Multiinstrumentalist – saksofonist, klarinetist, trubač i pijanist – skladatelj i producent, Chico Freeman nastupit će 15.11.2019. u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.
U Rijeku na 28.JazzTime dolazi sa Chico Freeman Exotica triom u sastavu: Chico Freeman – saksofon, udaraljke, Heiri Känzig – bas i Reto Weber – egzotične udaraljke.
Heiri Känzig – Chico Freeman – Reto Weber

Chico Freeman
saksofon, udaraljke
Chico Freeman odrastao je u glazbeničkoj obitelji. Njegov otac bio je poznati jazz glazbenik, tenor saksofonist Von Freeman, a i njegovi stričevi bili su glazbenici: George Freeman koji je svirao gitaru i Bruz Freeman koji je svirao bubnjeve. Oni su zaslužni za Chicov ulazak u svijet jazza.
Karijeru je započeo u drugoj polovici sedamdesetih godina prošloga stoljeća kao nova zvijezda suvremenog i free jazza, nastavljač tradicije Johna Coltranea. Nakon što je ostvario suradnje s najpoznatijim američkim free-jazz glazbenicima, u osamdesetima je napravio zaokret u pristupu predstavivši se i kao sjajan mainstream instrumentalist, a poslije i kao glazbenik otvoren raznim utjecajima, od fusiona do world musica. Tijekom karijere svirao je i snimao s legendarnim jazzistima, među ostalima s Dizzyjem Gillespiem, Charlesom Mingusom, Artom Blakeyem, Paquitnom D’Riverom, McCoyem Tynerom, Wyntonom Marsalisom i Arturom Sandovalom, ali i sa slavnim glazbenicima i sastavima drugih žanrova: Earth, Wind and Fire, Irakere, The Eurythmics, The Temptations, Michaelom Jacksonom, Stingom, Titom Puenteom, Memphisom Slimom, Celiom Criuz, BB Kingom i Jamesom Brownom.

Bio je član poznatih skupina: The Leaders i Roots za koje je i skladao, a vodi i vlastite sastave s kojima je snimio tridesetak albuma. Utemeljivši skupinu Brainstorm svoju je glazbu usmjerio u komercijalnije vode igrajući se s tradicijom jazza, fusionom, rhythm & bluesom, reggaeom i novim trendovima poput rapa, ali i elementima afričke glazbe. U raznim projektima članovi njegova sastava bili su neki od vodećih jazzista, među ostalima Wynton Marsalis, Bobby McFerrin, Bobby Hutcherson, Jack DeJohnette, Buster Williams, Joe Lovano, James Newton i Elvin Jones.

Heiri Känzig
bass
Svoj “foreign sound”, Känzig na basu predstavlja toliko dobro da su Freeman i Känzig odlučili napraviti i posebne, intimnije, Duo i Trio projekte u kojima su njihove osobnosti u jednakoj mjeri mogu doći do izražaja. “Ponekad ja predložim bass dionicu, Chico odmah na to složi melodiju. Većina stvari uglavnom se odvija ad hoc u studiju, baš kao što smo primjerice kao Duo snimili “Just Play”. Europski neovisni utjecaji nastavljaju se osjećati na sceni, a čini se da u zadnje vrijeme i u tradicionalnom jazzu dobivaju više prostora nego što je to bilo uobičajeno. Osim toga i sam Freeman na svoje glazbene kolege reagira tako da se to jasno čuje i u glazbi. “Sva trojica smo iznimno otvoreni glazbenici”, objašnjava Känzig, “a to se još više ističe u trenutku kada shvatite da mi ne samo da skupa stvaramo glazbu nego jedni druge iznimno poštujemo i cijenimo.
Reto Weber
skladatelj i perkusionist
Reto je pravi majstor kada ja riječ o stapanju glazbenih vizija, senzitivnosti i humora. Kreće se u svijetu udaraljki, uključujući trap perkusije, niz raznih činela, gongove, zvona, čelični bubanj i senegalske balafone.  Svoj egzotične instrumente pronalazi na raznim festivalima diljem svijeta – od Tokija i Hong Konga preko Madrasa, La Paza, Qugadougoiua do Sidneyja, Abidjana, Hanoia, Jakarte, Bombaja i raznih drugih mjesta na kojima je često i rado viđen gost.
Najdugovječniji kvarnerski međunarodni festival jazz glazbe, nastavljajući dugogodišnju tradiciju njegovanja jazz izričaja, ponovo otvara svoja vrata, od 14. do 16.studenog, na radost svih ljubitelja vrhunske glazbe donoseći u svom programu ono najbolje sa svjetske i domaće jazz scene.

Cijena festivalskih ulaznica iznosi 150 kn, a u prodaji se nalaze i pojedinačne, dnevne ulaznice koje možete kupiti i tijekom održavanja festivala po cijeni od 70 kn. Prodaja ulaznica vrši se na svim prodajnim mjestima Moje karte sustava i na www.mojekarte.hr. Kompletan raspored koncerata i popratnih događanja 28. JazzTime Rijeka pronađite na službenoj stranici festivalawww.jazztimerijeka.com