Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza donio je odluku kako će utakmicama polufinala Hrvatskog kupa 30. svibnja biti nastavljena nogometna sezona koja je u ožujku prekinuta zbog epidemije COVID-19, dok se Druga HNL i Treće HNL te ostale niže lige neće nastaviti s natjecanjem u sezoni 2019./20., kao ni natjecanja u svim mlađim uzrasnim kategorijama.

Ovom odlukom usvojen je i prijedlog drugoligaških klubova, među kojima je bila i Cibalija, da se prvenstvo u Drugoj HNL prekine. Šibenik će biti proglašen prvakom, a druga liga će dobiti dva nova kluba. Tako će sa 16 momčadi biti proširena na čak 18.

Vinkovačka Cibalija je ovom odlukom ujedno i sačuvala drugoligaški status. Podsjetimo, Cibalija je uoči prekida prvenstva bila na posljednjem mjestu prvnstvene tablice i realno s malim izgledima za očuvanje drugoligaškog statusa.

Donesena odluka nije iznenađujuća, istaknula je Dea Lasić, izvršna direktorica Cibalije dodavši kako je na prvom mjestu uvijek zdravlje i sigurnost svih sudionika. “Također, važan razlog zašto se neće nastaviti Druga hrvatska nogometna liga je i jako teška financijska situacija u kojoj su se našli drugoligaši zbog ekonomske krize uzrokovane koronavirusom.”, rekla je Lasić.

I sportski direktor Cibalije Krešimir Tomić kaže kako je riječ je o jednoj sasvim razumnoj odluci Hrvatskog nogometnog saveza. “Razlozi za to su, jasno, sigurnosne (odnosno zdravstvene) prirode, ali i ekonomske. Naravno, hrvatski drugoligaši, ali i neki prvoligaši nisu pojam solventnosti i financijske stabilnosti. Naš stav, kao kluba je, a on je i izrečen u prijedlogu svih drugoligaša, da ponovno okupljanje i treniranje igrača nije moguće te da nije u skladu sa zaštitom njihovog fizičkog i psihičkog zdravlja koji im želimo pružiti, kako u regularnim uvjetima tako i u ovim izvanrednim. Tu je i drugi veliki problem, a to je ekonomski aspekt za slučaj nastavka igranja prvenstvenih utakmica. Sponzora više nema, a gradski proračuni od kojih klubovi žive su prazniji nego ikad.”, rekao je Krešimir Tomić.

Trenutno Cibalija, kao i svi ostali klubovi tražitelji licence u HNL-u, čeka 20. svibnja i odluku prvog stupnja o izdavanju licenci Hrvatskog nogometnog saveza za sezonu 2020/2021.