32 C
Vinkovci
Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Centar za rehabilitaciju “Mala Terezija” obilježava 19. Dan ustanove

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Dan ustanove danas i sutra obilježava Centar za rehabilitaciju “Mala Terezija” u Vinkovcima.

Ove godine Dan ustanove, 19. po redu, odlučili su obilježiti bez posebnih gostiju, što ostavljaju za tradicionalnu božićnu priredbu, te ga u cijelosti posvetiti korisnicima i njihovim roditeljima.

Danas proslavljamo Dan ustanove s korisnicima i roditeljima izvan institucijskog oblika smještaja i to s djecom koja pohađaju rano razvojnu podršku i psihosocijalnu podršku u našoj ustanovi. Sutra ćemo Dan ustanove obilježiti s korisnicima smještaja i boravka, a kroz sportsko-rekreativne aktivnosti”, istaknula je ravnateljica Marija Lukenda.

Trenutačno, kazala je, u Maloj Tereziji na smještaju su 63 korisnika, na boravak dolazi 16 korisnika, a oko 100 korisnika dolazi na terapijske postupke rane razvojne podrške i psihosocijalne podrške.

Uz terapijske aktivnosti koje se provode u radu s djecom, danas je prezentirana i radionica „Rastimo zajedno Plus”, koju provode od prošle godine, a namijenjena je roditeljima djece predškolske dobi s intelektualnim i razvojnim teškoćama. Osmišljena je pod pokroviteljstvom UNICEF-a i standardizirana je za područje cijele Hrvatske.

Velika nam je želja da što veći broj naših roditelja uključimo u ove radionice. Već smo proveli jedan ciklus, koji traje tri mjeseca, i imamo vrlo pozitivna iskustva kako su roditelji ovo prihvatili”, istaknula je Kornelija Previšić, voditeljica Odjela psihosocijalne rehabilitacije.


Ciklus je, kazala je, organiziran kroz jedanaest tematski vođenih radionica koje su ponajprije usmjerene na pružanje podrške i osnaživanje roditelja kako bi se lakše nosili s izazovima roditeljstva djeci s teškoćama u razvoju.

Među roditeljima danas su bile i Sanja Palijan i Slađana Blažević.

Imamo dvije djevojčice, u dobi od pet i od šest godina, koje dolaze u centar na senzornu i radnu terapiju te s njima rade i defektolog i logoped. Imaju poteškoće s govorom i sve što ovdje rade stvarno im pomaže i vidi se da napreduju. Sretni smo zbog toga i jako smo zadovoljni kako ovdje s njima rade”, istaknula je Sanja Palijan.

Slađana Blažević, majka  desetogodišnjeg dječaka s blažim oblikom autizma, koji u Malu Tereziju dolazi već osam godina, kazala je: „Krenuli smo sa senzornom terapijom, nastavili s radnom terapijom, logopedom, defektologom, sada idemo kod kineziologa i na glazbenu terapiju. Od kada ovdje dolazimo puno je društveniji, puno je samostalniji, ovdje je dobio vjetar u leđa. Dolazimo redovno i napredak je vidljiv”.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno