Kontaktirajte nas

Glazba

Oliver i Gibonni: Braća po materi Dalmaciji

Objavljeno

-

m_oliver-gibonni_familija_album-u-prodaji_IS

Naslov albuma ‘Familija’ je više no znakovit. Naravno zbog Olivera i njegova ‘kućnog’ aranžera i producenta Elvisa Stanića, zbog producenta i aranžera Nikše Bratoša – s kojim je Gibo potpisao najbolje i najznačajnije albume – ali i zbog Marka Ramljaka, Vlatka Stefanovskoga, Maaseja Kovačića, Manua Katchea, Pina Palladina, Matije Dedića… odnosno ekipe glazbenika ali i prijatelja s kojima je Gibonni zajedno odradio najbitnije etape u svojoj karijeri.
Pitanje naprosto iskoči poput pajaca na federu iz kutije: zašto zajednički album a ne, recimo, samostalan Gibin CD uz nekoliko pjesama „nabačenih“ Oliveru za njegovo buduće solo izdanje? Autorska kriza Gibonnija, nesigurnost u ishod novog samostalnog albuma, želja da se – opet – pod svaku cijenu napravi nešto drugačije i izbjegne rutina od koje, čini se, Gibo bježi od samog početka svoje samostalne karijere?
Neće biti! Ne samo stoga što je ime Gibonni još uvijek dobro stojeći brand koji jamči zanimanje medija, koncertnu aktivnost (onu ‘vidljivu’ s turnejama i onu ‘nevidljivu’ s brojnim ‘gigovima’ u zemlji i inozemstvu koji plaćaju račune i drže ključne suradnike na okupu) već i zbog kvalitete novog materijala koji je – ajmo to kazati bez ustručavanja – sjajan!
Pojma nemam kako će kad krene serija promotivnih intervjua Gibo ‘verbalizirati’ svoju novu priču no naslov albuma ‘Familija’ je više no znakovit. Na tom su tragu i tekstovi; osebujan umješak univerzalnoga i lokalnoga, osobnog i proživljenog te arhetipskih situacija iz podneblja s kojim je Zlatan Stipišić uvijek ostao čvrsto vezan.

 m_oliver-gibonni_familija_album-u-prodaji_STAlbum otvara Gibo s ‘Onako, od oka’. Akustična gitara i upečatljiva ‘pariška’ harmonika Elvisa Stanića već nakon par taktova najavljuje tipičnu Gibinu grand baladu bogato i temeljito nafilanu emocijama. I sjajnim glazbenim rješenjima (aranžmane potpisuju Nikša Bratoš i sam Gibo) poput efektnog gitarskog sola Stevea Stevensa ili dobro znane gipke ritam sekcije super-dvojca Katche-Palladino. Očekivano, uz zarazan refren – podržan pozadinskim vokalima – koji se lijepi za uho i ostaje u njemu već nakon prvog slušanja. Valja biti brutalno iskren pa kazati: hit – uvjerljiviji i veći od svega s ‘engleskog albuma’ prethodnika.
Igra na sigurno? Gibo kao „svoj na svome“, suvereni vladar u prostoru kojeg je sam sebi domislio te, iz albuma u album, ogradio visokim zidom? Svakako no skladba je i novi kandidat za njegov „best of“ dok je aranžman – a i veličanstveno finale s beatlesovskim rastom, sjajnom gitarom, puhačima a la George Martin, back vokalima i himničkim nabojem  koji neočekivano zamre u lirskim tonovima klavira Maaseja Kovačića – novi trijumf Gibonni-Bratoš kolaboracije.
Oliver i Gibo kao duet nisu od jučer. Pače, njihova je vokalna suradnja – kako se to uobičajeno veli – nešto kao opće mjesto. Ili, ako ćete, zicer „neizvjestan“ poput ishoda Messijevog udarca s bijele točke.  Ništa čudno jer čak bi se (a često i jesu) i najniža estradna bića uz Olivera lako prošvercala kao solidni izvođači. Čemu onda još jedna suradnja Olive i Gibe? Kao simbolična spona/kopča na zajedničkom albumu? Zacijelo da no „Sreća“ je srećom tako logična i organska da se svaki upitnik čini suvišnim. Skladba je bliski rođak 15 godina stare „Ne odustajem“ i mada ni jedna ni druga nisu „my cup of tea“ nesumnjivo će zadovoljiti sve one silne fanove i Gibe i Olivera koji su odavno prigrlili i mega hit s albuma „Mirakul“. I opet su aranžman i (pumpajući ritam i odličan saksofon) jamstvo za  apsolutnu svježinu teme i njeno sidrenje u album odnosno i u sazvučja Gibe i Olivera. Po osobnom  sudu mnogo više nego li je to bio slučaj s „Ne odustajem“ na „Mirakulu“.

I u Gibinoj izvedbi „Kad sam nasamo s njom“ bila je veličanstvena laganica no s Oliverom i u novom ruhu Elvisa Stanića koji je kao producent, aranžer i multiinstrumentalist odradio lavovski posao u studiju, zvuči – senzacionalno.  Uz onaj Oliveru tako mio „usnjak“ na tragu Steviea Wondera (u izvedbi Antonia Serrana) i programirane gudače, skladbi je izglancana blistava aureola  izvanvremenosti. Čisti evergreen!
„Bella figuru“ otvara sjajan intro velikog flamenco gitariste Miroslava Tadića na koji se nadovezuje Gibonnijev novi autorski i izvođački zgoditak. Korijeni – emocionalni, tekstualni i glazbeni – su mu u „Posoljenom zraku i razlivenoj tinti“ no aranžman i stotine malih detalja posve su drugačiji nego li ikada ranije. Ako je Gibo – kao koaranžer – htio da se friški album razlikuje od svih prethodnih novim tretmanom zvučne slike – uspio je!  Gitarski vezovi (uključujući i Gibinu svirku akustične gitare te Nikšine dionice električne) , Matijin klavir, čvrsti Pinov bas, gospelom ozračeni pozadinski vokali, sjajan Manuov bubanj… imaju nešto od Springsteenovske raskošne a opet čvrste „rokerske“ zvučne slike. A kad smo već kod slika – tekst je niska izvrsnih vinjeta spojenih u onu osebujnu cjelinu Gibine „ispovjedne“ poetike. Akustična gitara koja je kao intro uvela u prethodni Gibin broj sada otvara i Oliverovu temu „Gdje to piše“; besprijekornu organsku cjelinu (posao u studiju opet kao producent i aranžer maestralno je odradio Elvis Stanić) u koju su srasli glazba, tekst, sugestivni vokal te aranžman dijelom nadahnut Stingovim grand-baladama sa „Ten Summoners’s Tales“. Novi hit za Olivera i zgoditak – iliti pozitivna recka – za album.
Gibina nova turbo-laganica „Udica“ ima pomalo neobičan početak s crkvenim štihom (naglašenim i diskretnim zvukom zvona i „gregorijanskim“ vokalima koje su izvrsno odradili „Brodosplitovci“ predvođeni maestrom Vladom Sunkom)  te sporovoznu lijenu temu s folkom ozračenom akustičnom gitarom, harmonikom i – sjajnim tekstom. Ako fraza svjetovna misa ima ikakvog smisla tada ju baš sada valja upotrijebiti! Jedna od najboljih balada u Gibinom opusu (i Nikšinoj „doradi“).
„Moja si kuća“ opet ujedinjuje Gibu i Olivera. Na sličnom je tragu kao i prethodna suradnja a ujedno i jedna od dvije najživlje skladbe na smirenom i nježnom albumu laganica. Nesumnjivo će se naći na koncertnom repertoaru čemu će svakako doprinjeti i himnički naboj i lokalpatriotski sentimenti.

 m_oliver-gibonni_familija_album-u-prodaji_ST2

And now something completely different… Oliver u „Za tvoje dobro“, rasnoj baladi sa električnim klavirom i širokopojasnim gudačima, puhačima te usnom harmonikom (koja se poput crvene niti provlači albumom dajući dodatnu prepoznatljivost naizgled „rastresitom“ materijalu). Kvragu, pa evo Oliveru još jednog blistavog standarda i koncertng aduta! Poseban naklon još jednom ide Elvisu Staniću.
Zadnja je pripala Gibi. „Nisi više moja bol“ – koja počinje kao daleki srodnih velikih balada Procol Haruma (ah, pa Matija zna kako to uraditi) besprijekorna je balada za kraj. Refren od kojeg se ježi koža i Gibo apsolutno svoj na svome u temi koju ne bi bilo teško zamisliti ni u izvedbi velikih svjetskih croonera.
„Familija“ će za stare fanove a posebice one koji nisu s naklonošću gledali na Gibinu „englesku“ eskapadu i prošli album, biti ravna – blagovijesti. No kako god da ga vagali i mjerili, riječ je o sjajnom albumu. Čistom dobitku i za Gibu i za Olivera koji miriše na berbu Porina.

Zlatko Gall, Slobodna Dalmacija

VIDEO: Gibonni: Onako od oka

Kupnjom CD-A donirate 10 kn za SOS Dječje selo Hrvatska i Udrugu za autizam Split!

 

Klikni za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Glazba

23.7.1996. | The Black Crowes: Three Snakes And One Charm

Objavljeno

-

Napisao/la

    223 pregleda

Foto: Ian Dickson / Getty Images

Three Snakes And One Charm” četvrti je studijski album američkog blues rock banda The Black Crowes, objavljen na današnji dan, 23. srpnja 1996. godine.

Album “Three Snakes And One Charm” je donio novi hit “Blackberry” koji se vrtio i na radijima i MTV-ju.

Ipak, ono po čemu će se pamtiti to razdoblje benda svakako je turneje “Amorica Or Bust” 1995. godine, kada je međusobna netrpeljivost dosegla vrhunac, budući da da su svađi bila i braća Robinson, Chris i Rich. “Jednostavno smo se mrzili”, izjavio je Rich u jednom intervjuu. “Iako je to normalna faza kroz koju bend valjda mora proći. Bilo je tu puno emocija i frustracija i svi su si išli na živce. Skoro smo se razišli, ali smo ipak smogli snage i krenuli dalje.”.

U takvom ozračju je počeo nastajati album “Three Snakes And One Charm” i za razliku od prethodnika vrijeme stvaranja je bilo puno dulje od prethodnih (primjerice “Southern Harmony And Musical Comapnion” je snimljen za samo osam dana), uz maksimalno korištenje dana za odmor, mada su kasnije članovi banda rekli kako im on najvjerojatnije nije ni bio potreban. Jednostavno su željeli promijeniti proces stvaranja.

Prateća turneja uključivala je i ljetno izdanje Furthur festivala 1997. gdje su nastupili zajedno s Ratdogom, Bruceom Hornsbyjem i drugima. Tijekom tog razdoblja, bend u raspadanju je snimio album nazvan “Band”. Gitarist Marc Ford je uskoro izbačen iz benda, a basist Johnny Colt je malo poslije sam napustio grupu. To je bio kraj za postavu The Black Crowesa odgovornu za prethodna tri albuma. Neobjavljene pjesme “Tall” i “Band” pojavit će se 2006. godine na izdanju naslovljenom “The Lost Crowes”.

Album “Three Snakes And One Charm” je producirao Jack Joseph Puig s kojim su The Black Crowes započeli suradnju na prethodnom albumu “Amorica”. Pokazat će se da im je to ujedno bila i posljednja suradnja. Album je u Americi dosegnuo 15. a u Britaniji 17. mjesto top liste albuma.

Popis pjesama: 1. Under A Mountain | 2. Good Friday | 3. Nebakanezer | 4. One Mirror Too Many | 5. Blackberry | 6. Girl From A Pawnshop | 7. (Only) Halfway To Everywhere | 8. Bring On, Bring On | 9. How Much For Your Wings? | 10. Let Me Share The Ride | 11. Better When You’re Not Alone | 12. Evil Eye

Nastavi čitati

Glazba

Trokut: Kabukijev remix i ljetna turneja s doajenima jazza

Objavljeno

-

Napisao/la

    204 pregleda

Foto: Trokut press | Rika Muzika

Electronic jazz petorka Trokut nakon prošlogodišnjeg prvijenca “Shapeless” objavljenog za rastućeg izdavača Rika Muzika izbacila je svoj prvi remix u suradnji s renomiranim njemačkim producentom Kabukijem. Predvodnik nove generacije electronic jazza donosi ljetni remix “Memories Pt. 2” koji širi granice hvaljenog debija.

Završna pjesma sa “Shapelessa” vapila je za nastavkom, a dobila ga je u remixu što pronosi zvuk topline i nade, ali i dozu čežnje. Remix dolazi u trajanju dovoljnom za pakiranje ljetnih uspomena nostalgičnim soundtrackom jazz elektronike iz radionice genijalca koji u svojim produkcijama stapa hip-hop, jungle i UK bass.

Kabuki

O “Memories Pt. 2” sam Trokut naglašava kako “odražava našu ljubav prema stapanju različitih elemenata iz jazz izričaja s različitim elementima elektronske glazbe”, čime se mlada hrvatsko-slovenska petorka i njemački producent pokazuju kao uspješan match.

Pjesmu novog ruha i formata idealnog za ljetna radijska poslijepodneva prati i videospot iz maštovite radionice vizualnog umjetnika Ḍĭe Zoone (Branimir Štivić), koji stoji iza vizuala bendova poput nemanje i Porta Morta.

Trokut ovom suradnjom potvrđuje silovit uzlet u glazbenom svemiru u iznimno nepredvidljivo vrijeme za stvaranje. Da uspješno odgovaraju globalnim izazovima pokazuje i turneja u sklopu koje dijele pozornicu sa svjetskom legendom jazza Avishaijem Cohenom na 62. Jazz festivalu Ljubljana.

Trokut možete čuti uživo na ljetnoj turneji 2021.

27.7. – ViKA, Virovitica

29.7. – 62. Jazz festival Ljubljana, Ljubljana

12.8. – Lastovo – Otok glazbe, Lastovo

24.8. – Festival Jeff, Kopar

25.8. – Tramonto, Krk

28.8. – Muzej vučedolske kulture, Vučedol

2.9. – Muzika Eklektika, Kulturni center Janeza Trdine, Novo Mesto

Nastavi čitati

Glazba

Zagrebačko-riječki nezavisni bend Bonaster objavili i svoj peti singl “Isti krug”

Objavljeno

-

Napisao/la

    205 pregleda

Foto: Bonaster promo

Bonaster je objavio novi singl, 5. po redu naziva “Isti krug” koji govori o samoći, depresiiji i borbi sa svakodnevnom rutinom, a glavni stih pjesme inspiriran je knjigom Žarka Lauševića “Godina prođe, dan nikad”.

Pjesma je snimljena u studiju United POP u Zagrebu kao završni ispit polaznika akademije za audio inženjering, dok su miks i master rađeni u suradnji s Mark Mrakovčićem poznatim glazbenim producentom hrvatske alternativne scene. Glavnu ulogu u spotu glumi Saša Blažeković, a snimanje, produkciju i montažu potpisuje BozooArt.

Bonaster je nezavisni zagrebačko-riječki bend koji se okupio u originalnoj postavi 2018. godine nakon 20-ak godina neaktivnosti. Bend je do sada je objavio 5 pjesama od koje su najzapaženije Solar wind obrada pjesme Le Vent Nous Portera francuske grupe Noir Desir i prvi singl Dobar zvuk koji je ušlao u finale nagrade Mladena Mladenovića 2019. godine.

Članovi benda su: Lovro Mračić – vokal i gitara, Neven Fabijanić – gitara, Jurica Štiglić – bas i Goran Zubak – bubnjevi.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 18 minuta

Periska nije suvenir!

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo...

Vijestiprije 13 sati

DIH PANNONIA uvršten u bazu potpuno operativnih DIH-ova Europske komisije

Digitalni inovacijski centar DIH PANNONIA, sa sjedištem u Vinkovcima, čiji konzorcij obuhvaća 15 partnera i čiji je nositelj i koordinator...

Aktualnoprije 14 sati

Kino pod zvijezdama

Ovoga srpnja, u sklopu svog Ljetnog programa, Hrvatski dom Vukovar po prvi put organizira Kino pod zvijezdama, koje je besplatno...

Aktualnoprije 15 sati

EU digitalne Covid potvrde od danas vrijede 270 dana

Od danas EU digitalne Covid potvrde o cijepljenju vrijede do 270 dana te se njihov status može provjeriti i u...

Aktualnoprije 16 sati

Hrvatski savez slijepih: Apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja

Hrvatski savez slijepih danas je uputio apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja. “Potaknuti učestalim napisima u raznim medijima, Hrvatski savez slijepih...

Aktualnoprije 17 sati

Od ponedjeljka strože mjere na Jadranu

Za dio Hrvatske od ponedjeljka na snagu stupaju strože epidemiološke mjere, u pet županija, Novalji, Senju i Karlobagu broj okupljenih...

Aktualnoprije 19 sati

Novi sport na vinkovačkoj Banji

U Vinkovcima danas započinje lijepa sportska priča koja će, nadamo se, imati isto tako lijep i sretan epilog. Naime, Viinkovčanin...

Aktualnoprije 19 sati

U Hrvatskoj 176 novozaraženih

U Hrvatskoj je zabilježeno 176 novih slučajeva koronavirusa, a u prvih pet dana ovoga tjedna zabilježen je porast novozaraženih za...

Najčitanije