Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci predalo je danas donaciju za štićenike Centra za rehabilitaciju “Mala Terezija” u Vinkovcima. Radi se o paketima koje su kao dodatnu humanitarnu notu u znak zahvalnosti za odigranu predstavu “Čarolija Božića” u izvedbi glumačke skupine Kluba Mladih Crvenog križa Vinkovci, pripremila djeca i roditelji polaznika Udruge za poticanje razvoja djece rane i predškolske dobi “Zlatni dani” iz Štitara, Babine Grede i Gradišta.
Vinkovački humanitarci, inače, već uobičajeno krenuli su vrlo aktivno u novu godinu. Tako je danas održana i prva akcija dragovoljnog darivanja krvi u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek. Na akciju u prostorijama Društva odazvalo se 15 darovateljica i 72 darovatelja. Po prvi put krv je darovalo 7 osoba, 4 muškarca i 3 žene.

Inače, plan za 2019. godinu bio je na području djelovanja GD Crvenog križa Vinkovci prikupiti 1.920 doza krvi, a prikupljeno je čak 2.129, odnosno 110,88 % od plana. Od toga su čak 373 osobe (17,50% od ukupnog broja) krv darovale prvi put, što je 2,5 puta više od prosjeka novih darovatelja u Republici Hrvatskoj. U 2020. godini planirano je u 48 akcija prikupiti također 1.920 doza krvi, a ako se po jutru dan poznaje, ističu u vinkovačkom Crvenom križu, plan prikupljanja doza krvi bit će znatno nadmašen i u ovoj godini.
“Zato želimo od srca zahvaliti svim darovateljicama i darovateljima krvi, jer će zahvaljujući njihovoj humanosti u našim bolnicama krvi biti dostatno za spas bolesnih ili ozlijeđenih osoba”, ističe Branko Tomić, ravnatelj GDCK Vinkovci.
Sljedeće akcije darivanja krvi najavljene su za 25. siječnja (subota), od 9 do 13 sati
u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci te za 27. siječnja (ponedjeljak), od 13 do 15 sati u prostorijama Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije u Vinkovcima.
Iz Crvenog križa podsjećaju i kako ovoga tjedna u vremenu od 9 do 12 sati u svom skladištu u Ulici Josipa Kozarca 10, vrše podjelu svježih konzumnih jaja koja je donirao Agroklaster.