18 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. kolovoza 2022.

Čak 750 maturanata želi studirati na Vukovarskom veleučilištu

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Sve je spremno za upise na Vukovarsko veleučilište Lavoslava Ružičke. Čekaju se samo rezultati Državne mature.

“Možemo reći da je preko web stranice Postani student, Vukovarsko veleučilište kao željeni studijski program odabralo 750 studenata. Najveći interes je za studij fizioterapije, ali ne manjka zanimanja za Upravni studij i Studij trgovine”, potvrdio je dekan doc.dr.sc. Željko Sudarić.

Foto: VEVU

Veleučilište je već odradilo upis studenata koji nisu obveznici državne mature, a to su oni koji su maturirali prije 2010.

Za redovne studente kvota je 50 mjesta, za sva tri studijska programa, a 40 za izvanredne studente, dakle za one koji rade i studiraju uz posao, dodaje dekan.

Ono na što je posebno ponosan jest uspjeh studenata koji su pozitivnim pritiskom uspjeli izboriti ravnopravnost titula s ostalim fakultetima.

Foto: VEVU

„Tu se možemo najviše zahvaliti Vijeću Veleučilišta i Visokih škola. Naravno i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, ministru Fuchsu i državnom tajniku Ivicu Šušku koji su pokrenuli prijedlog zakona koji stiže u Hrvatski sabor ovih dana. Dakle, titule studenata stručnih studija izjednačit će se s titulama sveučilišnih studenata. Studenti koji završe pet godina i stručnih, i sveučilišnih studija imat će naziv magistra. To će rezultirati time da će studenti stručnih studija biti bolje prepoznati na tržištu rada, a omogućit će im daljnje studiranje na poslijediplomskim studijima. Ovim zakonom ispravit će se nepravda koju su naši studenti i studenti visokih škola imali. Naravno, sve je to vezano uz već izglasan zakon 300 je 300, gdje je 300 ECTS bodova isto i na sveučilišnim i stručnim studijima”, pojašnjava uspješni dekan koji je u listopadu izabran u svoj drugi mandat.

“Uvijek volim reći, može više i bolje, ali upravo povećan interes za Veleučilištem potvrđuje dobar smjer. U zadnje četiri godine preko 100 milijuna kuna europskog novca uložili smo u infrastrukturu, ali i u različite programe. Studenti koji studiraju na Veleučilištu imaju stvarno izvrstan studentski standard koji ni najmanje ne zaostaje za hrvatskim i drugim europskim gradovima. Trenutno smo prošli na projektu kojim ćemo izgraditi studentsku kuhinju i restoran što će još povećati kvalitetu studentskog standarda u Vukovaru. Očekujemo završetak Radničkog doma vrijednog 70 milijuna kuna kamo se selimo najkasnije početkom sljedeće godine. Taj će nam prostor omogućiti nove studijske programe, nastavak odnosno specijalistički studiji ekonomije i prava, a razmišljamo o studiju računarstva i sestrinstva. Tada će ovdje studirati do 1500 studenata što će za Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemsku biti respektabilan broj”, najavljuje Sudarić.

Iznimne rezultate ostvaruje i Sportska udruga studenata što je rezultiralo dobivanjem domaćinstva Europskog sveučilišnog prvenstva u vaterpolu 2025. godine koje će biti održano u Vukovaru na gradskim bazenima.

Foto: VEVU

“Očekujemo 12 muških i 8 ženskih najboljih vaterpolo ekipa iz cijele Europe što će u grad dovesti, ne samo 200 natjecatelja, nego i još dodatni broj onih koji će to sve popratiti. Možemo reći da je to jedan od najvećih uspjeha u organizacijskom smislu za sam Grad Vukovar i Vukovarsko veleučilište i vjerujemo da ćemo pokazati, kao i puno puta do sada, da smo izvrstan domaćin i organizator velikih manifestacija”, najavljuje dekan i poziva buduće studente da za nastavak školovanja odaberu VEVU.

Foto: VEVU

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno