Prošle godine pandemija koronavirusa spriječila je njegovo održavanje, dok je ovogodišnji organiziran za 18. lipnja, pa dok smo u njegovom iščekivanju prisjetili smo se svima nam omiljenog Cvjetnog korza bez kojega proljeće u Vinkovcima nije isto.

Naši najmlađi prošle godine nisu uspjeli zauzeti pješačku zonu i pretvoriti ju u veselu i razigranu paradu cvijeća, mašnica, leptirića i drugih kreativnih kostima, no epidemiološke prilike ukazuju na to kako će ovoga puta to ipak biti moguće. Dok čekamo, zavirili smo u arhivu Vinkovačkog lista i tekst o prvoj manifestaciji “Vinkovački cvjetni korzo”.

Dogodilo se to 31. svibnja 1998. godine i Cvjetni korzo bio je dio obilježavanja Dana državnosti. Započeo je u 9 sati okupljanjem u parku, nastavio se Mimohodom do PIK-ove zgrade i završio u 10 sati programom ispred spomenute zgrade. Kako piše u 22. broju Vinkovačkog lista, objavljenom 5. lipnja 1998., manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Gradskog poglavarstva Vinkovci u organizaciji Društva “Naša djeca”, a otvorio ju je tadašnji dogradonačelnik Vinkovaca Tomislav Čuljak.

Nakon mimohoda sudionika manifestacije vinkovačkim korzom ispred bivše PIK-ove zgrade održan je glazbeno-scenski nastup predškolske i osnovnoškolske djece. U prigodnom i izuzetno veselom programu, koji su vodili Nataša Ivankić i Zdenko Kanjuh, sudjelovali su svi vinkovački dječji vrtići, dječji dom Sveta Ana, Glazbena škola Josipa Runjanina, škola stranih jezika Way-Out, baletna skupina Lisinski, dječji ekološki vrtić Mak iz Osijeka, kulturni centar Gatalinka, vinkovačke mažoretkinje s limenom glazbom iz Županje te tri vinkovačke osnovne škole: Ivana Mažuranića, Bartola Kašica i Vladimira Nazora.

Najbolje maske vinkovačkih mališana i njihovih gostiju prve se godine nisu birale, no ne sumnjamo kako dobre zabave, smijeha i druženja nije izostalo. Događaj se pokazao kao pun pogodak za najmlađe, ali i sve ostale naše sugrađane, pa se ova tradicija zadržala sve do današnjih dana. Cilj ju je nastaviti, a 2020. godina trebala bi biti posljednja u kojoj je Cvjetni korzo izostao.

5.6.1998.

Broj 22