Članovi vinkovačke pjevačke skupine Lipa posjetili su aerodrom Sopot te na novouređenoj aerodromskoj terasi proveli ugodnu večer, družeći se sa članovima Zrakoplovnog kluba Vrabac. Upravitelj aerodroma Milan Mravinac, proveo ih je kroz hangare i pokazao dvanaest različitih zrakoplova u vlasništvu kluba i članova kluba. “Neki od ovih aviona su jedinstveni na našim prostorima i ne mogu se vidjeti u okruženju, baš kao što je talijanska replika aviona Fieseler Storch Fi-156, konstruiran 1938. godine za potrebe Luftwaffe nacističke Njemačke a kao laki izviđački avion posebnih karakteristika”, objašnjava Mravinac.

Ove posebne karakteristike, koje su obilježile jedan povijesni događaj prezentirao je poletjevši avionom, doslovno iz aerodromskog dvorišta. Naime, kada se fašistički vođa Benito Mussolini, u rujnu 1943. godine, našao u okruženju savezničke vojske na jednoj uzvisini planine Gran Sasso kod Rima, bez ikakovog izgleda za bijeg, Hitler šalje upravo ovaj tip aviona, koji je bio u mogućnosti sletjeti na prostor od samo stotinjak metara ispred hotela, te pokupiti Mussolinija saveznicima ispred “nosa” i odvesti ga u Beč.

Pored ovog zanimljivog zrakoplova, članovi Lipe su vidjeli i mali poslovni avion sa salonom za 4 putnika i kabinom za 2 pilota. Impresivan je bio podatak, da je ovom avionu potrebno svega 45 minuta od Vinkovaca do Dubrovnika, jer leti brzinom od 350 km/h. Druženje je nakon obilaska aerodroma i pregledanih svih aviona i ostalih letjelica, uz pjesmu i druženje, nastavljeno do kasno u noć.