1 C
Vinkovci
Subota, 20. travnja 2024.

Cockney Rebel – The Human Menagerie (1973.)

Više od autora

- vl promo-

Steve Harley

Grupu COCKNEY REBEL osnovao je bivši novinar Steve Harley a album The Human Menagerie prvi je od dva potpisana sa Cockney Rebel. Rebeli su bili engleski glam rock band čija je glazba često puta koketirala s popom ali progresivnim rockom. Inspiraciju za prvi album ‘The Human Menagerie’ Harley je pronašao posjećujući noćne folk klubove tijekom 1971. i 1972. godine dok je iskustvo stjecao nastupajući kao support slavnom Jeffu Becku.

Slijedeće, 1973. godine, pod okriljem EMI-ja, izlazi legendarni debi ‘The Human Menagerie’ s deset skladbi, koje je producirao Neil Harrison, među kojima će sigurno najzapaženijima ostati uvodna ‘Hideaway’, finalni monumentalni progressiv ‘Death Trip’ te legendarni ‘Sebastian’.

Osim Stevea Harleya na snimanju albuma sudjelovali su inventivni multi-instrumentalist Jean-Paul Crocker koji je svirao gitaru, električnu violinu i mandolinu, Milton Reame-James na klavijaturama, Paul Jeffreys na basu te Stuart Elliott za bubnjem.


U toj su istoj postavi već slijedeće godine objavili još jednu sjajnu ploču, legendarni ‘The Psychomodo’ da bi potom Harleya napustili Crocker, Reame-James i Jeffreys, a ovaj nastavio karijeru uz pomoć originalnog bubnjara Staurta Elliota i novih pridruženih članova Jima Cregana, Georgea Forda i Duncana Mackaya s kojima je 1975. objavio svoj posljednji veliki, ali ipak nešto slabiji, uradak naslovljen ‘The Best Years Of Our Lives’. Zanimljivo je da se baš na njemu našla popularna skladba iz tog vremena ‘Make Me Smile (Come Up And See Me)’ koja je uvelike obilježila daljnju karijeru Stevea Harleya …

Izdavač: EMI / Universal Music Hrvatska

COVER The Human Menagerie

VIDEO: Sebastian (Live 1976.)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno