27 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. lipnja 2022.

Cilj je besplatan bežični pristup internetu

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Europska komisija pokrenula je internetski portal WiFi4EU. Zato su općine u Europskoj uniji pozvane su da se prijave na natječaj i podnesu projektne prijedloge za izgradnju pristupnih točaka za besplatan bežični internet na javnim mjestima. U okviru Programa, općinama se nudi vaučer u vrijednosti od 15.000 eura za uspostavu pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima: parkovima, trgovima, javnim zgradama, knjižnicama, zdravstvenim ustanovama, muzejima i ostalim. Općine vaučere WiFi4EU mogu iskoristiti za kupnju i instalaciju opreme za Wi-Fi (bežične pristupne točke) u svojim javnim prostorima, a troškove rada i održavanja mreže, tijekom najmanje tri godine nakon postavljanja pristupnih točaka, snosit će općine.

Cilj inicijative je zajamčiti da svako europsko selo i svaki grad do 2020. dobiju besplatan bežični pristup internetu oko glavnih središta javnog života. Ova inicijativa omogućit će besplatan pristup internetu na javnim mjestima diljem EU-a. Zahvaljujući novom programu, lokalne zajednice će olakšati građanima pristup internetu i omogućit će im da u potpunosti iskoriste bezbrojne mogućnosti koje donosi digitalizacija.

U proračunu EU-a za program WiFi4EU do 2020. namijenjeno je 120 milijuna eura. Prvi poziv za podnošenje projektnih prijedloga bit će otvoren 15. svibnja, a predviđena su još četiri poziva. Aplicirati mogu općine i institucije pod njihovim okriljem. U okviru prvog poziva dodjeljivat će se najmanje 15 vaučera po državi.

Informacije o tome kako podnijeti zahtjev za dobivanje vaučera WiFi4EU dostupne su na linku: http://www.ra-vsz.hr/vijesti/program-wifi4eu/1906

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno