14 C
Vinkovci
Subota, 30. rujna 2023.

Počelo cijepljenje protiv gripe kod obiteljskih liječnika

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Ove jeseni u županijski Zavod stiglo je 16 000 doza cjepiva protiv gripe. Prošle godine utrošeno je oko 12 500 pa cjepiva neće nedostajati.

„Cijepljenje se unazad dvije godine provodi isključivo u ordinacijama liječnika obiteljske medicine odnosno pedijatrijskim ambulantama, a posebno važan je dogovor oko termina cijepljenja s obiteljskim liječnikom, telefonski ili kako je određeno u ordinaciji izabranog liječnika”, ističe ravnateljica županijskog Zavoda dr. Kata Krešić.

Arhiva

Zbog pojave dijabetesa, Zlatko se ove godine prvi puta cijepio kod svoje obiteljske liječnice Ines Tkalčević Jurišić kojoj upiti za cijepljenje stižu već neko vrijeme.

„Za našu ordinaciju obiteljske medicine od 1700 pacijenata, na raspolaganju je trenutno 120 doza. Kod većeg interesa možemo naručiti dodatne doze. Za sada smo u prvom tjednu cijepili oko 70 pacijenata”, istaknula je uz napomenu kako naručuje pacijente da bi zdrave odvojili od onih s akutnom infektivnom bolesti, koja je napominje doktorica, jedna od kontraindikacija za primanje cjepiva.

S obzirom na to da su postpandemijske epidemiološke mjere svedene na minimum, predviđa se sezona s većim brojem oboljelih.

„Za cijepljenje protiv sezonske gripe svake godine uistinu bude velik odaziv. No oni koji se prošlih godina odazivaju i ove su godine bili među prvima. Naravno da liječnici obiteljske medicine koji u skrbi imaju Domove za starije i nemoćne, organiziraju cijepljenje i za tu rizičnu skupinu pacijenata, a cijepljenje je, da ne kažem obavezno, za nas zdravstvene radnike jer smo svakodnevno višestruko izloženi zarazi. Nažalost, prati se porast kontakata i pregleda u ordinacijama obiteljske medicine tako da smo gotovo nezaštićeni pred bilo kojom infektivnom bolesti”, kaže obiteljska liječnica.

Stoga je najučinkovitija mjera zaštite cijepljenje, naročito posebnih kategorija stanovništva kod kojih gripa može biti izrazito teška bolest s ozbiljnim komplikacijama pa i smrtnim ishodom. Cjepivo nije živo, dakle ne izaziva gripu, nuspojave su rijetke i kratkotrajne, zanemarive u odnosu na bolest. Primjerice, crvenilo na koži, neznatna bol u mišićima ili blaga temperatura, pojašnjava dr. Krešić.

„Cijepljenje je besplatno i preporučljivo za starije od 65 godina, kronične bolesnike neovisno o dobi, zdravstvene djelatnike, trudnice, pretile osobe odnosno sve sa slabijim imunološkim sustavom”, poziva epidemiologinja.

Djeca od 6 mjeseci pa nadalje mogu se cijepiti protiv gripe, a od 12 godina i stariji istovremeno protiv Covida i gripe.

Ostali cjepivo mogu kupiti u ljekarni i naručiti se kod izabranog liječnika.

„Što se preporuke za cijepljenje protiv sezonske gripe tiče, kao i za ostala dostupna cjepiva, jasan je stav zdravstvenih radnika odnosno cjepitelja. Svako cjepivo koje na tržište dođe je sigurno i provjereno. Svatko tko se nađe u gore nabrojanim skupinama, treba se odazvati pozivu i cijepiti u svrhu zaštite sebe, svoje obitelji i cjelokupne populacije”, poruka je liječnice Tkalčević Jurišić.

Zanimljivo, prve pandemijske godine, zbog mjera, Hrvatska je bila bez oboljelih od gripe, a primjerice 2021. u županiji smo bili ispod 200 slučajeva što su male brojke, zaključuje Kata Krešić podsjećajući da osobe koje iz nekog razloga nemaju izabranog liječnika, mogu se, uz prethodnu najavu, cijepiti u Zavodu za javno zdravstvo.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno