Kontaktirajte nas

Aktualno

Da nije glumac, bio bi UFC borac

Objavljeno

-

Vedran Dakić, nova je akvizicija vinkovačkog kazališnog ansambla. Strast su mu knjige i borilački sportovi, a uloga supruga i oca najvažnija je do sada čime se privatno svakodnevno ostvaruje.

Ovaj dvadesetosmogodišnji Vinkovčanin, svjež i čio, stigavši s osječke Akademije, prvo  je zaposlenje ostvario sredinom siječnja u Gradskom kazalištu Joze Ivakića i tako se pridružio glumcima mlađe generacije koji čine manji, no zapažen i nagrađivan profesionalni dramski ansambl.

“Iako sam službeno, tek s diplomom, postao zaposlenik vinkovačkog kazališta, moja je sreća što sam s kolegama imao priliku igrati i ranije u dvije predstave pa je olakotna okolnost da se svi dobro poznamo, od Uprave do glumaca. Naš zajednički rad dulje vrijeme čini da sam ovdje uistinu kod kuće”, kaže nova nada vinkovačkog teatra.

Na ovdašnjim je daskama zaigrao u predstavi ‘Štajga’ Ivane Šojat što je na koncu ispalo vrlo uspješno usuglasile su se i struka, i publika. Šlag na torti je nominacija za nagradu Studio Jutarnjeg lista u kategoriji najbolje predstave čije glasanje je još uvijek u tijeku. Druga predstava je Boeing, boeing u kojoj je uskočio kao alternacija kolegi Dorianu Pauliću glumeći glavnu ulogu arhitekta Bernarda.

Kada je riječ o umjetničkim preferencijama, Vedran ih nema specificirano. Različite do sada odigrane role, nisu ga opteretile umjetničkom profilacijom, a jednako zahtjevan i izazovan u kreiranju lika je kako humoristični tako i ozbiljan dramski tekst, ističe.

“Nemam preferenciju jer toliko volim onu istinsku glumačku kreaciju da imam želju sve raditi, sve isprobati. Kroz dosadašnje izvedbe na Akademiji okušao sam se u gotovo svim žanrovima i jedino što mogu ocijeniti stalnim jest da je svaka uloga drugačija. Komedija je teška na svoj način, a diktira ju matematički tempo. Drama je pak zahtjevna u toj nekoj emociji. Stoga, ako se mene pita, sve bih radio jer svaka je uloga istinski izazov za sebe,” priča Dakić.

Na vinkovačkim daskama zatekli smo ga u svakodnevnim napornim probama Zagorkine humoroske ‘Što žena umije’ čija je premijera zakazana početkom ožujka.

“Treća predstava na kojoj radim, službeno mi je prva kao zaposleniku vinkovačkog kazališta. Dramatizacija i adaptacija potpis je također naše Vinkovčanke Biljane Čakić koja i režira komad. U ansamblu smo Vladimir Andrić, Mateja Marušić, Zorko Bagić, ja i Selena Andrić koja je više puta imala priliku nastupati u Vinkovcima (Vrzino kolo, Štajga) pa ju domaća publika sada već jako dobro poznaje. Pridružit će nam se i tri studentice,” najavljuje mladi glumac kojeg trenutno okupira znanstvena literatura. Posljednjih desetak godina većinu slobodnog vremena provodi u društvu knjige, a baš kao u teenagerskim godinama, i on je u čitanju prošao brojne faze – od zaluđenošću romanima, preko dramskih naslova koje je donijela sa sobom Akademija do trenutno Hararijevog Sapiensa: Kratke povijesti čovječanstva.

Ovaj sportaš u srcu sanjao je kao mladić UFC ring što ga i danas intimno fascinira, a dobra kondicija i karakter koji sport izgrađuje, na sceni mu može biti samo od pomoći. Do magičnog trenutka kada je u sebi otkrio glumački talent i želju za njegovim brušenjem, Vedran je sanjao biti UFC borac. Život tako ispisuje neobične obrate, no sport je, uz knjigu i dalje Vedranova velika ljubav, a sve naučeno rado će prenositi i na mlade.

Jesenas je i službeno preuzeo Dramski studio kazališta čija je misija raditi s djecom i mladima, no uslijed epidemiološke situacije, u dogovoru s ravnateljem, početak je prolongiran za neka sigurnija vremena i odobrenje mjerodavnih kako bi i roditelji, i djeca bili u potpunosti sigurni. Sve je spremno za početak, potvrđuje. Čeka se još samo zeleno svijetlo Nacionalnog stožera jer prema trenutnim mjerama i kazališni su prostori ograničeni okupljanjima većeg broja ljudi.

Medij Televizije i filma odnosno TV serija Vedranu su profesionalno vrlo atraktivni. Do sada je prikupio i nešto iskustva u domaćoj televizijskoj produkciji gostujući epizodno u seriji Drugo ime ljubavi Nove TV i jednom glazbenom spotu. Pojašnjava kako je ogromna razlika kada je riječ o glumi.

“U teatru se za jednu predstavu intenzivno pripremamo kroz par mjeseci, probe su svakodnevne, srasta se s ulogom i ono što na koncu pokažemo, činimo to u živo, pred publikom. Svaki puta je drugačije i to su prednosti kazališta. Iz izvedbe u izvedbu dojam i impresija su drugačiji, publika nije ista, tako da ni predstava nikada nije ista. S druge strane, pred velikim ili malim ekranom su snimanja, kadrovi, ponavljanja. Katkada se čeka cijeli dan za snimiti tri scene. Velika je razlika i u tehnici glume. Dok film ima krupni kadar usredotočen na facijalnu ekspresiju odnosno mimiku lica u posljednjem kazališnom redu teško da će to publika uspjeti vidjeti pa je naglašeniji stil glume,” pojašnjava vinkovački dramski umjetnik.

Istražujući kroz različitost uloga i karakter likova, Vedran je siguran da će pronaći svoje mjesto u hrvatskom glumištu. Upravo ta neka zlatna sredina svela bi se pod zdravu ambiciju u budućnosti. Osiguravanje egzistencije za obitelj trenutno mu je najmudrija odluka kada je riječ o karijeri i životu, a što će biti dalje, vrijeme će pokazati, reći će. Nije sklon prevelikom planiranju nego strpljivo ide korak po korak.

“Upravo sam uz ovo zaposlenje napravio korak naprijed shvativši da je potrebno dati svaki dijelić sebe u datom trenutku. Ovaj je posao nepredvidiv. Uz puno rada potrebno je i malo sreće u životu da bi se kockice posložile. U tom smislu ne želim si stvarati pritisak konkretnim ciljevima. Raditi svoj posao maksimalno dajući sve od sebe osiguravajući tako svojoj obitelji normalan život, san je svakog mladog čovjeka, a ostalo što dođe, dobro dođe”, zaključuje u ugodnom razgovoru ovaj mladi vinkovački glumac za kojega vjerujemo da će svojim izvedbama osvojiti povjerenje i srca ljubitelja teatra kako u gradu na Bosutu tako i puno šire.

Aktualno

Na Bajakovu kolona duga 8, na Lučkom 5 kilometara

Objavljeno

-

Napisao/la

    223 pregleda

Vrhunac je turističke sezone, a promet je pojačan na cestama u smjeru mora, autocestama A2 i A3 te na pojedinim graničnim prijelazima, izvijestio je danas Hrvatski autoklub koji savjetuje vozače da zbog čestih usporavanja i vožnje u kilometarskim kolonama pripaze na udaljenost između vozila.

Zbog veće gustoće prometa na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče zbog kolona vozila kreće se u povremenim zastojima između čvorova Lučko i Karlovac u smjeru Dubrovnika. Osim toga, gustoća prometa povećana je između čvorova Lučko i Zadar II u smjeru Dubrovnika, a prije naplatne postaje Karamatići kolona vozila duga je oko pola kilometra. Kolona duga tri kilometra očekuje i one koji se nalazi na autocesti A2 Zagreb-Macelj kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru Slovenije.

Zbog pojačanog prometa na A3 u smjeru Lipovca između čvorova Jankomir i Lučko u smjeru naplatne postaje Lučko kolona vozila proteže se oko pet kilometara, te u smjeru Bregane između čvora Buzin i čvora Lučko u smjeru Lučkog oko dva kilometara. Zbog prometne nesreće koja se dogodila na toj relaciji, vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Kolona osobnih i teretnih vozila ispred graničnog prijelaza Bajakovo duga je oko osam kilometara.

HAK također upozorava vozače da se zbog vozila u kvaru na autocesti između naplatne postaje Demerje i čvora Donja Zdenčina u smjeru Dubrovnika promet vodi po dvije prometne trake.

Zbog upozorenja od toplinskog vala, HAK savjetuje svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer, a izbjegavaju vožnju i putovanje tijekom dana kada temperature dosežu svoj maksimum. Osim toga, tijekom puta treba se češće zaustavljati i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno koristiti rashladni uređaj u vozilu.

Nastavi čitati

Aktualno

VSŽ: jedna novopozitivna osoba iz Privlake

Objavljeno

-

Napisao/la

    388 pregleda

U Vukovarsko – srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata PCR testiranjem na COVID-19 potvrđena je 1 nova pozitivna osoba iz Privlake. Preminulih nema. 

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 12.468, od kojih je 12.124 izliječeno, a ukupno je preminulo 259 osoba.

Trenutno su u županiji 3 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 165 osoba, te je ukupno do sada testiranih 78.215.

U samoizolaciji je njih 202.

Nastavi čitati

Aktualno

Zaljubljenik u vinkovačko Ivan Schweizer: Uvijek je najvrjednije ono što nemaš

Objavljeno

-

Napisao/la

    422 pregleda

Strastveni vinkovački kolekcionar 67-godišnji Ivan Schweizer u svojoj kući posjeduje vrijednu zbirku starih predmeta, plakata, knjiga, razglednica, filatelije, znački, prvih gradskih biljega. Čovjek ne može ni zamisliti, ali ga šetnja opipljivom prošlošću podsjeti uz oduševljenje. Od srednje škole, dakle pola stoljeća, traje ova ozbiljna ljubav rođena u dječačkim danima skupljanjem sličica za nogometne albume koje i danas čuva.

„Nikada nisam takve stvari bacao i tijekom vremena počne te to zanimati, no s godinama posebno su me počele zanimati stvari vezane za Vinkovce koje i danas u mojoj kolekciji imaju najveću emotivnu vrijednost”, uvodi nas u priču samozatajni zaljubljenik u grad i autohtoni Vinkovčanin.

Nikada nije računao broj predmeta bogate privatne kolekcije jer tko zna dokle bi stigao, a posebno mjesto u njegovu srcu zauzimaju značke Dinama Vinkovci, danas Cibalije, pogotovo one koje se danas teško mogu vidjeti iz vremena do 1945. godine.

„Ljudi ni ne znaju da je u to vrijeme bilo značaka, a imam ih desetak. Najstarija datira iz godine osnutka vinkovačkog Dinama 1919. i prva je koja je uopće izašla u povodu osnivanja kluba”, ponosno će Ivan.

Sajmovi antikviteta, privatni kontakti i danas internetske eBay aukcije, kanali su preko kojih dolazi do predmeta.

„U zagrebačkim antikvarijatima već me dobro poznaju. Znaju da tražim sve s predznakom Vinkovaca i ovoga kraja, pa već s vrata dobacuju „imamo za vas nešto novo, Ivane ili nemamo.” Jednako je i na Britancu. Svi se mi već poznajemo”, otkriva čari ovog posebnog svijeta u kojem danas još rijetki stanuju.

Kada su u pitanju poštanske marke, posjeduje sve s predznakom hrvatske povijesti, od vremena Radićevaca, preko NDH do suvremene hrvatske države.

„Iz cijeloga svijeta imam marke na kojima su izlazili naši Vatreni od početaka reprezentacije”, dodaje. S obzirom na količinu svega, članovi obitelji puni su razumijevanja prema njegovu hobiju jer treba ih održavati, brisati prašinu, pravilno čuvati. Više je najdražih predmeta, no svi su, spoznajemo vezani uz nogomet.

„Skupljam sve Cibalijine ulaznice s nogometnih utakmica. Dinamo-Čelik, finale Hrvatskog kupa 1999. s Osijekom, utakmica reprezentacije za 3. mjesto i pobjeda nad Nizozemskom 1998. i finale Svjetskog prvenstva u Rusiji protiv Francuza, su mi od dražih, a tu je još i serija Inter Toto Kupa, sudjelovanje Dinama u ex YU kupu. Nikada ne bih govorio o vrijednosti jer meni je najvrijednije ono što nemam. Imam puno vinkovačkih knjiga, no ponavljam najdraža mi je ona koju bih htio imati, a još nisam došao do nje”, naglašava.

Kćer Josipa, danas profesorica u vinkovačkoj Gimnaziji, diplomirala je na Hrvatskim studijima na temu Vinkovačkih jeseni, isključivo se koristeći izvorima iz očeve arhive koji su bezbrojni kada su Jeseni u pitanju. Uvijek će biti nešto što želi, a nema.

„Nikada ne možeš imati sve. U tome je draž. Nešto se može nabaviti, ali je preskupo. Puno toga ljudi daruju jer znaju moju strast, no što sam stariji to sam usmjereniji ka raritetima vinkovačkog kraja”, zaključuje Ivan Schweizer, aktivni umirovljeni kolekcionar.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 1 sat

Na Bajakovu kolona duga 8, na Lučkom 5 kilometara

Vrhunac je turističke sezone, a promet je pojačan na cestama u smjeru mora, autocestama A2 i A3 te na pojedinim...

Aktualnoprije 2 sata

VSŽ: jedna novopozitivna osoba iz Privlake

U Vukovarsko – srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata PCR testiranjem na COVID-19 potvrđena...

Aktualnoprije 4 sata

Zaljubljenik u vinkovačko Ivan Schweizer: Uvijek je najvrjednije ono što nemaš

Strastveni vinkovački kolekcionar 67-godišnji Ivan Schweizer u svojoj kući posjeduje vrijednu zbirku starih predmeta, plakata, knjiga, razglednica, filatelije, znački, prvih...

Vijestiprije 18 sati

Općina Nuštar poziva roditelje osnovnoškolaca da podnesu zahtjev za dodjelu jednokratnih novčanih naknada 

Općina Nuštar poziva roditelje osnovnoškolaca da podnesu zahtjev za dodjelu jednokratnih novčanih naknada polaznicima osnovne škole s prebivalištem na području Općine...

Aktualnoprije 19 sati

Novo “čudo” retkovačkih kazalištaraca

Foto: Kazalište “Mika Živković” Retkovci Izvrsni retkovački kazalištarci sinoć su svojoj publici poklonili još jedan nesvakidašnji umjetnički doživljaj. Drugi put...

Aktualnoprije 20 sati

VPK: I druga grupa mališana završila Malu školu plivanja 2021.

U okviru projekta Hrvatska pliva u 2021. godini besplatnu obuku  završila je druga od pet grupa neplivača Male škole plivanja...

Aktualnoprije 21 sat

Pred kraj četvrtog toplinskog vala još jedan poziv na oprez

U tijeku je četvrti toplinski val ovoga ljeta. I dok je promjena najavljena tijekom vikenda uz lokalno moguća i grmljavinska...

Aktualnoprije 1 dan

Hrvatska bilježi 218 novih slučajeva oboljelih od COVID-19

U protekla 24 sata zabilježeno je 218 novih slučajeva oboljelih od COVID-19 pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Najčitanije