26 C
Vinkovci
Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Da bismo bili istinski sretni, moramo moliti

Više od autora

Svjetski dan djece, na tragu Svjetskoga dana mladih, bit će održan 25. i 26. svibnja gdje će u Rimu okupiti tisuće dječaka i djevojčica iz cijeloga svijeta. Najavio je to još prošle godine s radošću papa Franjo na kraju podnevnoga nagovora na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja.

„U Crkvi će se slaviti na dvostrukoj razini: sveopćoj, sa sjedištem u Rimu te na biskupijskim razinama”, stoji u pismu đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. dr. Đure Hranića. Za temu proslave izabrane su Isusove riječi iz Knjige Otkrivenja „Evo, sve činim novo.“ (Otk 21,5), dok je Papa u svojoj poruci istaknuo kako nas te riječi pozivaju da postanemo spretni poput djece u shvaćanju novosti koju u nama i oko nas pokreće Duh Sveti. „S Isusom možemo sanjati o novom čovječanstvu i raditi za društvo u kojem će biti više bratstva i u kojem će se posvećivati više brige našem zajedničkom domu, počevši od jednostavnih stvari kao što su pozdravljanje drugih, traženje dopuštenja, ispričavanje ili zahvaljivanje. Svijet se mijenja počevši od malih stvari, ne srameći se činiti male korake. Sada vam želim povjeriti važnu tajnu: da bismo bili istinski sretni moramo moliti, mnogo moliti, moliti svaki dan, jer nas molitva izravno povezuje s Bogom, ispunjava naša srca svjetlom i toplinom i pomaže nam sve činiti s povjerenjem i mirom”, dio je Papine poruke upućene djeci.


Naime, u Pismu povodom Svjetskog dana djece pisao je i kardinal José Tolentino de Mendonça, prefekt Dikasterija za kulturu i odgoj. „Upravo su djeca „najljepše i najživlje tumačenje – napisano tijelom, krvlju i duhom“ ovih Kristovih riječi”, istaknuto je.

Kako nam je pojasnio župnik Župe sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima velečasni mr. sc. Mario Brkić, na razini naše nadbiskupije Svjetski dan djece obilježava se u ovome tjednu, dok je svaka župa i odgojno-obrazovna ustanova (osobito katolička) pozvana u skladu sa svojim mogućnostima obilježiti ovaj Dan prikladnim programima, događajima i susretima. „Vrhunac proslave u našoj nadbiskupiji obilježava se danas, na nedjelju Presvetoga Trojstva, gdje su župnici potaknuti na jednu od nedjeljnih misa pozvati i okupiti djecu od 3 do 15 godina života, njihove obitelji, prosvjetne djelatnike i odgojitelje”, pojasnio je župnik dodavši kako će djeca župe sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima ovaj Dan obilježiti prigodnim programom koji započinje u 15 sati. „Najprije će sva djeca imati mogućnost upoznati život i djelo naših župnih zaštitnika, sv. Ćirila i Metoda, naučit će moliti Oče naš na staroslavenskom jeziku i svoje ime će pokušati napisati na glagoljici. Nakon kreativne radionice, započet će razne igre u dvorištu Katoličkog dječjeg vrtića „Eden“, a potom će sva djeca učiti zajednički ples na platou ispred župne crkve”, rekao je dodavši kako će oko 17 sati u crkvi imati liturgijsku pripravu na kojoj će vježbati pjesme za svetu misu.

FOTO: Dorian Jakuš/Župa svetih Ćirila i Metoda Vinkovci

Nadalje, u 17:30 djeca će predmoliti Gospinu krunicu i litanije, a u 18 sati će kao vrhunac susreta imati euharistijsko slavlje koje će svojim čitanjem, pjevanjem i ministriranjem animirati najmlađi župljani. „Za animiranje igara, plesa, pjevanja i sviranja, kao i za okrjepu, pobrinut će se naši dragi roditelji i mladi. Cijeli susret bit će popraćen i kamerom pa ćete imati priliku na našoj Facebook stranici vidjeti kako nam je bilo. Vjerujemo da će ovaj prvi Svjetski dan djece svim našim župljanima ostati u lijepom sjećanju”, zaključio je velečasni.

Povezani članci

Posljednje objavljeno