Predvođeni pročelnicom Marijom Budimir i njezinim zamjenikom Viktorom Lukačevićem, djelatnici Upravnog odjela za turizam i kulturu posjetili su vinkovački Aerodrom Sopot na kojemu se svakodnevno intenzivno radi na rastu i razvoju Zrakoplovnog kluba Vrabac.

Vrlo uspješno, odvija se ovdje sedam do osam  raznih zrakoplovnih manifestacija  godišnje. Financijska sredstva za ove manifestacije, klub osigurava kroz razne natječaje, na koje se prijavljuje svojim programima. Ove godine, za dvije značajne zrakoplovne manifestacije, klub je dobio sredstva na Natječaju iz fonda financijskih potpora iz Programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi Vukovarsko – srijemske županije za 2019.

Stoga su, u skladu sa svojom obvezom praćenja i analize stanje turizma županije te predlaganja mjere za njezino unapređenje, kao i praćenja i sudjelovanja u aktivnostima promocije turističke ponude županije, Aerodrom Sopot i klub Vrabac posjetili djelatnici Upravnog odjela za turizam i kulturu. Na aerodromskoj terasi primio ih je upravitelj aerodroma i tajnik kluba Milan Mravinac.

Nastavili su se tako ranije započeti razgovori inicirani od strane nazočne voditeljice odsjeka za turizam, Ane Lovrenščak, koja je prepoznala tehničke i operativne mogućnosti ovog kluba. S ranije financiranim programima dobro je bio upoznat i referent odjela, Nenan Erić, pa je sa zanimanjem pratio nove prijedloge, a svoj stručni doprinos u razradi predloženih ideja dala je i Mirela Budim kao viša stručna suradnica za kulturu pri VSŽ.

Uslijedio je obilazak aerodroma prilikom kojega su se gosti divili raspoloživim letačkim sredstvima zatečenim u tri aerodromska hangara, od motornih zmajeva, motornih jedrilica, sportskih aviona pa do poslovnog salonskog aviona šesterosjeda za dalje letove. Spontano su se otvarale i neke nove ideje u turističkim nastupima i aktivnostima, s ciljem promicanja naše županije u turističkom smislu.

Posebnu pažnju gostima je privukao legendarni avion Storch Fieseler 156-replica, obojan živopisnim bojama, a poznat još iz razdoblja 2. svjetskog rata i spašavanja Mussolinija iz savezničkog okruženja. Upravo na taj avion vlasnik Milan Mravinac je montirao vučnu kuku za transparent,  što bi moglo biti novi sadržaj u ponudi zrakoplovnih usluga ovoga kluba.

“Ovo je bio prvi susret na aerodromu u ovom sastavu, ali zasigurno ne i posljednji“, složili su svi sudionici, obećavši praćenje i podršku svim daljnjim manifestacijama koje će Zrakoplovni klub Vrabac organizirati i provoditi  na Aerodromu Sopot – Vinkovci, a kontinuirano tražeći nove prikladne sadržaje za promicanje turizma u Vukovarsko-srijemskoj županiji.