Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, istaknuo je da je u sedam dana u Hrvatskoj izdano 100.000 covid-potvrda, dok više od 1.7 milijuna osoba ima pravo na digitalnu EU covid-potvrdu.

“Hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde potvrdio je punu funkcionalnost i interoperabilnost. Više od 100.000 građana preuzelo je svoju potvrdu u samo sedam dana. Zahvaljujem građanima na interesu i napominjem kako više od 1.7 milijuna osoba, čiji su podaci u nadležnim registrima, ima pravo dobiti EU digitalnu COVID potvrdu”, kazao je Božinović dodavši kako je kroz sustav korisničke podrške odgovoreno na više od dvije tisuće upita građana.

Kaže i kako se provjera potvrda provodi na graničnim prijelazima bez poteškoća i zastoja. Do sada je uspješno validirano više od 8000 EU DCP Poljske, Češke, Grčke, Danske, Bugarske, Latvije i Hrvatske, čime je potvrđena puna interoperabilnost među državama članicama.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala Republiku Hrvatsku da prezentira razvoj, implementaciju i rezultate Hrvatskog nacionalnog sustava za izdavanje EU DCP – dodao je ministar.