15 C
Vinkovci
Petak, 30. rujna 2022.

Budućnost šparoge je u ekološkoj proizvodnji

Više od autora

- vl promo-


Vinkovački List
Vinkovački List
info@novosti.hr

Danas je u Velikoj županijskoj vijećnici održan radni sastanak s proizvođačima šparoge. Župan Božo Galić predstavio je izvješće o strateškim odrednicama Vukovarsko-srijemske županije u sektoru poljoprivrede te se raspravljalo o ekološkoj proizvodnji i konkurentnosti.

Budućnost ekološke proizvodnje vrlo je izvjesna, istaknuo je Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije. Problem naših proizvođača je neorganiziranost i nedostatak informacija, ali zato je na Županiji da financijski i organizacijski pomogne te procese. Ono što naša znanost može učiniti jednako je, ako ne i bolje nego što su to učinile druge zemlje, naglašava Matić.

Poštivanjem 3K principa: kvalitete, kvantitete i konkurentnosti te korištenjem sredstava iz europskih fondova mogli bi riješiti probleme s pozicioniranjem proizvoda na tuzemnom i inozemnom tržištu. Uloga Agro-klastera, napominje direktor Zdenko Podnar, je omogućiti proizvođačima pristup novim tehnologijama i znanju kako bi se riješio problem organizacije i konkurentnosti.

Predsjednik Zadruge “Vinkovačka šparoga” Mirko Bošković ističe kako se dosadašnja primjena elemenata ekološke proizvodnje kod šparoga pokazala izrazito uspješnom. Danas je otprilike 90% proizvodnje ekološka, a dobivanjem certifikata za tri godine predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, ali i rast vrijednosti proizvoda za 20 do 30 posto.

Za razliku od nas, objašnjava prof. dr. sc. Suzana Kristek s Poljoprivrednom fakulteta u Osijeku, mnoge europske zemlje zbog kontaminiranog tla nemaju mogućnost ekološke proizvodnje hrane. Iako smo mala zemlja, imamo dobra tla i mada ne možemo biti konkurentni u ratarskim i industrijskim kulturama, možemo se okrenuti ka profitabilnim kao što su to šparoge.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno