4 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. ožujka 2023.

Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje

Više od autora

- vl promo-

Danas, nedjelju prije Uskrsa slavimo Cvjetnicu: Nedjelju Muke Gospodnje. Ovaj kršćanski blagdan uvod je u Veliki tjedan, a u crkvama diljem zemlje i svijeta blagoslivljat će se grančice plami, maslina i lovorike.

Kada je Isus ulazio u Jeruzalem narod ga je dočekao s palminim i maslinovim grančicama u rukama. S njima su mu mahali, a putem kojim je išao na svojem magarcu rasporostirali svoje haljine. Običaj blagoslivljanja grančica počeo je u 4. stoljeću, a iz Rima u kojem se pojavio u 9. stoljeću se proširio po čitavom svijetu. Bogoslužje na ovaj dan ima dvostruki sadržaj: prvi je svečani Isusov ulazak u Jeruzalem (‘Hosana’), a drugi je pjevanje ili čitanje Muke Isusove (‘Raspni ga’).

S blagdanom Cvjetnice počinje Veliki tjedan, kada se katolici prisjećaju muke Isusove, tjedan velike ozbiljnosti i sabranosti,  a posebno se obilježava Veliki četvrtak, Veliki petak i uskrsno bdijenje, da bi sve završilo u nedjelju i to slavljem najvećeg katoličkog blagdana, Uskrsa.

Uz Cvjetnicu je vezan još jedan kršćanski običaj, a to je umivanje vodom u koju se prije stave latice cvijeća. Najprije se to odnosi na ljubičice jer one požure i uvijek ih ima na Cvjetnicu. No, ako prođu, kada je kasna Korizma, onda se to radi s drugim cvijećem ili mirodijskim biljem. To je jedan način sudjelovanja u svečanom ulasku našega Gospodina u Jeruzalem na sami dan Cvjetne Nedjelje i početka Velikoga Tjedna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno