14 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. rujna 2023.

Radovi iz robotike, programiranja, 3D modeliranja, digitalnog crtanja i izrade videoigara

Više od autora

- vl promo-

U lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci članovi Udruge Locus predstavili su kroz projekt STEM4ALL završetak još jedne uspješno provedene školske godine robotike, programiranja, 3D modeliranja i ispisa, digitalnog crtanja i izrade videoigara.

Dopredsjednik udruge Tomislav Stepić istaknuo je kako je ovo tradicionalno završno druženje gdje svake godine nakon školske godine naprave prezentacijsku aktivnost kojom djeca svojim roditeljima, prijateljima i zainteresiranoj javnosti predstave što su radili tijekom protekle godine.

Kad je riječ o aktivnostima, kaže kako imaju digitalno crtanje gdje djecu njihovi mentori uče pravilnom crtanju, ali u digitalnim alatima pomoću digitalnih tableta, grafičkih tableta i računala. Zatim imaju i 3D modeliranje i animaciju, što je ujedno i jedna od novijih aktivnosti. Profesori s njima rade u alatu u blenderu te ih pripremaju za tržište rada. Imaju i razvoj videoigara u 2D i 3D okruženju za kojim je velika potražnja na tržištu rada, a uz to imaju i 3D printanje.

“Od svih navedenih aktivnosti digitalno crtanje mladima je izuzetno atraktivno, kao i 3D modeliranje i razvoj videoigara. U Udrugu najmlađi ulaze kroz robotiku, a kasnije se opredjeljuju za njima atraktivnije stvari”, kaže Stepić.

Dominik Grahić maturant je Tehničke škole Ruđera Boškovića, a istaknuo je kako je ovo ujedno i njegova zadnja godina u Udruzi. Predstavljaju 3D modeliranje, ali i specifičnu 3D animaciju. „Naš projekt bio je napraviti beskonačnu animaciju koja kad se završi opet ponavlja u isto točki gdje je i počela. Uvijek učimo nešto novo što možemo primijeniti i u stvarnom životu. Sa sigurnošću mogu reći da mi je pomoglo u životu, a vjerojatno će i u daljnjem učenju i studiranju”, rekao je učenik Dominik dodavši kako je njegov izbor fakulteta FERIT u Osijeku.

Učenik osmog razreda Božidar Babić detaljno nam je opisao njihov projekt za čiju realizaciju im je trebalo mjesec dana. „Ovaj projekt baziran je na mlinovima na Savi, a mlin je spojen sa sajlama na kopno. Kad bi brodovi došli, radar bi detektirao. Mlinovi bi se povukli prema kopnu kako bi brod mogao proći. Tako iskorištava maksimalnu energiju, ne zaustavljamo rad cijelog mlina kad brod prolazi. Isto tako, imali bi termometar na mlinu i tako bi kad dođe do mogućnosti zaleđivanja opet sajlama povukli mlin prema kopnu i zaleđenje se razbije, mlin bi vratili i iskoristili preko zime energiju. Stari mlinovi bi se inače tijekom zime i jeseni skroz povuki i ne bi uopće radili, a mi smo od balvana stavili međicu okolo, velika drveća ne bi sprječavala rad mlina”, rekao je istaknuvši kako su se na projektu podijelili na robota i projekt gdje ih je na projektu radilo četvero, a na robotu petero.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno