2 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. prosinca 2023.

Broj teških krađa u blagom porastu, a broj krađa u padu

Više od autora

- vl promo-
Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

Provale i krađe najčešća su kaznena djela koja se događaju, a žrtva može biti bilo tko, pojedinac ili tvrtka. Lopovi kradu sve, od novca i nakita, do alkoholnih pića i cigareta. Dogodi se i da lopovi ulaze u kuće dok su stanari u njima ili dok su u vrtu.

Iz statistike se iščitava da je broj teških krađa u blagom porastu, a broj krađa u padu. Policija je u Vukovarsko – srijemskoj županiji u prvih sedam mjeseci 2020. zaprimila prijave za 140 kaznenih djela Teška krađa, dok je u istom periodu prošle godine 2019. godine prijavljeno 115, što je povećanje broja prijavljenih teških krađa za cca 21,7 %.

Teške krađe su uglavnom počinjene provalom odnosno savladavanjem nekih prepreka, dok ih je manji broj okvalificiran kao teži oblik krađe zbog drskosti ili drugog načina postupanja počinitelja pri počinjenju tog kaznenog djela.

Počinjene teške krađe su najviše prijavljene na područjima koje operativno pokrivaju Policijska postaja Vukovar (njih 55) i Policijska postaja Vinkovci s Ispostavom u Markušici (43), dok su preostale (42 teške krađe) prijavljene na područjima ove Županije koje operativno pokrivaju druge policijske postaje.Blaži oblik ovog imovinskog kaznenog djela su Krađe i one su u prvih sedam mjeseci prijavljene u 105 navrata, dok je u istom periodu prošle godine prijavljeno njih 111, što je u blagom padu broja prijavljenih krađa koje se zbog utvrđenih okolnosti progone po službenoj dužnosti.

U istom periodu 2020. godine krađe su prijavljene u još 152 navrata, međutim njihov progon je zbog zakonom predviđenih okolnosti predviđen putem privatne tužbe. Prošle, 2019. godine u istom periodu policija je zabilježila 183 takve prijave. Počinitelji ovih kaznenih djela su kao cilj imali protupravno stjecanje dobiti, a uglavnom su nezakonito otuđivali novac, nakit, alate i drugo, ali su pritom pričinjavali i materijalnu štetu kako bi dolazili do otuđenih predmeta.

Prekršaji iz Zakona o strancima, Zakona o provedbi carinskih propisa EU i Zakona o osobnoj iskaznici evidentirani su i utvrđeni 1451 puta u 2020. godini, dok je u prvih sedam mjeseci 2019. godine bilo 2782 takvih prekršaja, što je smanjenje od oko 47,8 %.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno