1 C
Vinkovci
Subota, 20. travnja 2024.

Cilj je postojeće šumske resurse staviti u funkciju lokalnog gospodarskog razvoja

Više od autora

- vl promo-

U Gradištu je održana redovna godišnja izvještajna sjednica Skupštine Drvnog klastera Slavonski hrast koja okuplja drvoprerađivače, lokalnu zajednicu, obrazovne i nastavno-istraživačke institucije i sve zainteresirane za upotrebu i promociju hrasta, jasena i drugih vrsta drva. Skupštini su među brojnim gostima i uzvanicima nazočili i prodekan Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Pervan te predstavnik Hrvatskog šumarskog instituta koji je klasteru vrlo bitan u pripremi projekata. Cilj klastera je dizanje konkurentnosti drvoprerađivača novim znanjima i novim tehnologijama. Naglasak na sjednici stavljen je na projekte koji su u provedbi ili su u pripremi. “Od projekata koji su u provedbi izdvojio bih projekt Rosewood koji provodi Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj, a koji je usmjeren na pametno i održivo korištenje drvne sirovine. Riječ je o projektu prijavljenom na natječaj u okviru Fonda Obzor 2020. koji je izravno pod Europskom komisijom koja je prepoznala isti onaj problem na europskoj razini koji i mi ovdje imamo na lokalnoj razini. To je velika vrijednost šumskog resursa, a nedovoljna vrijednost finalnih proizvoda i nedovoljno finalnih proizvoda s visokom dodanom vrijednosti.” – rekao je direktor Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj Ivan Ambroš.

Što se tiče projekata u pripremi, kao najznačajniji infrastrukturni objekt istaknut je Drvno-tehnološki centar koji će se graditi u poslovnoj zoni Ambarine u Gradištu vrijedan 25 milijuna kuna s PDV-om, a trenutačno je u evaluaciji. Riječ je o strateškom razvojnom projektu Vukovarsko-srijemske županije i dijelu Razvojnog sporazuma Slavonija, Baranja i Srijem na čijoj se pripremi već dugo radi zbog izrade opsežne dokumentacije, a uskoro bi konačno trebao i zaživjeti.


Drvni klaster osnovan je kako bi se spajalo šumarstvo i drvna industrija u interesu lokalne zajednice – kroz održivi razvoj, zaštitu okoliša i povećanje konkurentnosti šumarstva i drvne industrije pametnim korištenjem vrijedne drvne sirovine. Na prostoru Vukovarsko-srijemske županije nalazi se najveća šuma hrasta u Europi – spačvanski bazen. “Zlatni hrast”, kako ga Europljani vole zvati, raste upravo ondje i strateški je resurs Vukovarsko-srijemske županije. Pametnim i učinkovitim korištenjem tog vrijednog resursa na lokalnom području planira se otvoriti više od 1000 novih radnih mjesta u lokalnoj drvnoj industriji. Strateški cilj Vukovarsko-srijemske županije je zadržati posječenu sirovinu i nastaviti otvarati nova radna mjesta. U članstvo Drvnog klastera Slavonski hrast primljena su dva nova člana: Općina Gradište i Općina Stari Jankovci.

Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro koji je nazočio Skupštini Drvnog klastera ističe da je cilj postojeće šumske resurse staviti u funkciju lokalnog gospodarskog razvoja. Treba promijeniti politiku prodaje i isporuku trupaca u Hrvatskim šumama kako bismo lokalnim drvoprerađivačima osigurali sirovinu koja bi se prerađivala tamo gdje se i posiječe. Time bi se, smatra, snizili troškovi proizvodnje i stvarala veća dodatna vrijednost finalnog proizvoda. Sve bi to u konačnici rezultiralo promocijom brenda slavonskog hrasta na europskom i svjetskom tržištu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno