17 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

Cijepljenje protiv gripe: Osobe u riziku cijepiti se trebaju svake godine jer se virus gripe stalno mijenja

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Uoči sezone gripe 2023./2024. u Hrvatsku je stiglo 500.000 doza cjepiva te je obavljena njihova distribucija u županijske Zavode za javno zdravstvo iz kojih onda u ambulante liječnika obiteljske medicine.

Iako cijepljenje protiv gripe službeno započinje u ponedjeljak, 30. listopada, neki županijski zavodi već su stigli dostaviti cjepivo u ambulante pa je cijepljenje negdje već i počelo. Kakva je situacija u našoj županiji rekla nam dr. Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo VSŽ.

Početkom ovoga tjedna u našu županiju je stiglo 16.000 doza cjepiva isto kao i prošle godine. To je cjepivo već distribuirano u ambulante obiteljske medicine gdje se cijepljenje primarno i provodi. Važno je naglasiti da je cjepivo stiglo u dovoljnoj količini i da je stiglo na vrijeme što znači da se i cijepiti može na vrijeme i spremno dočekati sezonu gripe s razvijenim imunitetom. U nekim ambulantama cijepljenje je već počelo, a počet će i u ostalima, a svi pacijenti o tome na vrijeme dobiju obavijest“, ističe dr. Kata Krešić napominjući još jednom koliko je cijepljenje protiv gripe važno za pojedine skupine kojima se preporučuje i za koje je i besplatno.

O provođenju postupka cijepljenja pitali smo u vinkovačkoj ordinaciji dr. Meri Fraćin.


Prošle godine procijepili smo oko 180 pacijenata, uglavnom su to pacijenti s kroničnim bolestima kao što su dijabetes, hipertenzija, plućne i nefrološke bolesti te pacijenti iznad 65 godina. O svom trošku cijepilo se tek desetak pacijenata mlađe dobne skupine bez komorbiditeta. Za ovu godinu dobili smo 200 doza. Pacijenti koji su već zvali za cijepljenje su stavljeni na listu za cijepljenje i naša sestra ih zove pri kraju radnog vremena radi termina. Dok traje cijepljenje imamo zakazane termine svaki dan, obično u prvoj smjeni od 11 do 12 sati, a u drugoj smjeni od 17 do 18 sati po 10 do 15 pacijenata“, ističe dr. Meri Fraćin uz poruku svima kojima je to preporučeno da se svakako i cijepe.

Cijepiti se mogu i oni kojima to nije posebno preporučeno, a žele se zaštiti od gripe. Oni moraju cjepivo kupiti u ljekarni uz uputnicu svoga liječnika koji ih i cijepi. Ljekarne cjepivo naručuju kod svojih dobavljača. U Ljekarni Kalenić kažu nam da velikoga interesa za kupnju cjepiva u pravilu nema te se nabavlja u manjim količinama. Oni ga imaju po cijeni od 14,69 eura.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno