Jedno od ključnih ministarstava u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo poljoprivrede, nakon odlaska Tomislava Tolušića preuzela je nova ministrica Marija Vučković. U jednom od svojih prvih govora u javnosti, Vučković je za HRT govorila o prioritetima u daljnjem radu ministarstva, te je tom prigodom navela zaustavljanje pada u najvažnijim sektorima hrvatske poljoprivrede, ribarstvu i akvakulturi. Istaknula je i povećanje konkurentnosti, produktivnosti te ostanak ljudi u ruralnim prostorima. Što se tiče ribarske infrastrukture, naglasila je da je osigurano 310 milijuna kuna za obnovu ribarskih luka i drugu infrastrukturu.

Poljoprivrednike će posebno zanimati da je govorila i o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. Naime, decentralizaciju upravljanja raspolaganja poljoprivrednim zemljištem ocijenila je dobrom odlukom te smatra da će se time početi rješavati problemi. “Mislim da jedinice lokalne samouprave to mogu izvesti, a da im mi možemo još bolje i učinkovitije pomoći. Prošli tjedan smo objavili prvu elektronsku aplikaciju, radimo i na olakšanju procedura i vjerujem da ćemo odgovoriti svim novim izazovima. Zakonom su osigurani prioriteti za stočarstvo, mlade, dosadašnje korisnike i domicilno stanovništvo”, poručila je.

Što se tiče povlačenja sredstava iz Europske unije, ministrica je navela da je putem programa Ruralnog razvoja, vrijednog 2,4 milijardi eura, do sada ugovoreno oko 70 posto sredstava te da su isplate izvršene za oko 40 posto. “Statistika ga čini najuspješnijim programom koji se financira iz europskih strukturnih i investicijskih instrumenata”, istaknula je Vučković. Dodala je da je iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo ugovoreno 55 posto sredstava. Ministrica se osvrnula i na kvalitetu hrane koja se konzumira u Hrvatskoj, te je naglasila da jedemo sigurnu hranu, ako istu uspoređujemo s drugim europskim zemljama. “Imamo i sustav uzbunjivanja. Radimo i na dobivanju dozvola za prodaju naših proizvoda na udaljenim trećim tržištima poput Japana, Rusije, Ukrajine. To će donijeti oporavak poljoprivrede”, zaključila je Vučković.