- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Idućeg tjedna u Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci stižu paketi za 510 korisnika starije životne dobi. U svakom pakiranju nalazi se 30 zaštitnih maski i litra dezinfekcijskog sredstva za ruke s raspršivačem, potvrdio nam je ravnatelj Branko Tomić.

U okviru programa ‘Čuvajmo ih’, Hrvatski Crveni križ osigurao je paket zaštitnih sredstava za 23.000 starijih osoba slabijeg imovinskog stanja s ciljem smanjenja rizika zaraze koronavirusom.

Program Čuvajmo ih građani mogu podržati donacijom putem 2D koda

Programom su obuhvaćeni stariji od 65 godina s naglaskom na korisnike programa ‘Zaželi’ odnosno Pomoći u kući. Volonteri i djelatnici gradskog Crvenog križa do 15.prosinca će obići teren koji uključuje naselja bivše Općine Vinkovci i podijeliti pakete, najavio je Tomić.

Građani koji se žele upisati u donatore akcije ‘Čuvajmo ih’ koju provodi nacionalni Crveni križ mogu to činiti putem 2D koda uz pomoć svojih pametnih telefona.

Za područje Vukovarsko-srijemske županije osigurano je 1538 paketa.

‘Naši bake i djedovi nerijetko razgovore završavaju pozdravom „čuvaj se“, a sada je na nama red da im kao društvo pružimo podršku i sačuvamo ih, koliko je to moguće, te im pošaljemo poruku kako su važni članovi naše zajednice koji obiluju mudrošću i životnim iskustvom od kojeg možemo učiti“, istaknuo je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa. Starije osobe, a posebno one koje žive u siromaštvu, iznimno su ugrožena skupina za vrijeme prirodnih katastrofa i kriza pa tako i pandemije. COVID – 19 svima nam promijenio je svakodnevicu, ali najviše ipak starijim osobama kojima je ograničen kontakt s mlađim članovima obitelji,  vrtićkom djecom i školarcima, prijateljima i kolegama. Liječnici ponovno podsjećaju da, iako s maskama živimo već devet mjeseci, dio ljudi još uvijek nije naučio kako ih pravilno nositi. “Maska štiti nas same, kao i druge oko nas, ali samo ako se pravilno nosi. Maska mora prekriti nos, usta i bradu jer jedino tako obavlja funkciju zaštite”, poručio je dr. Siniša Zovko. Realizaciju ovoga programa podržali su Calzedonia Grupa i Međunarodni odbor Crvenoga križa. Cilj je osvijestiti širu zajednicu o važnosti skrbi za starije i nemoćne u vremenu pandemije.