Kontaktirajte nas

Aktualno

Civilni stradalnici nakon 25 godina dočekali zakon koji ispravlja nepravdu

Objavljeno

-

Foto: PIXSELL

Civilni stradalnici iz Domovinskog rata donošenjem istoimenog Zakona konačno su ostvarili status i prava te mogu konkurirati za osobnu invalidninu i to u iznosu od 114 do 3824 kune, ovisno o stupnju oštećenja. Vještačenja će obavljati liječnička povjerenstva u okviru Ministarstva hrvatskih branitelja, piše Glas Slavonije.

Dosadašnji Zakon o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, donesen 1992. godine, dvanaest puta je mijenjan. Usprkos tomu, izmjenama nisu bili obuhvaćeni svi civilni stradalnici, niti su prava bila prilagođena njihovim potrebama, mišljenja su.

Novi zakon otvara i rokove za podnošenje zahtjeva za priznavanje statusa civilnog invalida rata po osnovi oštećenja organizma nastalog zbog dobivene bolesti, pogoršanja ili kao posljedicu rata.

S obzirom na rasprave aktualizirane u Saboru u kontekstu “izjednačavanja agresora i žrtve”, strogo su propisane zapreke za ostvarivanje statusa pripadnicima, pomagačima ili suradnicima neprijateljskih vojnih i paravojnih postrojbi, kao i osuđenima zbog ugrožavanja ustavnog poretka i sigurnosti RH. U tzv. spornom članku 5 nema govora o tome već se ispravlja civilizacijska nepravda prema stradalnicima, poručuju iz Udruge civilnih žrtava Domovinskog rata.

“Nas približno 1800 smo već evidentirani i samo ćemo dobiti drugo rješenje koje glasi da je osnovica podignuta sa 100 na 115 %, gdje se mijenja iznos obiteljske invalidnine. One su sada 40 % od prosjeka osnovice u RH i nema cenzusa, što bi bilo oko 1530 kuna. Obitelj poginulih i nestalih morat će još ishoditi neke dokumente u našim ustanovama. To je doista ograničeno, time ne može biti baš svatko obuhvaćen. Pa zar bismo mi pristali da netko tko je, primjerice, ubio naše dijete uđe u ovaj zakon, da bude agresor izjednačen s majkom poginuloga djeteta? Zajednica civilnih stradalnika od 2017. godine uključena je u osmišljavanje zakona s ministarstvima. Naša predsjednica je bila na svim sastancima, a i mi smo po županijama prijedlog zakona pročitali, dali primjedbe i nadopune, a nešto i izbacili. Tako da govoriti da to obuhvaća agresore doista nije u redu. I taj članak 5. doista govori o tome da ne može biti tako, vi u njemu jasno možete pročitati koja su tu sve ograničenja”, kaže Ružica Bisaha iz osječko-baranjskog ogranka Udruge.

Do sada je većini zapreka bio imovinski cenzus. Izmjenama je za očekivati oko 2500 novih korisnika prava. Radi se o obiteljskim mirovinama i slučajevima nestalih.

“Svi smo mi imali kruha, vode, struju, grad je funkcionirao zbog tih ljudi. I onaj iz Hitne pomoći što me je vozio, on je svoju glavu stavio u torbu kada je pod granatama po mene dolazio”, poručuje Bisaha uz napomenu kako im ovo puno znači jer su mnogi s vrlo malim mirovinama te će im tih 1530 kuna značiti jednako kao braniteljima njihove mirovine od 5000 kuna.

Aktualno

U županiji bez novopozitivnih na koronavirus

Objavljeno

-

Napisao/la

    50 pregleda

U Vukovarsko – srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19. Nema ni preminulih.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 12.452, od kojih je 12.105 izliječenih, a ukupno je preminulo 259 osoba.

Trenutno je u županiji 7 osoba na bolničkom liječenju.

U protekla 24 sata testirano je 138 osoba, te ih je ukupno do sada testiranih na području županije 77.066.

U samoizolaciji se nalazi 191 osoba.

Nastavi čitati

Aktualno

Na Ljetnom se kinu tražilo mjesto više

Objavljeno

-

Napisao/la

    165 pregleda

Najmlađi žitelji grada napokon su dočekali održavanje Ljetnog kina koje već tradicionalno posljednjih desetak godina organizira Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci pod pokroviteljstvom Grada. Svako se Ljetno kino razlikuje po svojoj tematici, a ove je godine podređeno isključivo mališanima i prikazivat će se samo animirani sinkronizirani filmovi.

Tako su jučer oni najmlađi uživali u dvorištu knjižnice uz Priču o igračkama 4, dobro društvo i još bolji ambijent. Sva mjesta bila su popunjena, a animirani se film gledao na pravom filmskom platnu što je još uvelike pridonijelo dojmu.

Projekcija prvog animiranog filma, The Angry Birds 2, po rasporedu je bila predviđena za prošli petak, ali zbog kiše i lošeg vremena se nažalost morala otkazati. Na raspored će ponovno doći nakon svih ostalih planiranih crtića, odnosno 20. kolovoza. Osim toga, za 30. srpnja planiran je Tko se boji vuka još, nakon toga, 6. kolovoza, simpatični bik Ferdinand te na samom kraju Snježno kraljevstvo 2 za 13. kolovoza.

Nastavi čitati

Aktualno

Periska nije suvenir!

Objavljeno

-

Napisao/la

    215 pregleda

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem akcije “Jeste li ih vidjeli?” poziva građane da dojave lokacije na kojima su opažene žive jedinke.

Cilj akcije koju provodi Zavod za zaštitu okoliša i prirode jest identifikacija i očuvanje živih jedinki plemenite periske (Pinna nobilis) u prirodi te praćenje stanja njezine populacije, koja je trenutno pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru, priopćilo je Ministarstvo.

Od prve pojave zaraze i masovnog pomora u hrvatskom dijelu Jadranskog mora potvrđeno je 17 živih jedinki plemenite periske u prirodi, na različitim lokacijama duž Jadrana. “Sve je manji broj živih jedinki u moru pa je za opstanak vrste ključno pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi se dalje mogle razmnožiti i stvoriti prirodni imunitet”, ističu u Ministarstvu.

Pri identifikaciji živih jedinki plemenite periske u prirodi treba provjeriti reagira li zatvaranjem ljušture na vanjski podražaj, odnosno na kretanje morske vode u njenoj neposrednoj blizini. Naime, uspravna ljuštura plemenite periske u sedimentu ne podrazumijeva nužno i živu jedinku. Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta pa je se ne smije dirati, a svako namjerno vađenje živih ili mrtvih jedinki odnosno praznih ljuštura je zabranjeno.

Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske, lokacijama na kojima su opažene i fotografije građani mogu dojaviti na mrežne stranice Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ili na adresu vrste@mingor.hr.

Zaprimljene dojave moći će se pregledati na Bioportalu gdje su dostupni i podaci o lokacijama plemenite periske dosad prikupljeni u suradnji sa znanstveno-stručnom zajednicom i zainteresiranom javnošću.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 8 minuta

U županiji bez novopozitivnih na koronavirus

U Vukovarsko – srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19. Nema ni preminulih. Od početka...

Aktualnoprije 2 sata

Na Ljetnom se kinu tražilo mjesto više

Najmlađi žitelji grada napokon su dočekali održavanje Ljetnog kina koje već tradicionalno posljednjih desetak godina organizira Gradska knjižnica i čitaonica...

Aktualnoprije 4 sata

Periska nije suvenir!

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo...

Vijestiprije 16 sati

DIH PANNONIA uvršten u bazu potpuno operativnih DIH-ova Europske komisije

Digitalni inovacijski centar DIH PANNONIA, sa sjedištem u Vinkovcima, čiji konzorcij obuhvaća 15 partnera i čiji je nositelj i koordinator...

Aktualnoprije 17 sati

Kino pod zvijezdama

Ovoga srpnja, u sklopu svog Ljetnog programa, Hrvatski dom Vukovar po prvi put organizira Kino pod zvijezdama, koje je besplatno...

Aktualnoprije 18 sati

EU digitalne Covid potvrde od danas vrijede 270 dana

Od danas EU digitalne Covid potvrde o cijepljenju vrijede do 270 dana te se njihov status može provjeriti i u...

Aktualnoprije 19 sati

Hrvatski savez slijepih: Apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja

Hrvatski savez slijepih danas je uputio apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja. “Potaknuti učestalim napisima u raznim medijima, Hrvatski savez slijepih...

Aktualnoprije 21 sat

Od ponedjeljka strože mjere na Jadranu

Za dio Hrvatske od ponedjeljka na snagu stupaju strože epidemiološke mjere, u pet županija, Novalji, Senju i Karlobagu broj okupljenih...

Najčitanije