13 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Crveni križ poziva na doniranje viškova hrane

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Hrvatski Crveni križ poziva sve primarne proizvođače hrane, obiteljska poljoprivredna gospodarstva da se odazovu kampanji te donacijom viškova hrane pomognu najpotrebitijima u lokalnoj zajednici, a ujedno i sudjeluju u smanjenju otpada od hrane.

Zašto donirati viškove hrane?

Veliki broj primarnih proizvođača hrane, uključujući obiteljska poljoprivredna gospodarstva, ima viškove u svome poslovanju kojih se rješavaju na različite načine, a nešto više od 20% viškova doniraju, napominju u Crvenom križu.

Statističko istraživanje Ministarstva gospodarstva i zaštite okoliša pokazuje poražavajuće podatke – gotovo 290.000 tona hrane završi u smeću, od toga 76% nastane u kućanstvima, a 24% u poslovnom sektoru. Od ukupne količine otpada od hrane, 107.000 tona, odnosno oko 38% otpada od hrane je jestivi dio.

Od 24% otpada nastalog u poslovnom sektoru, 14% otpada od hrane nastaje u primarnoj proizvodnji uključujući obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Najčešće se baca meso, voće, povrće, krumpir.

S druge strane, prema istraživanju Državnog zavoda za statistiku, više od petine stanovništva, odnosno gotovo 800.000 stanovnika Hrvatske je u riziku od siromaštva. U riziku od siromaštva nalazi se svaka druga osoba starija od 65 godina koja živi sama, a više od polovice mirovina niže je od hrvatske linije siromaštva i nije dostatna za dostojanstven život. Zabrinjavajuća je i materijalna deprivacija. Trećina kućanstava, odnosno gotovo 500.000 kućanstava u Republici Hrvatskoj vrlo teško ili teško spaja kraj s krajem. Zabrinjavajući je i podatak da je u Republici Hrvatskoj 5,6% osoba, odnosno preko 200.000 osoba koje žive u kućanstvima koja si ne mogu svaki drugi dan priuštiti kvalitetan obrok koji sadržava meso, piletinu, ribu ili vegetarijanski ekvivalent.


Donator hrane može donirati hranu preko posrednika u lancu doniranja hrane ili izravno krajnjem primatelju hrane. Posrednici u lancu doniranja hrane su ključna karika između donatora i krajnjih primatelja.

Društva Crvenog križa registrirani su posrednici u doniranju hrane, posjeduju logističke kapacitete za prihvat i podjelu donacija te baze podataka/evidencije korisnika/krajnjih primatelja koji su u potrebi.

Viškove hrane možete donirati u gradskim i općinskim društvima Hrvatskog Crvenog križa, a u okviru projekta „Humanitarni paket za Slavoniju i Pounje 3“ možete se obratiti sljedećim gradskim društvima Crvenog križa: Županja, Vinkovci, Vukovar, Ilok, Slavonski Brod, Nova Gradiška, Novska i Hrvatska Kostajnica.

Donirati se može svaki radni dan u redovnom radnom vremenu.

“Pozivamo sve primarne proizvođače hrane, obiteljska poljoprivredna gospodarstva da se odazovu kampanji te donacijom viškova hrane pomognu najpotrebitijima u lokalnoj zajednici, a ujedno i sudjeluju u smanjenju otpada od hrane”, poručuje Crveni križ.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno