26 C
Vinkovci
Petak, 19. srpnja 2024.

Cvijeće za blagdan Svih svetih skuplje i do 30 posto

Više od autora

- vl promo-

Prodajom krizantema, multi i grandiflora na vinkovačkoj tržnici, započele su pripreme za blagdan Svih svetih, blagdan kada slavimo sve one koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje.

Tradicionalno, prvi dan u mjesecu studenom, iskoristit ćemo za posjet naših pokojnika i na grob im ostaviti cvijeće i svijeće. Cvjećarima je oduvijek ovaj blagdan jedan od najunosnijih u godini, a raznolika ponuda cvjetnih aranžmana dostupna je našim građanima na brojnim mjestima.

Kako običaj nalaže, u trgovinama i na tržnicama kupujemo krizanteme, a mi smo odlučili provjeriti kako se kreću njihove cijene te odskaču li i koliko u odnosu na prethodne godine. Ove godine cvijeće ćete po jednakim cijenama naći i na vinkovačkoj tržnici i u trgovačkim lancima.

Na tržnici je između 25 i 40 kuna, ovisno o veličini cvijeta te radi li se o običnim krizantemama koje se prodaju po cijeni od 25 do 30 kuna ili grandi i multiflorama za koje će te morati izdvojiti 40 kuna. Iste cijene za ovu vrstu cvijeća su i u trgovinama.

Osim krizantema, u ponudi nude i razne cvjetne aranžmane koje možemo pronaći po cijenama od 20 kuna do 50 kuna. Kada usporedimo cijene s prošlom godinom, cvijeće je barem 30 posto skuplje ove godine, što i ne čudi s obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju.

Tako će nas zbog inflacije ovogodišnji odlazak na groblje stajati više nego ikad prije. Spomenimo i kako većina trgovačkih centara nudi umjetno cvijeće koje se kvalitetom ne može mjeriti s ponudom svježeg cvijeća, no kako nam kažu prodavači, kupci se odlučuju i za umjetne vrste dok znatiželjno obilaze štandove raznobojnog cvijeća.

”Svatko ima svoj ukus, najviše prodajemo krizanteme i cvjetne aranžmane, ali nađu se tu i pokoje druge vrste te lončanice. Brzo nam odlazi umjetno cvijeće jer je još vremena ostalo do blagdana, a ljudi koji su sada došli izdaleka žele se osigurati jer možda za blagdan neće biti tu. Živog cvijeća najviše ćemo prodati u utorak, na sam blagdan, kada će biti i najveća gužva”, rekla nam je prodavačica na vinkovačkoj tržnici.

Velika je ponuda i cvijeća u posudama i košarama za što ćete morati izdvojiti nešto malo više novca. Kada je riječ o lampionima, cijene variraju ovisno o, također veličini. Male ćete moći kupiti po cijeni od 7 kuna, srednje po 10, a najveće po cijeni od 12 kuna. Na Gradskom groblju Vinkovci nalazi se i svjećomat pa svoje svijeće možete kupiti i tamo cjenovno od 5 do 10 kuna.

Važno je napomenuti kako svake godine, uoči ovog blagdana, Hrvatska vatrogasna poziva građane na oprez prilikom paljenja i odlaganja svijeća zbog moguće opasnosti od nastanka požara.

Naime, velika količina upaljenih svijeća, rastopljenog voska i suhog cvijeća na grobljima lako je zapaljiva pa treba obratiti pozornost da se odavanje počasti ne pretvori u požarište.

Neki od savjeta koje vatrogasci preporučuju: nemojte paliti svijeće i šibice u blizini suhe trave, svijeće koje još gore i šibice ne bacati u travu ili smeće, ne uklanjati ugašene svijeće dok se ne ohlade i ne stavljati lampione na prozore kako ne bi došlo do požara zavjesa i namještaja.

Predstojećeg vikenda kao i na blagdan Svih svetih i Dušni dan očekuje se velika dinamika posjetitelja na grobljima pa ne treba zanemariti ovaj sigurnosni moment kako bi dostojanstveno obilježili dane u godini kada se sjećamo naših pokojnih.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno