: Onako od oka

Kupnjom CD-A donirate 10 kn za SOS Dječje selo Hrvatska i Udrugu za autizam Split!

 

Klikni za komentar

You must be logged in to post a comment Prijava

Komentiraj

Film i glazba

Banana zvuk objavili novi album “Roba”

Objavljeno

-

Napisao/la

    76 pregleda

Foto: Aquarius Records press

Novi album Banana zvuka stigao je na tržište, a njihova jedinstvena “Roba” napokon je spremna za konzumaciju. Album “Roba” zbir je autorskih pjesama Banana zvuka koje su nastale kao rezultat plodonosnih suradnji unazad nekoliko godina.

“Robu” prigodno otvara naslovna pjesma u kojoj su ugostili Dedduha iz crnogorskog hip hop dua Who See, a jedan od osnivača Banana zvuka i frontman ST!LLNESSA Ivan Yuri Jurić uspješno ostvaruje verbalnu sinergiju sa Sassjom u singlu “Kafa”. Utemeljitelj Banana zvuka Luka Barbić vješto je složio glazbene podloge za gostovanja s Kandžijom (“OPG”) i splitskim kolegom iz TBF-a Alejuandrom Buendijom (“Pisma slobode”).

Luka i Yuri u pratnji MC Popaya, Chakke & Žana sredinom albuma serviraju “Legaliziraj”, do sad neotkriveni potencijal s albuma, a “Roba” utvrđuje svoju kvalitetu s Banana zvuk klasicima “Samo ljubav” i “Ladovina”. Album zatvara interpretacija Ujevićeve pjesme “Pobratimstvo lica u svemiru” od strane Rade Šerbedžije koju su Banana zvuk provukli kroz remix i time joj dali novo zvučno uprizorenje.

Splitski reggae duo poziva vas da nabavite dobru “Robu” na svim digitalnim platformama i otkrijete novu poslasticu koju predstavlja Banana Zvuk na tržištu glazbenog materijala.

Popis pjesama: 1. Roba feat. Dedduh Who See | 2. Samo ljubav (2021 Mix) | 3. Ladovina (2021 Mix) | 4. Kafa feat. Sassja | 5. Legaliziraj feat. Popay, Chakka & Žan Jakopač | 6. OPG feat. Kandžija | 7. Pisma slobode feat. Alejuandro Buendija | 8. Rade Šerbedžija – Pobratimstvo lica u svemiru (Banana Zvuk remix)

Nastavi čitati

Film i glazba

4 Hombres & Flowery ohrabruju moćnim novim singlom “Reci novom danu zdravo”

Objavljeno

-

Napisao/la

    137 pregleda

Foto: Dancing Bear press

4 Hombres & Flowery, uvijek radišni i kreativni blues bend iz Livna, nastavljaju s nizom sjajnih singlova, a s najnovijim “Reci novom danu zdravo” motiviraju nas da u svaki dan koji je pred nama koračamo hrabro i odvažno.

Za “Reci novom danu zdravo”, bend se jednoglasno slaže da im je najomiljenija pjesma koju su dosad napisali, a kad uz to uzmemo u obzir i snažnu poruku koju sa sobom nosi, jasno je i zašto je baš ona favorit.

“Za sve što dolazi samo digni glavu, gledaj pravo i reci novom danu zdravo. S ovom pjesmom, snimljenom u Covid ludilu, zatvorili smo jedno poglavlje stvaranja i predstavljanja benda, koje je počelo na bini Thrill blues festivala gdje smo i snimili spot te tako simbolično najavili novo i još bolje razdoblje glazbenih suradnji, koncerata, festivala i prvog albuma.” entuzijastično poručuju 4 Hombres & Flowery o novoj pjesmi koju su prvotno nazvali “Depresija”.

Glazbu novog singla potpisuje Darko Knežević, tekst je napisao Mersad Pivčić, aranžman potpisuju Darko Knežević, Mersad Pivčić, Iva Ivković Ivanišević, Amel Brkić, Sabahudin Hajder, dok je za produkciju zaslužan Matt Hellyer. Riječ je o četvrtom singlu koji su 4 Hombres & Flowery objavili za diskografsku kuću Dancing Bear, a čiji je prateći video spot kao i prethodna dva snimio njihov glazbeni producent Matt Hellyer tijekom ovogodišnjeg Thrill Blues Festivala na kojem uvijek vlada vrhunska atmosfera.

Nastavi čitati

Film i glazba

Ekskluzivna Everland Music i Kontakt Audio vinilna (re)izdanja u distribuciji PDV-a

Objavljeno

-

Napisao/la

    118 pregleda

Foto: PDV records press

PDV je od nedavno postao ekskluzivni distributer Everland Music & Kontakt Audio etiketa specijaliziranih za reizdavanje kultnih underground naslova 70-ih i 80-ih godina u širokoj paleti žanrova.

Everland Music usmjeren je na vinilna reizdanja zaboravljenih ili pak teško nabavljivih naslova 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća s područja cijelog svijeta. Suradnjom s renomiranim kolekcionarima vinila, crate diggerima i DJ-evima Everland Music dokumentarističkim pristupom predstavlja kroz više od 100 potpuno licenciranih izdanja najvrelije momente organskog psihodeličnog groovea glazbene povijesti prošlog stoljeća.

Jedan od najvećih kolekcionara vinila na svijetu Mark Jansen ekskluzivno za Everland Music kurirao je dio naslova kataloga izabravši preko 50 najrjeđih i privatno otisnutih vinilnih izdanja 70-ih i 80-ih godina USA funk/soul/disco/boogie/Latin glazbe. Originalna vinilna izdanja koje je na tržištu nemoguće pronaći ili im cijena doseže četvoroznamenkaste cifre Jansen i Everland Music omogućili su ponovno dostupnim. Radi se o ultimativno kvalitetnim albumima van mainstream okvira koji esencijalno zvukom oslikavaju strast i vrelinu američke funk, soul i disco scene na vrhuncu.

Za bogatu ostavštinu jazz, psych, soul, funk bivše Jugoslavije 60-ih, 70-ih i 80-ih godina brinu se Hrvatski autoriteti crate digginga: David Blažević (Dr. Smeđi Šećer) i Višeslav Laboš. Ova dvojica strastvenih glazbenih antropologa brilijirali su na svjetskoj razini prvim izdanjem u Everland YU seriji dvostrukim vinilnim izdanjem: “Jugoton Funk vol.1 – A decade of Non-Aligned beats, soul, disco and jazz 1969-1979”.

U pripremi je i nastavak spomenutog izdanja, a već u studenom nas očekuje kultni album “YU jazz funka: Miša Blam “Sećanja”, dok nam na proljeće 2022. stiže još nekoliko vinilnih izdanja: Electronic Jugoton Vol.1 “Synthetic Music from Yugoslavia 1964-1989”, Jugoton Bossa Nova B’razilian wave in Yugoslavia 1963-1983′, Jovan Maljoković Ensemble “The Uplifting Abyss”, Milivoje Mica Marković “Otpisani i Povratak Otpisanih (OST) “, Grupa Marina Škrgatića “Neobjavljeno 1970-1976”.

Everland Music djeluje globalno i kroz serije Everland Jazz i Everland Psych, a u dućanu ploča PDV i webshopu možete pronaći opskurne te zaboravljene izvođače kao što su: Soyol Erdene, Гунеш (Gunesh), Mariah, Osamu Kitajima kao i jazz sastave John Gordon, Ronald Snijders te The Dennis Dreith Band.

Everland Music također donosi 70-ak ekskluzivnih izdanja afričke groove glazbe 70-ih i 80-ih godina nikada prije objavljenih nakon originalnih izdanja. Seriju izdanja afričke glazbe kurirao je legendarni Steve Black producent, multinstrumentalist, jedan od najbitnijih autoriteta afričke glazbene industrije 70-ih i 80-ih godina. Steve je izabrao naslove koji oslikavaju najdivljiji period afričke glazbene povijesti što je do nedavno bilo nemoguće nabaviti na vinilu. Radi se o glazbenoj dokumentarističkoj seriji koja prenosi vrelinu brojnih klubova u Lagosu kroz progresivni izričaj žanrova: afro-funk, soul, disco, jazz, psych, RnR, afrobeat, highlife, calypso.

Neki od izvođača koje ćete pronaći na policama PDV-a su: Geraldo Pino & The Heartbeats, Sahara All Star Band Jos, Ofo The Rock Company, Emma Dorgu, Benis Cletin i The Visitors.

Kontakt Audio je sestrinski label Everland Musica u okviru iste tvrtke čija je misija omogućiti dostupnim ljubiteljima diljem svijeta kultne naslove žanrova: Industrial, noise, tribal, ambient, punk, metal, game, wave, psychedelic, psychedelic electronic music.

Ljubitelji mračnijeg goth zvuka od sada u PDV-u mogu nabaviti esencijalne naslove spomenutih žanrova poput: Coil, Autopsia, Peter Ulrich (ex. Dead Can Dance), Nytt Land, Zos Kia (pre-Coil), Zero Kama, Above the Ruins, Michael Stearns.

Tijekom studenog Kontakt Audio obogatit će ponudu s dva albuma londonskog kultnog psihodeličnog elektroničkog izvođača Muslimgauze ‘Emak Bakia’ i ‘Uzi’.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 5 sati

U državi 3,2% manje nezakonitih ulazaka migranata

Nedavne situacije u Afganistanu potaknule su europske čelnike na razmišljanje o novom migrantskom valu, a ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske,...

Aktualnoprije 6 sati

Tomašević u 90. minuti za bod protiv Intera

Cibalia nije uspjela uzeti maksimalnih 6 bodova u dvije domaće utakmice u nizu. Inter iz Vinkovaca odlazi s bodom. Nebeskoplavi...

Aktualnoprije 7 sati

Općina Tordinci raspisala natječaj za dodjelu poticaja za prvu nekretninu

Općina Tordinci objavila je javni natječaj za dodjelu poticaja za kupnju i izgradnju prve nekretnine na području općine.  Poticaj se...

Aktualnoprije 9 sati

Plin poskupio 3% u odnosu na prošlu godinu

Iako nas ovih dana grije zubato sunce, večernje temperature od samo nekoliko Celzijevih stupnjeva nagovještaju kako smo sve bliže pravom...

Aktualnoprije 10 sati

Projekt “Budi aktivna II” i u idućih 12 mjeseci

“Budi aktivna II” projekt je koji ima za cilj smanjivanje nezaposlenosti i rizik od siromaštva, zapošljavanjem žena, pripadnica ranjivih skupina...

Aktualnoprije 11 sati

U Hrvatskoj danas 3585 novoboljelih od koronavirusa, u samoizolaciji 27714 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3.585 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Aktualnoprije 12 sati

U tijeku kušanje prikupljenih uzoraka za 3. po redu Festival šunke, vina, rakije i kulena

Treći Festival šunke, vina, rakije i kulena i ove jeseni donosi veliko gastronomsko bogatstvo našega kraja, a ocjene žirija pokazat...

Aktualnoprije 13 sati

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 103 nove pozitivne osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 103 nove pozitivne osobe na COVID-19,...

Najčitanije