32 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. lipnja 2022.

Cvelferija vrvi puževima, ali nema otkupljivača

Više od autora

- vl promo-
Skupljanje puževa u proljeće, kao i žira početkom jeseni, brojnim je stanovnicima sela u istočnome dijelu županjske Posavine, okruženom bogatim spačvanskim šumama, godinama bio pristojan izvor zarade. Kišno i toplo vrijeme puno vlage idealno je za puževe, ali umjesto da ovih dana skupljači obilaze teren, od očekivane zarade, kojoj su se nadali, neće biti ništa. To područje, pričaju mještani, vrvi puževima, ali nema ih tko preuzeti jer je interes otkupljivača i ove godine izostao.

Poplave od prije četiri godine puževima su poremetile bioritam, puno ih je tada stradalo. Populacija se u međuvremenu obnovila i mnogi mještani tvrde da ih nikada nije bilo u većem broju, ali sada za njih, više nitko i ne pita, osim razočaranih građana, koji su nadali da će posao s otkupom ponovno krenuti i da će bar nešto tijekom travnja i svibnja uspjeti zaraditi.

Za kilogram su puževa nakupci prijašnjih godina plaćali tri do četiri kune, a na europskom tržištu cijena puževa kretala se od 10 do 14 eura, a za očišćene i do 30 eura za kilogram.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno