Dodjela Cambridge ESOL diploma odvija se već dugi niz godina u organizaciji Škole stranih jezika Linguapax iz Vinkovaca, a večeras je u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić“ Vinkovci upriličena jubilarna 20. dodjela. Osim svog jubileja, ovogodišnja dodjela posebna je i po rekordnom broju polaznika kojih je bilo čak 136.

U 20 godina postojanja Škole stranih jezika Linguapax do sada je obrazovano 933 polaznika, a radi se o visokim razinama jezika – B2, C1 i C2. Kako bi dobili ovu prestižnu diplomu, polaznici se za nju školuju u prosjeku 8 godina. Svi oni se u školu upisuju još u djetinjstvu – neki od predškolske dobi, a neki od drugog razreda osnovne škole kada počinje sustavno jezično obrazovanje. To znači kako za jedan broj polaznika stjecanje ove diplome znači i oproštaj, jer slijede novi životni izazovi za koje su više nego dobro pripremljeni.

“Certifikati koje dobiju automatski su priznati u nizu sveučilišnih ustanova i kod niza poslodavaca jer iza njih stoji stvarno znanje. To nisu diplome koje možete kupiti nego se iza njih nalaze ozbiljni ispiti koje provodi nezavisni vanjski vrednovatelj. Linguapax je uveo ove Cambridge diplome, odnosno ispite, za sve polaznike kao oblik vanjskog vrednovanja da možemo reći da imamo kvalitetu za koju mislimo da imamo. Ovi polaznici danas su zapravo naš dokaz o tome“, istaknuo je direktor škole Berislav Božanović.

Iako je do sada škola brojala između 60 i 80 polaznika svake godine, ovoga puta diplome je zaslužilo njih 136 što je najveći broj u povijesti ove škole. Diplome je uručila Aida Salamanca, direktorica britanskog konzulata u Hrvatskoj i Sloveniji, a program dodjele uveličala je Ana Opačak, splitska pjevačica koju pamtimo kao polufinalisticu HRT-ova glazbenog showa “The Voice“.

Osim što je uveličala samu dodjelu, Ana Opačak izvela je i glazbeni recital posvećen Charlesu Aznavouru, nedavno preminulom francuskom šansonjeru i jednom od najvećih umjetnika u toj branši. Koncert pod nazivom “Hommage Charlesu Aznavouru” uspio je do posljednjeg mjesta napuniti dvoranu našega kazališta, a predivnu Anu na glasoviru je pratio maestro Jurica Karuza.